DOBILI LICENCE MUP: 30 privatnih detektiva počelo sa radom!

printscreen

10:53 Društvo 8

Tanjug | 25. 08. 2016.

DOBILI LICENCE MUP: 30 privatnih detektiva počelo sa radom!

Iako je detektivska delatnost postojala kod nas još u vreme Kraljevine Jugoslavije, Srbija je tek nedavno dobila prvih 30 licenciranih detektiva i dve licencirane detektivske Agencije


Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), koje je shodno Zakonu o detektivskoj delatnosti zaduženo za obuku detektiva, licenciranje detektiva i agencija i vršenje nadzora nad obavljanjem detektivske delatnosti, u toku ove godine započelo proces licenciranja koji će trajati do kraja ove godine.

Dragan Trivan, predsednik Grupacije detektivskih agencija u Privrednoj komori Srbije i osnivač i vlasnik privatne detektivske agencije "Protekta" - jedne od prve dve licencirane detektivske agencije u Srbiji, rekao je Tanjugu da je od MUP-a do sada licence za rad dobilo 30 detektiva.

Donet zakon

- Tačan broj detektivskih agencija i detektiva u Srbiji znaće se do kraja godine kada se okonča proces izdavanja licenci - precizirao je Trivan koji u izjavi za Tanjug govori i o detektivskoj delatnosti, uslugama, odnosu prema klijentima, saradnji sa poliicjom...

Ukazujući da je detektivska delatnost postojala kod nas još u vreme Kraljevine Jugoslavije, Trivan je naveo da se kod nas i dan danas mistifikuje detektivska delatnost.

Uslovi za detektive

Da bi neko postao privatni detektiv mora pre svega da bude državljanin Srbije, kao i da ima visokoškolsko obrazovanje što, prema rečima Trivana, ovu profesiju podiže na viši nivo.

- Jedan od uslova za dobijanje detektivske licence je i da kandidat nije osuđivan, da nije imao problema sa zakonom, kao i da ima lekarsko uverenje da je psihofizički sposoban za obavljanje detektivskih poslova - naveo je Trivan koji je i univerzitetski profesor na predmetima koji se tiču bezbednosti i detektivnske delatnosti.

On je istakao da je polaganje stručnog ispita obavezno za sve kandidate, a oni koji nemaju iskustvo u policijskim ili detektivskim poslovima, pre ispita, moraju da pohađaju obuku koju organizuje MUP.

Stručni ispit se, kako je ukazao, polaže pred komisijom MUP-a, nakon čega kandidati koji ga polože, dobijaju licencu za obavljanje detektivskih poslova.

Kada je u pitanju nošenje oružja, prema rečima proferora, Aktuelni zakon o detektivskoj delatnosti predviđa da detektivi u Republici Srbiji mogu da nose vatreno oružje u smislu zaštite svoje lične bezbednosti, a ne u svrhu obavljanja delatnosti.

- Procedura je slična kao i za svakog drugog građanina i u pitanju je osnov za zaštitu svoje lične bezbednosti - rekao je Trivan.

- Sada, s obzirom da imamo Zakon koji uređuje detektivsku delatnost, možemo reći da detektivi uvek spremno priskaču u pomoć kako fizičkim licima koja im se obrate tako i pravnim - naveo je Trivan ukazujući da je veoma šarenolik dijapazon usluga koje detektivske agencije u Srbiji pružaju svojim klijentima.

Od usluga za fizička lica, on je izdvojio segment pomoći porodici kada su u pitanju problemi sa decom koja su, kako je naveo, u pred-deliktnom ili deliktnom stanju, zatim kućne krađe i probleme u vezi sa narkomanijom.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ozbiljnu perspektivu imaju detektivske istrage za velike korporacije i komanije koje sve više angažuju upravo detektive.

Velike korporacije mahom traže provere CV-a - kada neko aplicira za određeno radno mesto, kao i konsalting o tome kako preduprediti kompanijske krađe i pronevere, kako zaštiti poslovnu tajnu i kako očuvati bezbednost poslovanja korporacije, naveo je detektiv sa prvom licencom u Srbiji koja mu je dodeljena u februaru ove godine.

On je napomenuo da detektivi često angažuju i poligrafiste kada su u pitanju kompanijske unutrašnje istrage.

Isticćući da se u radu detektiva diskrecija podrazumeva, Trivan je ukazao da je poverljivost jedno od najvažnijih načela u radu detektiva.

- Kada detektivi ne bi mogli da obezbede apsolutnu diskreciju i da garantuju klijentu da će sve tajne i tokom angažovanja detektiva ostati samo njegove tajne, sve ovo ne bi imalo smisla - napomenuo je detektiv.

On je ukazao da kada detektiv primeti neko krivčno delo u toku svog rada, on je u obavezi da ga prijavi policiji.

- Sam Zakon o detektivskoj delatnosti upravo to i predviđa što je obaveza i svakog građanina - napomenuo je detektiv.

Kao predsednik Grupacije detektivskih agencija, Trivan je rekao da je udruženje počelo da sakuplja predloge i da izrađuje nacrt izmena aktuelnog zakona (iz 2013. godine) u pravcu njegovog poboljšanja, s obzirom da su uočene neke manjkavosti.

U tom procesu od koristi biće i razgovori sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije koji su već nekoliko puta menjali svoje zakone o detektivskoj delatnosti, napomenuo je Trivan.

Sin upoznao majku

Od niza interesantnih slučajeva na kojima je radio tokom višegodišnje karijere, Trivan je za Tanjug ispričao slučaj koji je na njega ostavio veliki utisak.

U pitanju je bila potraga za nestalom osobom, na kojem je agencija radila pre sedam - osam godina.

Majka je krajem šezdestih zbog, nemogućnosti da prehrani sebe i novorođenče, ostavila bebu ispred jedne beogradske kompanije i odatle otišla na voz za Švedsku, kako bi mogla da sebi obezbedi egzistenciju. 

Nakon više decenija vratila se u Srbiju sa željom da pronađe sina i ostavi mu što je stekla u Švedskoj, a drugu decu nije imala.

Zbog toga je zatražila pomoć detektivske agencije i nakon tri meseca potrage detektivi Protekte su pronašli njenog sina u Skoplju - već zrelog čoveka.

- Imali smo njegov mobilni telefon, ali naša interna pravila kažu da bez obzira na to ko nas angažuje, ako nađeno lice ne želi da stupi u kontakt sa klijentom mi to nećemo omogućiti - ukazao je Trivan.

U prvom razgovoru sa tim čovekom prvo je, kako je naveo, proverio da li zna da je usvojen i pošto je znao, pitao ga je da li zna svoje pravo ime.

Rekao je da zna, ali je rekao ime pod kojim je službeno zaveden pa sam ja tada, čoveku koji je 1967. godište, rekao njegovo pravo ime kao i pravi datum rođenja, jer je imao službeno zavedeni datum rođenja u februaru, a rođen je zapravo u martu.

- Priča je završena pozitivno, sin je upoznao svoju biološku majku - naveo je detektiv.
 

Lucky

25.08.2016. 13:46

Ja baš za vas detektive i nisam. Kod nas je sve sklono zloupotrebama pa ćete biti i vi. Kod nasa policija kao državni organ nekad zloupotrebljava ili prekoračuje ovlašćenja a kamo li tamo neka privatna organizacija kojoj je jedini cilj profit.Petar Savković

25.08.2016. 16:57

Poznat je Trivan dr Dragan. Poznat je svojim zlodelima, a poznat je i kao suprug na Trivan Jelenu Marković iz Službenog glasnika. Kako on daje izjave za novine, a pričalo se da je u CZ.


Milan iz Rakovice

25.08.2016. 20:06

@Petar Savković - Ja sam radio kod njega. Bio sam čuvar u jednoj pošti. On se ne bavi detektivima. Nikada nije išao na teren. Ima i firmu za čuvanje. Čuva pošte, GSP, banke, trgovine, splavove, državne firme. Nama plaća 150 dinara po radnom času. Nemamo socijalno, ni penzije, ni za noćni rad. Nema ni topli obrok, ni za markicu. To je ostvario preko Demokratske stranke, gde je bio u organima sa svoju ženu Jelenu. Jelena je sada kažu direktorka Službenoig Glasnika. Kako to može biti, kada je ona iz DS, a tamo je i njen muže Dragan. Ima veliku kuću na Voždovcu gde mu je direkcija firme. On je i detektiv i radi na obezbeđenju. Kaže onaj portir iz Progarda da to nije moguće, nije dozvoljeno po zakonu. Ali to je završena priča. Trivan daje izjave za novine i on je glavni. Trivan nije ni Srbin, on je iz Crnu Goru, ne zna se ni čiji je. Ma znaju oni sa Južnog bulevara, jer i tamo ima kancelarije. Ljudi se boje da pričaju o Draganu i Jeleni Trivan. Svako čuva glavu i familiju.


ostade neresen slucaj

25.08.2016. 17:52

Ovo je sviranje uz batinu kakvi deektivi americka skola budalastina,kada sam imao ozbiljan slucaj i kada policija nije odradila sto joj je obaveza jer je neko imao intres da sakrije bruku i svaleraciju jednog lekara a meni ucinjena steta odleteo auto u vazduh.kada je pocinilac uvredjena gospodja dr.koja je ostavila muza poslala novac za ucinjenu stetu pod laznim imenom a koji nije bio ni dovoljan za jedno staklo policija nije htela da istrazi ko je poslao novac.Kada sam se obratio detektivu unapred je trebalo pola auta da mu uplatim. I nakraju nista jer nema zakonsko pravo da trazi odstetu.


Penzioneri na lebu i vodi

25.08.2016. 20:39

MI CEMO VAM PLATITI DA 24 SATA PRATITE SVE MINISTRE ,POLITICARE DIREKTORE I DA NAM DOSTAVLJATE NIHOVE TROSKOVE I SNIMKE BAHANALIJA


komsija

25.08.2016. 21:47

@Penzioneri na lebu i vodi - Ma ajte Sta da vi pratite NE treba da se lesinari pozabavljaju Sa uglednim facama ,znaju ONI Sta rade .Cutite vi ostali I ne javljajte se .


Boris Popovic

18.05.2018. 00:44

Ja sam isto radio kod ovog prevaranta Trivana. Taj prvi krši zakon. Jako težak čovek. Doneo sam mu MNOGO para u firmu a on mi dana radnog staža nije uplatio! Ne samo tom nego mi i dalje duguje 300 eura sa kojima naravno mogu da se pozdravim. Finansijer demokratske stranke, korumpiran do guše, nameštao sve tendere koje je dobio, kupio čovek i diplomu doktora, hahaha, pod istragom bio više puta zbog pranja novca, od države je ukrao ne zna se koliko novca od poreza.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.