• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.03.2016

11:13

MONAHINJA IZ TROJERUČICE STALA U ODBRANU NEDIĆA: On me je spasao iz nemačkog logora smrti!

Društvo

MONAHINJA IZ TROJERUČICE STALA U ODBRANU NEDIĆA: On me je spasao iz nemačkog logora smrti!

Podeli vest

Pred Višim sudom u Beogradu danas je svedočenjem monahinje mati Jevrosime nastavljen postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata



Bosiljka Kujundžić, odnosno mati Jevrosima iz manastira Trojeručica, posvedočila je danas da ju je Vlada Milana Nedića izbavila iz nemačkog logora Topolska šupa u Beogradu.

Ona je sudu detaljno ispričala kako su nju i njenu porodicu ustaše iz Sarajeva transportovale za Beograd vozom i predale Nemcima koji su ih zatvorili u logor.

- Milan Nedić je urgirao da se iz logora deca razmeste po kućama Beograđana - navela je mati Jevrosima.

Ona je napomenula da je ona smeštena kod nekog doktora, a još petoro dece kod drugih uglednih ljudi.

Na početku današnjeg ročišta punomoćnik predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović osporio je validnost zapisnika o saslušanju Nedića od 9. januara 1946. godine koji je sastavila Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, jer ne sadrži potpise ni Nedića ni onih koji su ga saslušali.

(FOTO) OPET KRENUO SRBIN NA SRBINA! Sukob nacionalista i komunista zbog rehabilitacije Milana Nedića!

Živanović je istakao da je taj zapisnik takođe nepouzdan kao dokaz jer je na 14. mesta izostavljena izjava Nedića, a umesto teksta stoje tri tačke.

Punomoćnik predlagača odustao je danas od predloga za svedočenje prof. Koste Čavoškog i istovremeno predložio da u nastavku postupka svedoči istoričar iz Pančeva Vladimir Sužnjević i Veljko Ðurić izbeglica koji je preživeo ustaški progon iz Hrvatske.

Sve vreme trajanja današnjeg ročiošta pristalice, kao i protivnici rehabilitacije, pevali su četničke i partizanske pesme noseći zastave i druga obeležja.

VIŠI SUD: Nastavlja se postupak za rehabilitaciju Milana Nedića​

Incidenata nije bilo, a ispred zgrade suda primetan je bio povećan broj policajaca.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica.

Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mikac

pre 8 godina

I u okupaciji neko mora da vodi računa na okuprianoj teritoriji i to je vrlo nezahvalan posao. Naravno svao ko saradjuje sa okupatorom je izdajica i saradnik okupatora. I gospodin Nedić je to sigurno znao kada jeprihvatio unapred krivicu za saradnju sa okupatorom ali je i znao da neko to mora da radi radi opstanka srpskog naroda. I pored svih zasluga ko je uradio gospodina Nedić u okupaciji kao saradnik okupatora mora da odgovara za izdaju.

fipo

pre 8 godina

које је то његово делање чин издаје_,.... док су католици из лијепе њихове степинца и мерца прогласили за да зато што су клали нежно, да не осетиш, такорећи ''благо*

nikola london

pre 8 godina

Netko tko je potpisao pakt o ne napadanju, sto se odnosilo na to da Srbi ne napadaju Hitlera a da Hitler moze da radi i prolazi kroz Srbiju kako hoce poput NATO- danas, to moze da se protumaci samo kao izdaja zemlje. Spasvanje pojedinaca na moze da se usporedi sa stradanjem citavog naroda. Da stradanja su pocela sa napadima na Hitlera ali Nedic tada postaje njegov saradnik. Ajde neka danas neko pusti nekoga u svoju kucu i neka taj radi sta mu je volja. Vjerovatno mu to ne bi dozvolili i po cjenu vlastitiog zivota. Nedicevo ne - djelo se ne moze protumaciti kao briga o opstanku Srpskog naroda. Jer evo nismo se suprostavili NATO-u , jesmo ali ne dovoljno. I za koliki broj smo se povecali, odnosno koliko nas ima manje svake godine ? Koliko nas grebe i rukama i nogama da odemo iz Srbije. ? Ja to ne vidim kao nekakav opstanak.

ORLOVIC

pre 8 godina

M.NEDIC: O Srpskim komunistima znamo : Da su SRPSKI IZROD, Srbomrzci, neprijatelj svega sto je Srpsko I najvece ZLO, koje se ikad desilo Srpskom RODU I Narodu, jer oni (komuniste SRPSKI) su podelili I zavadili Srpski narod I jos ga I dan - danas truju I zavadjaju, a ova komunisticka -- anti Srpska drzava -- VLADA to im omogucava , brinuci svestrano za njihov dobar standard, dajuci im najvece penzije I jos svakom po 305000 dinare jednokratne pomici, a deca Srpska po MAJCI SRBIJI gladuju, a ni jedan komunisticki samozivi stvor, nikada iz svoje ruke nije dao nekoj sirotinji ni za parce hleba, jer u zivotu nisu nauceni da davaju, vec samo uzimaju. Toliko ukratko o vama bestidnim I samozivim SRPSKIM KOMUNISTIMA.

limeni

pre 8 godina

hahaha... šta sve nećete izmisliti ne bi li se rešili kvislinga...

marinko

pre 8 godina

i sta to sad znaci u srbiji da se oni mrtvi nakon toliko godina oslobode ratovanja sada kad nema ni srbije ni srba u srbiji ni srpskog kralja srbi u rasijanju emigranti prekrotili srbiju vojske nema hleba nema posla nema titine tvornice ne rade pretvorile se u drogu seks portoros ludnica

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija