• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.08.2016

11:21

NOVINE U ZDRAVSTVU: Dva meseca bolovanja od izabranog lekara!

Društvo

NOVINE U ZDRAVSTVU: Dva meseca bolovanja od izabranog lekara!

Podeli vest

Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi pred poslanicima trebalo da se nađe na jesen, donosi niz novina, a jedna od njih je da će izabrani lekar ubuduće moći da otvori dvostruko duže bolovanje - od 60 dana, osim u izuzetnim slučajevima, propisanim zakonom

Predloženo je i da osnov za naknadu zarade bude prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada - poslednja tri meseca, a razlog su, kako se navodi, uočene zloupotrebe.

Dobra vest stiže za roditelje dece bolesne od raka, teškog oštećenja moždanih struktura i drugih teških oboljenja i oni imaju pravo na bolovanje tokom kompletnog lecenja deteta do njegove 18 godine i primaće 100 odsto zarade.

Podsetimo, do sada su roditelji imali pravo na bolovanje od svega četiri meseca, a nadoknada je iznosila 65 odsto plate.

Definisan je i paket zdravstvenih usluga ili broj i vrste pregleda, analiza i intervencija, što do sada nije bilo prezicirano, a regulisano je i uvodenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu.

Novina je i da će žene kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiti o trošku države.

Uvode se i sankcije za neopravdano neodazivanje na skrining preglede, te oni koji se ne odazovu ni na treći poziv u jednom ciklusu, a ne opravdaju izostanak, gube kasnije pravo na lečenje te bolesti o teretu države, ali samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja.

Tokom boravka u inostranstvu predlog je da Republicki fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite. 

Predvideno je i upućivanje u inostranstvo radi dijagnostike, a ne samo radi lecenja, a da je to u skladu sa Zojinim zakonom, koji je usvojen pre nešto više od godinu dana.

Ubuduće, plaćanja participacije biće oslobodeni i davaoci organa, ćelija i tkiva, kao i pripadnici narocito osetljive populacije - stari, deca, žene, trudnice, porodilje, Romi.

Čak i bez overene knjižice, predlog je da se oboleli prime na palijativno lečenje, kao i na preglede koji su predvideni nacionalnim skrining programima (rano otkrivanje raka dojke, debelog creva ili raka grlica materice).

Sve ovo naći će se pred poslanicima Skupštine Srbije na jesen, a nadležni se nadaju da će zakon biti usvojen do kraja godine, kako bi od početka naredne godine mogao da se primenjuje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
juzna pruga

pre 7 godina

strasno je sta  rade  privatnici sa zaposlenima, nije cudo sto ljudima izlazi dusa na nos za minimalac..to bi trebalo malo ispitati! pozdrav I hvala svim istomisljenicima!!!n

mara

pre 7 godina

Ima tu i boljitka ali za dva meseca bolovanja neces moci da nadjes radno mesto jer ce vec neko drugi sedeti tamo/ U PRIVATNIM FIRMAMA SAMO/a u drzavnim, pa dobro ce im doci,oni nece imati problema.

ms

pre 7 godina

Mislim da bi i tesko oboleli koji su u radnom odnosu,a moraju s vremena na vreme na bolovanje trebali da primaju 100% platu.Jer i oni ne vole sto su bolesni a nisu jos uvek za penziju.Zna se koje bolesti tu spadaju.

MAMA CECA

pre 7 godina

A zasto stalno ljudi nalaze mane sta god da ova vlast osmisli...mislim da je neposteno jer je ovaj zakon odlican .....i dokaz je da Vucic ono sto obeca i ispuni a ovaj zakon stiti bolesnog coveka,roditelji koji imaju tesko obolelu decu niko nepita kako im je .....gospodine Vucicu i sam Bog je uz vas ...nedajte svoj obraz za sitne duse koje vam zavide na vasoj velicini i dostojanstvu....

Sinisa

pre 7 godina

Ovo je fantastična ideja vlade za štednju. Zamilsite da jedan lekar ode na 2 meseca na bolovanje! Primi znatno manje nego što bi,... i ništa ne potroši.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija