• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN/Informer.rs

13.06.2016

15:22

ŠTA DANAS RADE MLADI? Manje se seksaju i puše, više uzimaju opijate!

Društvo

ŠTA DANAS RADE MLADI? Manje se seksaju i puše, više uzimaju opijate!

Podeli vest

Mladi će danas ređe posegnuti za duvanskim cigaretama, ali će probati e-cigarete. Manje se upuštaju u seks u srednjoj školi ali i dalje nisu dovoljno informisani o sigurnom odnosu

Svaki roditelj pokušava da dokuči šta je njegovo dete dzaista naumilo i da li mu govori istinu. Velika američka studija iz 2015. koju svake druge godine sprovodi tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da će se današnja deca ređe voziti s pijanim vozačem, potući se i pušiti cigarete.

NIKOLIĆ STUDENTIMA: Vi ste budućnost Srbije!

Ali saobraćajne nesreće i dalje su broj 1. uzročnik smrti među mladima od 10. do 24. godine. Gotovo polovina mladih pišu poruke ili šalju mejlove dok voze. Svaki dan u Americi više od osam ljudi umre, a 1100 se povredi u sudarima koji uključuju ometenog vozača. Tamošnje agencije za sigurnost posebno upozoravaju na pričanje mobilnim, pisanje poruka, jedenje ili gledanje na navigaciju. 

Današnji mladi su generacija koja najmanje puši cigarete do sada, ali povećava se broj korisnika e-cigareta. Tinejdžeri, posebno u dobu od 15. do 17. godine, kada se njihov mozak još uvek razvija, najosetljivija su grupa za razvoj zavisnosti. 

- Cigarete su supstanca koja izaziva najveću zavisnost na planeti, i nema nikakvih dobrih strana ni na koji način i u ni kojem obliku. Bez obzira koliko godina imali, pušenje je jedna od najgorih stvari koju možete da uradite svom telu - objasnio je lekar Sanjay Gupta za CNN. Novije studije pokazale su da su oni koji koriste e-cigarete tri puta skloniji pušenju duvanskih cigareta.

PISMO STUDENTKINJE POTRESA SRBIJU: Ja sam Katarina, imam 21 godinu i redak oblik karcinoma...

Šta još rade: 

# Sve više mladih koristi neke od tableta za smirenje ili ublažavanje bolova poput Vicodina, codeina, Xanaxa, Adderalla, ritalina, Percoceta, Oxycontina bez lekarskog recepta. Osim što je to samo po sebi dovoljno opasno jer je reč o jakim opijatima, veći problem predstavlja njihova kombinacija s alkoholom. 

# Danas se manje mladih seksa u srednjoj školi nego što su to radili 1991. godine. Ali danas sve ređe koriste kondome. Iz nekog razloga, mladi često misle da je uzimanje pilule dovoljno za siguran seks, ne shvatajući ogromnu opasnost koja im preti od prenosa polnih bolesti.

AMERIČKI LEKARI: Epidemija gojaznosti je neuništiva!

# Manje piju gazirana slatka pića. Svesni epidemije gojaznosti u Americi i propagande o zdravom životu, sve više mladih pravi bolje i zdravije izbore za sebe. 

# I dalje previše vremena provode pred ekranom. Iako danas manje gledaju televiziju, i dalje većinu vremena provode pred računarima. Od 2003. do 2015. vreme provedeno na video ili kompjuterskim igricama se gotovo udvostručilo, od 22 do 42 odsto. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija