• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.06.2016

07:05

POSLEDNJA PROVERA ZNANJA! Dan D za maturante: ĐACI STREPE OD KOMBINOVANOG TESTA!

Društvo

POSLEDNJA PROVERA ZNANJA! Dan D za maturante: ĐACI STREPE OD KOMBINOVANOG TESTA!

Podeli vest

Maturante u Srbiji danas očekuju najveće muke jer polažu kombinovani test koji su prethodnih godina najslabije uradili. Kombinovani test, za koji se i danas očekuje da će namučiti đake, sadrži pitanja iz pet predmeta - biologije, istorije, geografije, fizike i hemije

 

Đaci imaju najviše časova biologije, zato i na kombinovanom testu dobijaju najviše pitanja iz tog predmeta
Dragana Stanojević, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Na ovom testu male maturante očekuje pet pitanja iz biologije, tri iz hemije i po četiri iz istorije, geografije i fizike.

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kaže za Informer da je broj pitanja iz određenih predmeta na kombinovanom testu srazmeran broju časova koje su učenici imali od petog do osmog razreda.

- Đaci imaju najviše časova biologije, zato i na kombinovanom testu dobijaju najviše pitanja iz tog predmeta. Broj pitanja iz hemije je najmanji jer naši učenici ovaj predmet imaju samo u sedmom i osmom razredu. Znači, broj pitanja iz pojedinih predmeta na kombinovanom testu raspoređen je prema broju časova koje učenici imaju u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja - objašnjava Dragana Stanojević.

Informer

Kombinovani test je i prošle godine podigao veliku prašinu, a učenici su se žalili da mnoga pitanja nisu bila prilagođena njihovom uzrastu. Sa druge strane, njihovi nastavnici su uveravali da sve to spada u elementarno znanje koje su učili u školi.

Maturantima su najviše glavobolje zadala pitanja gde se nalazi hipotalamus (deo međumozga) i koji kontinent predstavlja anekumenu (nenaseljen deo). Đaci su tada nakon testa rekli da im je reč anekumena bila potpuno nepoznata i da je nemoguće da su to ikada učili na času geografije. Pored ova dva pitanja, đake je lane namučila i istorija, a posebno pitanje koje je tačno godine donesen dokument koji je ograničio vlast kneza Miloša.

Sa druge strane, profesori smatraju da prošlogodišnja pitanja nisu bila teška. Profesorka geografije Ljiljana Vujović rekla je za Informer da bi pojmove kao što su ekumena i anekumena morao da zna svaki učenik koji je završio osnovnu školu.

Đaci: Plašimo se kombinovanog testa

Informer

Kragujevački osmaci rekli su za naš list da se pribojavaju današnjeg kombinovanog testa. Jedna od njih je i Valentina Radulović, koja smatra da je najveći problem preopširno gradivo iz pet predmeta.
- Brine me kombinovani test iz nekoliko predmeta jer je trebalo sve to obnavljati. A u pitanju je ogromno gradivo od petog do osmog razreda - rekla nam je Valentina.
Dvojca malih maturanata, učenika Osnovne škole "2. oktobar" iz Zrenjanina Milan Grujić i Petar Čolak nadaju se da kombinovani test neće biti teži od matematike.
- Matematika nas je namučila. Nadam se da kombinovani test neće biti teži i od matematike - kaže Milan Grujić.

- Tokom časova geografije u osnovnoj školi se konstantno pominje da je ekumena naseljeno, a anekumena nenaseljeno mesto. Samim tim bi to morao da zna svaki osmak. Koliko sam samo puta ponovila to đacima ne znam ni sama, i nije mi jasno da sad deca pričaju da je to teško pitanje koje ne znaju. Razumem da to nije čest pojam u javnosti, ali zato je tu škola da se nauči nešto više - rekla nam je Vujovićeva i dodala:

- Deca su postala toliko nezainteresovana da je to zabrinjavajuće. Nemaju ni ona elementarna znanja, pa nekada pomislim da predajem u 17. veku.

Informer

Sličnog mišljenja je i profesorka biologije u Šestoj beogradskoj gimnaziji Slavica Kalinić, koja nam je rekla da je nemoguće da đaci ne znaju šta je hipotalamus.

- Ovo pitanje bih ocenila kao jedno od lakših, ako se pogleda gradivo iz biologije. Učenici osmog razreda su cele godine slušali anatomiju i fiziologiju organizma i nemoguće je da više puta nije objašnjeno šta je hipotalamus - ističe Slavica Kalinić.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija