• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 021/blic/informer.rs

23.02.2016

10:13

RODITELJI BEZ IZBORA: Ko ne vakciniše dete, plaća 150.000 i neće moći da ga upiše u školu!

Društvo

RODITELJI BEZ IZBORA: Ko ne vakciniše dete, plaća 150.000 i neće moći da ga upiše u školu!

Podeli vest

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje čak tri puta veću kaznu nego prethodni, u iznosu od 150.000 dinara, ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija

Vakcinacija je i prema prethodnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bila obavezna za svu decu, pa i kad roditelj odbija da vakciniše dete. U slučaju odbijanja, kazna je do sada bila od 20.000 do 50.000 dinara.

- Kalendar vakcinacije se ne menja, a on obavezuje svu decu koja se upisuju u školu da su prethodno uredno vakcinisana. Veće kazne za one koji se ne vakcinišu, što uključuje i roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, propisane su zato da bi politika uvođenja obavezne vakcinacije bila uspešnija - kaže pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović.

HEROIN U SLUŽBI DEČJEG ZDRAVLJA?! Ameri varičele iskorenjuju drogom!

On još navodi da građani ovo ne smeju da shvate kao nameru da se popuni budžet novcem od kazni.

Panajotović podvlači i da deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu.
- Sva deca pred upis u školu moraju biti vakcinisana. Ukoliko nisu vakcinisana na vreme, vakcinacija će se obaviti naknadno. Jedno nevakcinisano dete predstavlja opasnost za drugu decu u kolektivu koja su vakcinisana, a to ne smemo da dozvolimo - kaže Panajotović.

Inače, u Zakonu o zaštiti stanovništva sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem. Prema ovom zakonu lekari su dužni da obaveste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu svoje dete. Zatim inspektori zovu roditelje i šalju im rešenje o obaveznoj vakcinaciji, a ako i tada svoje dete ne vakcinišu, sledi im kazna propisana zakonom.

NIJE NAIVNO! Nestašica MMR vakcina, preti epidemija malih boginja i zauški!

Roditeljima se tada može skinuti novac sa računa, zapleniti imovina, ili se mogu poslati na prinudni rad. Inspekcija automatski zove nadležni Centar za socijalni rad, te se u krajnjem slučaju donosi rešenje o zanemarivanju razvoja deteta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boogeyman

pre 8 godina

Eto kako rade "vladari sveta" (čitaj farmako lobi) na kontroli svetske populacije! Svim mogućim sredstvima progurati da se "ovakve" i slične vakcine daju deci pod izgovorom raznih epidemija, pandemija i sl. I što je najgore od svega oni ne kriju šta rade, što je potvrdio i Bil Gejst u svom izlaganju o kontroli broja svetske populacije gde je rekao da se prvenstveno vakcinama deluje, a posle i "drugim prigodnim sredstvima"!

Marko

pre 8 godina

Ne razumem kako nevakcinisano dete predstavlja opasnost za vakcinisanu decu? Zasto se onda vakcinisu ako im opet preti opasnost?

Peca

pre 8 godina

Deca se vakcinisu da bi u buduce Bila sterilna a to u skaldu sa politikom o smanjenju populacije koju zastupa Bil Gejts i društvo

SM

pre 8 godina

Kako Marko rece kako ne vakcinisani moze da bude pretnja vakcinisanom.U tome je sva istila lazi kojima nas obasipaju.Ali i to su ulaznice za EU i dalje.Oduprimo se.

cica

pre 8 godina

Opet pretnja da bi se vakcine prodale ,a ko ce platiti kaznu ako se detetu pogorsa ili nesto osteti vazno je da farma lekova silom vakcinise i profitira.Zalosno sve se manje radjaju deca a vi ih vec trujete

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija