• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 021.rs/Informer.rs

09.04.2016

14:53

KAFIĆE U SRBIJI čeka bitna promena - IMENA

Društvo

KAFIĆE U SRBIJI čeka bitna promena - IMENA

Podeli vest

Kafići, hoteli, restorani, barovi i drugi ugostiteljski i smeštajni objekti u nazivu od 15. aprila neće smeti da koriste ove reči, propisuje Zakon o turizmu

Podsetimo, izmene Zakona usvojene su pre pola godine.

To znači da "Bar Marija" može da se zove samo "Marija", a "Kafe poslastičarnica Una" mora da iz imena izbaci i reči "kafe" i "poslastičarnica". "Hotel Park" može da bude samo "Park", a nije jasno šta će raditi "Kafanica kod Bore" ili ugostiteljski objekat "Bistro".

PUŠAČI U TEŠKOJ PANICI! Cigarete poskupljuju DUPLO, prosečna paklica 450 dinara!

Kafići su već pretrpeli bitnu promenu - suncobrani su promenjeni. 

Član 67. Zakona o turizmu propisuje da "poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta", što je dovelo do nesporazuma među ugostiteljima i hotelijerima. Naime, nije jasno koje sve reči spadaju u grupu "nedozvoljenih" u poslovnom imenu, a kako se 021 uverio na ulicama Novog Sada, ni viđeniji ugostitelji ne znaju da pomenuti član zakona postoji, te da zbog njega moraju da menjaju ime. 

PIVOPIJE RAZOČARAĆETE SE! Beograd na prvom mestu po skupoći alkohola!

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević, vlasnik kafe poslastičarnice "Mocart" upoznat je sa ovim članom zakona. Kako kaže, nije siguran šta će raditi sa svojim objektom, koje bi trebalo da izbaci reči "kafe" i "poslastičarnica" iz naziva, a čime će gubiti na bonitetu.

Reuters

- Ja ću podneti zahtev za promene koje traže. Ostali ugostitelji nisu ni znali jer nisu ni hteli da znaju. Ovo je dodatni trošak nama, nije u preduzetničkom duhu, a morate sve živo da menjate - pečat, račun u banci, depo-karton, naziv u fiskalnim kasama, štampačima. Gubite bonitet, plaćate takse, a to je neko u ministarstvu i smislio da bi se skupile pare od naplate taksi, bez ikakvog poznavanja ove oblasti - tvrdi on. 

NOVI ZAKON: Bahate vozače će skupo koštati izbegavanje odlaska na sud!

Kako dodaje, građani će ovim članom zakona biti pogođeni jer više neće znati u koji objekat ulaze - biće neprepoznatljivi i gubi se na ugledu koji su ugostitelji gradili desetinama godina. 

- Ni u ministarstvu ne znaju šta se dešava. Ovo je samo uzimanje para na ime taksi. Mene će usaglašavanje sa zakonom koštati oko 150 evra - kaže Stanojević.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Levcanin

pre 8 godina

Sta reci? Ludnica. Cetrdeset godina sam u Svajcarskoj gde svaki restoran, kafe, poslasticarnica, Hotel, frizerski salon i sve ostale usluzne radnje imaju ime. Mislim da je dovoljno ovo kratko objasnjenje. Ne cudi, Srbija nebi bila Srbija da nije tako.

Svasta

pre 8 godina

Znaci, ja kad hocu kod frizera, vise necu znati gde treba da udjem ukoliko ne otvorim vrata i vidim sta se unutra nalazi i sta se radi. Ako bih negde da popijem kafu, moracu u sve usputne lokale da udjem i vidim da li je neki od njih kafic, ukoliko se to spolja ne vidi. U pekaru cu morati po mirisu, u kafanu ako vidim da pijanac izlazi iz nje, a ako mi se prijede zito sa slagom, verovatno cu morati prolaznike da pitam gde bih to mogla pojesti. Ako se nadjem u drugom gradu, moze da mi se desi da prespavam u pravom parku ako se ne dosetim da Park moze da bude i naziv hotela. Ne bira se vise nacin da se od naroda uzmu pare, makar bio i budalastina.

Namet

pre 8 godina

Sve nam je potaman,samo jos ovo da izmenimo i bog da nas vidi bice nam bolje nego u Svajcarskoj, samo se smisljaju koje kakve procedure i izmislja se topla voda ne bi li se oteo koji dinar od ljudi koji samostalno rade i zaradjuju odnosno nisu na teretu drzave,ova drzava je nesposobna do te mere da drugacije i nije u stanju da dodje do novaca,osim ako ne iskamci i ne iskuka i ne isprosi koji dinar od evrope onda daj pljackaj sopstveni narod.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija