• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

06.06.2016

22:12

LAZANSKI O BORBENOJ GOTOVOSTI SRBIJE: Neki su generalske činove dobili tvrdeći da ništa ne može da se uradi!

Društvo

LAZANSKI O BORBENOJ GOTOVOSTI SRBIJE: Neki su generalske činove dobili tvrdeći da ništa ne može da se uradi!

Podeli vest

Srbija je ovih dana bila poprište najvećih intervidovskih vojnih vežbi od kada postoji naša nova vojska. „Morava 2016”. Praktično je celokupan borbeni sastav oružanih snaga Srbije bio na vežbama, od Sombora do baze „Jug”

Generalštab se izmestio na ratnu lokaciju, marširalo se i pucalo na više vojnih poligona, leteli su jurišnici „orao” i G-4, u vazdušnom prostoru dežurali su migovi-29 i migovi-21, zujali su i helikopteri „gazela”.

Na Dunavu i Tisi plovili su i gađali minolovci klase „Neštin”, desantni i patrolni brodovi. Angažovani su bili i podvodni diverzanti, pontonjerske jedinice obavile su svoj deo posla, sve brigade kopnene vojske, Garda, 72. specijalna brigada takođe.

(FOTO) VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ŠITI I BRANI! Predsednik Nikolić obišao učesnike vežbe "Morava 2016"

Ono što je svakako bila dobra novost u odnosu na ranije vežbe i manevre, jeste da je pokret ljudstva kompletnih jedinica sa mirnodopskih lokacija do poligona za vežbu, ili vežbovnih prostorija, vršen formacijskim prevoznim sredstvima, dok su tenkovi M-84, borbena vozila pešadije BVP M-80 prevoženi vučnim vozovima i železnicom.

Vojska Srbije

Ranijih godina vojnici oklopnih jedinica na poligon „Pasuljanske livade” jednostavno bi bili dovezeni kamionima ili autobusima, posedali bi u tamo već godinama stacioniranih pet do šest tenkova M-84 i oklopnih vozila BVP M-80, i na njima vežbali.

A to ipak nije isto kao kad svojim tenkom morate da uđete na vučni voz ili na železnički vagon. Pogotovo nije isto kada na poligonu ne vozite, ili ne pucate iz svog tenka.

SNAGA SRBIJE: Tokom vežbe Morava, vojska pokazala kako se brani zemlja od terorizma!

Od oružja i oruđa viđenog u do sada najvećim vojnim vežbama u istoriji moderne Srbije, nažalost, malo je novog. Tenkovi M-84 nisu modernizovani od 1990. godine, borbena vozila pešadije M-80 takođe od 1990, artiljerija je pucala iz vučenih haubica „nora” još iz arsenala JNA, samohodne haubice od 122 mm „gvozdike” nabavila je JNA, pokretni radari iz sistema PVO su iz arsenala JNA, svi avioni „orao” i G-4, kao i helikopteri „gazela”, su iz arsenala JNA, nijedan od njih još nije modernizovan. Kompletna rečna ratna flotila je iz arsenala JNA, pontonjerija takođe…

Vojska Srbije

Sad vidimo na delu pogubnost nekih rešenja iz prethodnog perioda. Formacijsko otpuštanje visokokvalitetnih stručnih radnika u Vazduhoplovnom tehničkom remontnom zavodu „Moma Stanojlović”, od pre šest godina, dovelo je do toga da taj zavod danas godišnje može da remontuje užasno mali broj aviona i helikoptera.

Toliko mali broj da me je sramota i da napišem koliko. Zašto su svojevremeno u penziju poslati najkvalifikovaniji majstori tog zavoda? Zašto avioni G-4, koje smo svojevremeno dobili kao kompenzaciju iz Crne Gore, još nisu remontovani?

Zašto školski avioni „lasta-95” još nisu uvršteni u operativni sastav RV i PVO? Šta se čeka s modernizacijom aviona G-4? Da li to neko u Generalštabu „ne voli” avijaciju?

Vojska Srbije

Po svemu sudeći, postoje određene „kočnice” na raznim vojnim nivoima. Neki su pukovničke i generalske činove dobili tako što su godinama tvrdili „da nešto ne može da se uradi”, godinama neki sede po kancelarijama i mudruju blokirajući dobre inicijative.

Samohodne haubice „nora B-52” odlično pucaju u Mjanmaru, Keniji i Bangladešu, koji su ih sve i kupili, ali eto, za našu vojsku one nemaju idealan ugao pri punjenju cevi projektilima? Ili, nemaju šest ispaljenih granata po minutu kao nemačke istog kalibra, koje su kupili Hrvati, nego imaju samo četiri, što je primedba nekih naših generala.

Shutterstock

Kao da je „nora B-52” napravljena i predviđena za karteč. A nemačke su haubice četiri puta skuplje od naših. Pa kupite, gospodo, na svaku nemačku haubicu kod Hrvata po dve „nore B-52” za našu vojsku. Imaćete osam projektila po minutu, a Hrvati samo šest.

No, mi se bavimo pokušajem da formiramo „digitalni bataljon”. To zvuči tako moderno, „deklarisano” i „interoperabilno”. Neki smatraju da tehnologija može da rasprši „maglu rata”. Dakle, postoji ideja da formiramo „digitalni” bataljon naspram konvencionalnih snaga na manevrima.

Vojska Srbije

Američka iskustva pokazuju da je takav bataljon, koji je raspolagao neverovatnim tehničkim uređajima, postigao mizerne rezultate, jer su njegovi vojnici bili hendikepirani teškom opremom i vremenom potrebnim da se ukucaju podaci.

Osim toga, većina sadašnjih sukoba predstavlja gnojna žarišta gerilskog rata, međuetničkih neprijateljstava, ili terorizma. Nijedan ekran kompjutera ne može da prenese savršenu informaciju da li su neprijateljski vojnici umorni, gladni ili samo uplašeni.

Ako se tenk nalazi pored bolnice, vojniku je više potrebno zdravo rasuđivanje nego kompjuterska tehnika, jer mi sredstva za „hirurške” udare skoro da i nemamo.

Vojska Srbije

Stvaranje sposobnih borbenih snaga iziskuje decenije ulaganja i napora. Ne treba, iz pomodnosti, žuriti s vojnom revolucijom pre nego raščistimo pitanja u vezi sa decentralizacijom ili centralizacijom moći u oružanim snagama.

Dakle, vojska Srbije je vežbala, jer sada vežba i cela Evropa. Od Baltika do Crnog mora. I sa jedne i sa druge strane granice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bosa

pre 7 godina

tačno je da su naj bilji oficiri, podoficiri pogotovo ako su bili patriocki nastrojeni penzionisani na prečac, i to sve je učinjeno po želji nato alijanse, oni su nam kreirali vojsku, što se tiče civilnih lica (kai tehničke podrške)su bukvalno izbačeni kao sastav vojske.veliko se nezadovoljsvo osećalo u vazduhu,osećali su da se vojska pod izgovorom i propagandom profesionalizacije prvo smanjenje za vojsku je bilo 2003.g. mi koji smo proveli godine rada i bili ponosni na instituciju u kojoj smo radili.nadam se da će ipak doći da se povrati dostojansvo vojci i da će biti kao nekad.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Само наоружани српски народ - може бранити и одбранити Србију... свака част професионалцима, али прави борци, за које не важи команда "повлачење" - су српски сељаци..! Они немају куда да беже...Само су они спремни да гину на прагу куће...зато упамет браћо Срби...слава српском ратнику-сељаку...! То је наша традиција!

Ali Šele

pre 7 godina

pitanje glasi za koga su vežbe i za koga ratovati da li za Ruse ili Amere

robin

pre 7 godina

Od Tita,pa ovamo se pokazalo,do Sada Kako se Srbija prodaje.Dobili smo novu vlast po meni pravu.Videcemo!

oficir

pre 7 godina

Da li je red d Specijalnoj jedinici ova država kupi padobrane kojih već tri godine nema, sramota

nikola

pre 7 godina

Rusofil i KGB plaćenik sa Ray Ban naočarama i u američkom terencu. Smeške.

vojska nam je vatrogasno drust

pre 7 godina

Izdajnicka bagra od 2000 nam je razbucala vojsku totalno.Kad je Sutanovac bio ministar vojni rasprodali su gomilu vojne opreme u bescenje.Ovo sto je ostalo je sve od JNA.Nista nije ulagano 15god.Dzaba nam sva ona skolovana vojna lica koja svake godine bacaju saple ispred skupstine kad nema kome da komanduju..Nema vojke nema tehnike.Odmah da se vrati sluzenje vojnog roka godinu dana a ko nece pusku kopa kanale i fizika.Nikad gora nazovi vojska.Mora svaki gradjanin da sluzi vojku.Ovo je sad sramota i izdaja.

BOKI

pre 7 godina

Nažalost, žuti ološ i šljam je sve živo rasturio u Srbiji.Ja bih sad naterao Šutanovca da nosi i razvlači lafete kod naših haubica. Svega čega bi se dotakli sve je bivalo uništeno. Žuti ološ i šljam bi bio najkorisniji kao pokretne mete na Pasuljancu.

Vladica

pre 7 godina

Sramota je sta su zuti uradili sa vojskom pod naredbom sa zapada. Istopili su i ono malo arsenala sto je bilo. Planski je nasa vojska unistavana od 2000. godine. Ja razumem da se polako izvlacimo iz krize i da trenutno u budzetu nema para za modernizaciju, ali trebalo bi uraditi plan za narednih par godina. Ne sumnjam da nam braca Rusi nece pomoci, bar da nam daju na rate, bolje da dugujemo njima nego zapadu. Bar znamo u sta ulazemo, a to je bezbednost svih nas u drzavi.

CEA II

pre 7 godina

Зачетак слабљења наше Војске треба тражити у времену газда Милошевића и његове војно-полицијске и криминалне свите према следећим питањима: -одакле појава паравојних формација (Аркан, Драшковић, Шешељ и други); -одакле појава параполицијских формација (Френки, Легија и други); -зашто је Полиција попримила улогу војске добивши борбена возила и тешко наоружање (и војне чинове), а зна се да ту борбену технику могу одржавати само стациониране формације; -због чега је 1991.године, са појавом првих избеглица, буквално укинута цивилна заштита, чија је једна од мера "прихват и збрињавање угрожених лица" (тај посао је претворен у бизнис и лоповлук), а та иста цивилна заштита, према Закону о министарствима, треба да буде у Министарству одбране, а она је у Сектору за ванредне ситуације МУП-а и нигде се не појављује, али се појављују ватрогасци-спасиоци који нису ни обучавани нити опремљени за функционисање у области цивилне заштите; -и тд, и тд

Marcco

pre 7 godina

Zar nije malo smešno da se ponaša i oblači ovako? Na sve strane pršti "joj... kako bih voleo da budem vojnik general, maneken u nekoj reklami za vojna vozila i palestinske ešarpe

Saša

pre 7 godina

Kao starešina Vojske Srbije decenijama gledam "mučenje" i krpljenje kraja sa krajem....!Volim Srbiju i moju vojsku ali ne mogu da shvatim da je toliko nelogičnosti prisutno u njoj!?!Pitam se ko i iz kojih razloga postavlja nepodobne,neodgovorne,samožive,narcisoidne i priglupe starešine na najodgovornija mesta..na mesta na kojima mora da se zapne,da se nešto uradi,da se unapredi stanje!?Retkost je da PRAVI ljudi dođu na ta mesta....a znamo da sve počinje od toga!!Pitam se recimo..KAKO I ZAŠTO NAGRAĐIVANI PODOFICIR SA 30 GODINA STAŽA NAPREČAC SA SVOG RADNOG MESTA BUDE PREMEŠTEN U"RADNU JEDINICU"(ako neko može da mi da definiciju takve jedinice!?)..I ONDA ZADUŽI TRIMER ZA KOŠENJE I SVAKI DAN UMESTO NA SMOTRU IDE NA PUMPU DA SIPA MEŠAVINU U TU SPRAVU......I ONDA SVO RADNO VREME PROVEDE KAO KOMUNALNI RADNIK KOSEĆI BESKRAJNI KRUG KASARNE "21.MAJ"!?EJ BRE..STAREŠINA VOJSKE SRBIJE!!!!SRAMOTA!!!

Djoka Veliki

pre 7 godina

Ajde sada odmah na okupiranom KiM da nas oslobodite od dzihadista i terorista za sva vremena. Vidimo se svi u Pristini na kafu!

CEA

pre 7 godina

Крајње је време да се о Министарству одбране и Војсци отворено продискутује, али да у дискусији не учествују лаици сакривени иза униформе и политичке припадности, већ они који знају шта је војска и чему она служи (компарација са Швајцарском). Једно од питања за дискусију би било: Каква је функционална намена тзв.војних одсека или тзв.центара одбране у којима активна војна лица (од мајора до пуковника) само фигуративно представљају Војску, уместо да раде на доприносу привреде у одбрани земље (иако је много тога приватизовано и од страних власника)

Pedja

pre 7 godina

"Neki su generalske činove dobili tvrdeći da ništa ne može da se uradi!" A neki su ministarsku funkciju i fotelju dobili prodajom obraza, zar ne Lazanski?

Borxa

pre 7 godina

Sad vidimo na delu pogubnost nekih rešenja iz prethodnog perioda. Formacijsko otpuštanje visokokvalitetnih stručnih radnika u Vazduhoplovnom tehničkom remontnom zavodu „Moma Stanojlović”, od pre šest godina, dovelo je do toga da taj zavod danas godišnje može da remontuje užasno mali broj aviona i helikoptera. Ovo je prava recenica. Sve je to namerno uradjeno samo da se oslabi vojska Srbije i uvuce kasnije u NATO. Tako ti je to kad imas psihologa na celu Ministarstva odbrane. Tih 12 godina su nas kostali svega sto je trebalo biti lepo i dobro.

milija suzović

pre 7 godina

Valjalo bi uključiti i rezervu.Prijavjujem se za III poziv sa 72 god.Mora Srbija da se brani,imamo mnogo dušmana i u samoj Srbiji i to Žutih.

dragoljub

pre 7 godina

Da ga nema trebalo bi ga izmisliti.Tata ostao u dezali prilikom otcepljenja Slovenije.Kada umro sin doveo srpskog trubaca da isprati pokojnika.

ALEKSANDAR BELI

pre 7 godina

LAZO vrati nam se u tvoju i nasu Politiku da citamo tvoje rukopise obozavamo te i verujemoti jer si patriota i Srbin,Policari ti dali korpu pomogao im jesi dosli i ostali na vlasti zelelismo da te vidimo u ministarstvu vojske ali izgleda nema od toga nista.Budi ono sto jesi nas LAZA lakse cemo komunicirati sa tobom kada si samo jedan dobar novinar.Bar cemo imati prave tacne informacije o nasoj Vojsci kada nas ti o tome izvestavas.Cenimom tvoj rad i zato ti zelimo svaku srecu i napredak u daljem radu u listu Politika.

volim Srbiju

pre 7 godina

Ако ико од оних који су ангажовани и примају плату у Такозваној Војсци Србије чита ове коментаре треба да се постиди тог динара и народа који га даје.Више нико не верује да имамо војску. Више нико не верује да је том војском командују људи који нису плаћеници страних сила. Нико жив се на мобилозацију не би одзвао да му овакви раде о глави.Овакву војску треба што пре распустити и то без луксузних пензија и додељених станова. Шта су уопште они урадили корисно за народ који их је тешком муком плаћао ,после 2000 те . Само патриотска војска попуњена младићима који служе обавезни војни рок може да обнови веру у ову пропалу институцију.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija