• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.07.2016

09:31

ŠUVAKOV: Nema novog produžetka roka za stare studente!

Društvo

ŠUVAKOV: Nema novog produžetka roka za stare studente!

Podeli vest

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je danas, povodom peticije kojom "stari studenti" traže da im se produži zakonski rok za završetak studija, koji ističe 30. septembra, da taj rok neće biti produžen i da se zakon mora poštovati

 

- Ovde se radi o poštovanju zakona Srbije, odredbe kojima prestaju da traju studijski programi koji postoje po starom, unete su u zakon u septembru 2014. godine, a menjati zakone svaki put kada to nekoj interesnoj grupi odgovara otvara pitanje kvaliteta obrazovnog sistema - rekao je Šuvakov gostujući na RTS.

Kako je rekao, argument studenata o retroaktivnoj primeni zakona "ne stoji", jer se ne radi o oduzimanju prava na studiranje, već o prestanku zastarelih studijskih programa, koji nisu akreditovani i ne rade po standardima.

- Što se tiče pozivanja na zemlje u okruženju, uglavnom se radi o zemljama koje su iza nas po kvalitetu obrazovajna, u zemljama EU ni termin večiti student ne postoji - rekao je Šuvakov.

On je naveo da ima 250.000 studenata, a da je "možda dva odsto" pogođeno odredbama, te dodao da bi trebalo da se bavimo problemima većine i da radimo na podizanju kvaliteta.

- Mislim da je vreme da se posvetimo više onim dobrim studentima i njihovim problemima, a da se manje bavimo studentima koji decenijama nisu uspeli da završe studijske programe. Niko im ne brani da upišu nove, po novim standardima - kazao je Šuvakov.

On je istakao da se ne zna tačan broj studenata na koji se odredba odnosi, te da to jeste jedan od problema, jer nijedna evidencija studenata nije definisana na pravi način.

- Postavlja se pitanje da li je neko ko je 1985. upisao medicinu i nije se pojavljivao posle prve godine na fakultetu, još uvek student. Formalno gledano jeste - rekao on pomoćnik ministra.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MA KO TEBE PITA

pre 7 godina

Diploma u 100 godini nije retka! Zelja za znanjem nece biti ubijena sa Suvakovim ino satrapima.

sdf

pre 7 godina

bravo genije... neko ko studira 10 godina, ne znam kako iko moze da ga zaposli da mu radi bilo kakav posao... znaci ako ne mozes za 10 god da zavrsis fax, ili upisi drugi menjaj profesiju posto to to ne interesuje (ako nisi kompletni idiot) ili bataljuj fax, i kopaj zemlju.... a to sto neko upise u 60toj fax, to je pozitivno, ali taj do 65 zavrsi, tako da to sve ima smisla... a ondj ko upise u 60toj a studira do 80te, moze to iz hobija, i to je to...

Tatjana

pre 7 godina

A da sa 68 upišu fax, kao onaj direktor Studentskog centra što mu se ne ide u penziju?

pedja konačno

pre 7 godina

Propali studenti ,bolje bi bilo i za vas i vaše roditelje,a i za državu da vi počnete da radite sa vašim srednjim školama,da vas vreme ne pregazi

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija