• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Milošević

29.06.2016

17:09

HIT PRIČA IZ SUBOTICE! OVO JE NAJSTARIJI VOZAČ U SRBIJI: Produžili mu vozačku dozvolu u 94. godini!

Društvo

HIT PRIČA IZ SUBOTICE! OVO JE NAJSTARIJI VOZAČ U SRBIJI: Produžili mu vozačku dozvolu u 94. godini!

Podeli vest

Pavao Mačković prvi put seo za volan još davne 1942. i od tada do danas prešao je stotine hiljada kilometara... Nedavno sam produžio dozvolu, lekari su bili u šoku što i dalje čitam bez naočara i savršeno čujem, kaže Pavao

Subotičanin Pavao Mačković (94) jedan je od najstarijih aktivnih vozača u Srbiji! Ovaj vitalni starac prvi put je izvadio vozačku dozvolu davne 1942. godine, a pre nekoliko dana je u subotičkom MUP produžio ovu ispravu do 2018!

Sa Marom proveo 72 godine

Pavao je prošle godine automobilom išao na more u Budvu, a kaže, i ove bi da nije ostao bez životne saputnice Mare, sa kojim je delio dobro i zlo pune 72 godine.
- Delili smo strast prema automobilima i zajedno sve prolazili. Obišli smo čitav svet zajedno - priča sa setom Pavao.

Iako je duboko zagazio u desetu deceniju, Pavao tvrdi da i dalje bez ikakvih problema upravlja automobilom. Kaže nam da su se lekari na pregledu za produžetak dozvole šokirali kada su videli da i dalje čita bez naočara, da savršeno čuje i da mu srce radi kao u mladića.

Savršeno zdrav

Pavao se u razgovoru za Informer prisetio vremena kada je pre čak 74 godine polagao vozački ispit!

- Imao sam nepunih 20 godina kada je došao inženjer iz Pešte da me ispituje za vozački ispit. Nije tada bilo udžbenika, ali sam ja već tri godine radio kao mehaničar i vozio automobile, pa mi ispit nije bio težak. Od tada sam promenio dve mađarske vozačke dozvole, dve jugoslovenske, i vojničku i civilnu, pa onda crnogorsku, jer sam dvadeset godina živeo u Budvi, i sada imam srpsku. Sam bog zna koliko sam kilometara prešao što motorima, što automobilima, a sada kilometre najčešće prelazim biciklom. Samo prošle godine prešao sam dvotočkašem više od hiljadu kilometara - priseća se Mačković.

Informer

Vitalni Subotičanin kaže da su lekari bili šokirani kada je nedavno u 94. godini došao da produži vozačku dozvolu.

- Doktori su me detaljno ispregledali i nisu mogli da veruju da sam ovako zdrav, da u ovim godinama mogu da čitam bez naočara, da mi je srce kao u mladića, da dobro čujem... Mislili su da nema šanse da mi produže dozvolu. Na kraju su mi čestitali i rekli da se vidimo za dve godine - priča Pavao i velike zasluge za njegovu vitalnost pripisuje ćerki Miri koja svakodnevno brine o njemu, pomaže mu da se zdravo hrani i da ostane vitalan.

Informer

U svom vozačkom stažu ovaj Subotičanin promenio je dosta automobila, od prvog "moskviča" do "korse", koja trenutno stoji u njegovoj garaži.

- Kao automehaničar znao sam da ne treba kupovati starudiju, jer čim popravke počnu tu nema kraja. Zato sam kupio novog "fiću", zatim posle desetak godina drugog, onda sam imao dva "renoa 4", pa "fijata 850", "reno 5" i sada vozim "korsu". Imao sam i sreće pa za 74 godine, koliko sam za volanom, nikada nisam imao nikakav udes, a obišao sam gotovo ceo svet - seća se Mačković.

Rad i umerenost

Kada ga pitaju kako uspeva da ostane tako vitalan u desetoj deceniji života, Pavao kaže da ima svoj recept od kojeg nikada ne odstupa.

Informer

- U životu je najopasnije lenčarenje, dakle poželjno je uvek nešto raditi. Vežbam barem 20 minuta dnevno, onda sledi masaža, pa sve po redu... Osim toga, ne treba prekomerno jesti, niti piti i obavezno se treba kloniti noćnog života. Ne treba želeti nemoguće stvari, već se prostirati "prema guberu". A za zdravo srce dobra je čašica rakije "ruzmarinke" - savetuje Mačković koji život nije učinio bogatim kućama, stanovima, ni luksuznim automobilima, već njegovim sadržajem, osmesima i uživanjima u trenucima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bojan

pre 7 godina

Doktore koji su mu dali lekarski na dve godine,odma im oduzeti licencu za rad!!!\n

Saradžogla

pre 5 godina

Ja vozim pola veka bez ogrebotine.Dosije bez saobraćajnih kazni.Zašto?Dobro vozim i saobraćajci su uvek uzeli moj mito.Znao sam da me je zaustavio zbog bureka i jogurta.ZAŠTO OVO PIŠEM.Da bi vako star produžio važenje vozačke dozvole ovih dana moram da platim nekoliko hiljadarki.Lekarski pregled,takse i novu vozačku sa slikom.Nova slika jer sam se vidno prolepšao pa me saobraćajci ne bi prepoznali.KAKO DA NAS STARE NE PLJAČKA DRŽAVA?Vozačka da bude DOŽIVOTNA a svake treće godine da bude besplatan lekarski pregled.PS.Ja sam autor ideje da mi penzioneri imamo doživotne overene zdravstvene knjižice.Podneću zahtev da se slično učini i sa vozačkim dozvolama.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija