• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

11.03.2016

13:11

PREPOZNALI KVALITET! RUSI zainteresovani za uvoz srpskog voća, mesa i sira!

Društvo

PREPOZNALI KVALITET! RUSI zainteresovani za uvoz srpskog voća, mesa i sira!

Podeli vest

Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca, koji borave u poseti Srbiji, zainteresovani su za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, a posebno voća i povrća, saopšteno je danas u Privrednoj komori Srbije

PKS u saradnji sa Administracijom grada Moskve, uz podršku Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije organizuje komercijalne pregovore 11 ruskih trgovinskih lanaca Srbiji, sa srpskim kompanijama, potencijalnim dobavljačima.

Poseta ruskih eksperata organizuje se radi dogovora o saradnji sa srpskim kompanijama prehrambenog sektora, zainteresovanim za plasman proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Rukovodilac Sektora za trgovinu i usluge Administracije grada Moskve Aleksej Nemerjuk rekao je da je Moskva veliki potrošač hrane i da godišnje potroši 12 miliona tona.

On je rekao da je prioritet u uvozu povrće i voće, naročito jagodičasto, koje se kod njih ne proizvodi.

Nemerjuk  je rekao da se u delegaciji iz Rusije nalaze trgovinski lanci, koji zajedno imaju preko 3.000 prodajnih objekata, a da je medju njima i jedan od najvećih agroklastera iz Rusije "Fud siti", čiji je prioritet saradnja sa malim i srednjim preduzećima.

- To je važno za Srbiju, u kojoj su najvećim delom mala i srednja preduzeća, jer mogu direktno putem agroklastera da se uključe u horeka sisteme na ruskom tržištu - rekao je on i dodao da je prošle godine preko tog klastera prošlo 500.000 tona svežeg voća i povrća.

Kao primer naveo da Srbija ima godišnji kapacitet proizvodnje jabuka oko 350.000 tona, a da se u Moskvi  godišnje pojede 370.000 tona.

POPOVIĆ: Potrebna kancelarija za saradnju s Rusijom!

Nemerjuk je naveo i da ruski trgovinski lanci imaju bilateralne pregovore sa preko 40 kompanija u Srbiji i da očekuje da će biti potpisani i neki ugovori o saradnji, jer Rusija, kako je dodao, voli srpske proizvode, koji su ekološki zdravi i imaju konkurentnu cenu.

- Naš zadatak je da sa PKS uklonimo prepreke u plasmanu proizvoda iz Srbije u Moskvu - istakao je on.

Savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić rekao je da se u Srbiji povećava broj proizvodjača koji izvoze u Rusiju, ali da je problem usitnjenost poljoprivrede.

Public

On je naveo da bi veliki proizvodjači trebalo da povuku male i srednje proizvodjače i naglasio da bi trebalo imati u vidu i veliku konkurenciju na ruskom tržištu koja dolazi pre svega iz Azije i Južne Amerike, kao i kursne varijacije.

- Moramo voditi računa da bezbednost i kvalitet naših proizvoda bude na nivou i da se ne dešavaju pehovi, pa  da zbog grešaka pojednačnih proizvodjača trpimo posledice - rekao je Glamočić i naglasio da će uprave za veterinu i kontrolu bilja vršiti stroge kontrole.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je da je delegacija iz Rusije juče obišla proizvodjače po Srbiji, medju kojima su Delta agrar i PIK Bečej. 

- Postoje načelni dogovori da se sklope dugoročni ugovori sa nekim proizvodjačima - rekao je Jovanović i dodao da je cilj i da se pomogne malim proizvodjačima da se što bolje organizuju i izvoze svoje proizvode na rusko tržište.

Shutterstock

Kako je rečeno, izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju prošle godine iz Srbije bio je 270 miliona dolara. Osim za voće i povrće, rusko tržište zainteresovano je i za meso i mesne prerađevine, sir i proizvode od mleka.

Tokom ove posete očekuje se potpisivanje više komercijalnih dogovora srpskih proizvodjača prehrambenih proizvoda sa ruskim trgovinskim lancima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kutuzov

pre 8 godina

Samo da se ne nadje neki juda pa da prodaje jabuke ili bilo sta drugo iz eu pod nasim imenom.\n

XXL

pre 8 godina

Oni su uvozili meso iz CG. Sve do sankcija. S čim se mi hvalimo, kad su oni onako mali njima izvozili.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20