• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.03.2016

14:47

FRAPANTNO! 100.000 beba nestalo iz srpskih porodilišta, A POSTOJI NAČIN DA SE TO SPREČI!

Društvo

FRAPANTNO! 100.000 beba nestalo iz srpskih porodilišta, A POSTOJI NAČIN DA SE TO SPREČI!

Podeli vest

Pokret mladih Dijalog u saradnji sa Udruženjem roditelja nestalih beba i organizacijom "Golden majnd" prezentovali su danas niz rešenja kojima bi se sprečila dalja krađa beba u porodilištima, ali i greške, zamene identiteta i drugo

 

Tim pravnika, naučnika i mladih okupljenih oko Dijaloga ponudlili su javnosi frapantne podatke o više hiljada predmeta podnetih Javnom tužilaštvu koji nisu dobili sudski epilog, ali i o konkretnim potezima koje je neophodno preduzeti kako bi se ova neshvatljiva pojava i teško krivično delo iskorenilo.

- Mladi sa stavom su odlučili da se suprotstave ovoj poražavajućoj situaciji. Neshvatljivo je da je dopušteno da nestaje na hiljade dece iz porodilišta. Nije nam jasno zašto se do sada po tom pitanju nije ništa preduzimalo, pa smo mi odlučili da je naš stav borba za budućnost Srbije, a to su svakako sve generacije koje dolaze. Naše je da im omogućimo bezbedan dolazak na svet i detinjstvo po meri svakog deteta - izjavio je Stanko Debeljaković, objašnjavajući razloge okupljanja oko ove teme.

Promo

Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra

Komnen Lalović, naučnik

- Kao jedan od roditelja koji traži istinu o sudbini sopstvenog deteta, ova tema je jako teška, ali i obavezujuća. Mi želimo da se dosadašnja nedela rasvetle, ali i da se buduća onemoguće. U krađi beba, odnosno lažiranju smrti učestvuju lekari, sestre, opštinari, pogrebnici, pa je jako važno razbiti taj lanac što pre - izjavio je Vladimir Čičarević, jedan od roditelja nestalih beba.

U potrazi za rešenjem, članovi Dijaloga su stupili u kontakt sa naučnikom Komlenom Lalovićem, čiji patent bi mogao da bude ključ kojim bi se zaključala mogućnost budućih malverzacija za novorođenom decom. Sve relevantne institucije su uređaj preporučile a sam pronalazač kaže:

Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva patentirao je naš mladi naučnik Komnen Lalović, koji je prošle godine za patent dobio nagradu Grada Beograda.

- Otisak prsta formira se prenatalno u sedmom mesecu trudnoće i ne menja se tokom života. Predviđeno je da uređaj ima dva polja za istovremeno skeniranje otiska prsta majke i deteta. Nakon skeniranja generiše se jedinstven ID zapis sa njihovim podacima. Pri izlasku iz porodilišta ponovo se uzima otisak prsta i poredi sa podacima na rođenju - pojašnjava Lalović.

Na ovaj način se, kako kaže, sprečava bilo kakva zloupotreba, kao i eventualna zamena ili krađa beba u porodilištima.

Promo

Nije nam jasno zašto se do sada po tom pitanju nije ništa preduzimalo

Stanko Debeljaković, Dijalog

Lalović kaže da projekat "Sigurno porodilište" podrazumeva izradu uređaja za uzimanje otiska prsta, razvijanje softvera, izradu informacionog sistema, da se ceo sistem implementira u jedno porodilište i da se obuči osoblje koje bi to radilo.

- Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra. Ideja je da se implementira u jedno porodilište kako bi se dokazalo da sa ovim uređajem može biti potpuno sigurno, a zatim da se krene u implementaciju u svim porodilištima - rekao je Lalović novinarima u Medija centru.

Pravni tim Dijaloga predstaviće resornom ministarstvu isvim nadležnim institucijama i ustanovama mapu implementacije uređaja.

- U cilju implementiranja  u svim porodilistima potrebno je uskladjivanje zakonske i podzakonske regulative koje cemo predložiti Ministarstvu zdravlja. Neophodno je uredjaj funkcionalno postaviti, zaštititi podatke i obavezati osobe koje imaju pristup uredjaju na pojačan vid odgovornosti - objašnjava Vojin Šaljić, član pravnog tima Dijaloga
.
Ceo projekat iniciran od strane grupe studenata okupljenih u pokret "Dijalog" biće inicijalno finansiran sredstvima fondacije "Novi dan - novi život", a očekuje se I ozbiljnije učešće države po pitanju šire primene uređaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija