• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2016

14:50

Sahrana Donke Špiček 14. jula u Aleji zaslužnih građana

Društvo

Sahrana Donke Špiček 14. jula u Aleji zaslužnih građana

Podeli vest

Dugogodišnji saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd i predsednik Upravnog odbora te institucije Donka Špiček biće sahranjena u četvrtak, 14. jula, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

Izjavljivanje saučešća je u 13.30 sati u kapeli na Novom groblju, a prethodno će na Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograda u 11 časova biti održana komemoracija, najavio je DKCB.

Donka Špiček je preminula 9. jula u 82. godini u Beogradu.

Posvećena deci i njihovom obrazovanju, Špiček je osmislila i realizovala niz kvalitetnih kulturno-obrazovanih programa za decu, ne samo u DKCB-u i nekadašnjem Domu pionira, već i u mnogim drugim institucijama kulture i medijskim kućama.

Rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju i diplomirala na Višoj pedagoškoj školi na Grupi za ruski jezik i jugoslovensku književnost, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku Organizacija pozorišnih delatnosti.

Radila je kao nastavnik u OŠ "Ðorđe Krstić" u Beogradu, a bila je glavni i odgovorni urednik redakcije "Susreti Četvrtkom" - poznate tribine za male Beograđane.


Osnivač je manifestacije "Radost Evrope" (1969) i nekoliko godina bila je direktor Sektora za kulturu Sava Centra i predsednik Saveta Festa, gde je uspešno organizovala veći broj međunarodnih gostovanja i koncipirala rad ovog sektora. 

Špiček je bila glavni i odgovorni urednik Redakcije programa za decu i mlade Televizije Beograd, urednik mnogih programa, serija, među kojima "Sivi dom" i "Zaboravljeni", čuvenog serijala "Laku noć, deco".

Bila je i operativni direktor Pozorišta "Boško Buha" od 1998. do 2008. godine, a zahvaljujući Dečjem kulturnom centru, obnovila je muzički festival "Dečje beogradsko proleće" koji je posle 20 godina održan u aprilu ove godine.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima su plaketa UNICEF-a, Orden osmeha, koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu. 

Dobitnica je "Zlatnog beočuga Beograda", "Zmajeve nagrade", međunarodne nagrade "Grozdanin kikot" za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine, međunarodnog festivalskog priznanja "Mali princ" za 2012. godinu, za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. 


Savet festivala "Pozorište Zvezdarište" nagradio ju je prošle godine priznanjem "Zvezda među zvezdama".

Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija