• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2016

15:41

BIVŠI OFICIR JNA TRAŽI AZIL U RUSIJI: Spasli smo decu, a Slovenci mi sad sude za ratni zločin!

Društvo

BIVŠI OFICIR JNA TRAŽI AZIL U RUSIJI: Spasli smo decu, a Slovenci mi sad sude za ratni zločin!

Podeli vest

Bivši oficir JNA Dragomir Grujović iz Čačka, zatražio je državljanstvo Ruske Federacije, jer je protiv njega Okružni sud u Novom Mestu u Sloveniji podigao optužnicu za ratni zločin, jer nije hteo da preda magacine JNA u kojima se tada nalazilo sedam milona litara goriva



Grujović podseća da su vodnik Dejan Kovačević i on 1991. izbavili iz kasarne 38 dečaka starosti 19 godina raznih nacionalnosti. 

- Uspeli smo da ih spasemo na taj način što nismo predali skladište, nikoga u okruženju nismo dirali i niko nije stradao - priča Grujović.

Bivši kapetan objašnjava da mu je zbog navodnog ratno zločina Okružni sud u Novom Mestu 16. septembra 1997. godine u odsustvu odredio pritvor i za njim raspisao međunarodnu poternicu. Isti sud je sredinom 2007. obnovio poternicu putem Interpola, a sada i zakazao suđenje za 13. oktobar.

- U Okružnom sudu u Novom Mestu upravo se priprema početak suđenja protiv mene pod optužbom da sam tokom secesionističkog rata u Sloveniji, 1991.počinio ratni zločin. Nemam nameru da se predam vlastima Slovenije i neću otići na suđenje. Srbija po Ustavu ne može drugoj državi da izruči svog državljanina optuženog za ratni zločin, bez njegovog pristanka, ali to bi se promenilo ulaskom Srbije u Evropsku uniju - naveo je on.

U pismu koje je uputio ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu, Grujović moli da postane državljanin Ruske Federacije, dajući reč da će "biti odan i služiti novoj otadžbini", isto kao i svojoj Republici Srbiji, "za koju je uvek spreman da da svoj život".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
RINGISPIL

pre 7 godina

Zalosno je to prijatelju da moras svoje drzave da se pribojavas i bezis samo zato sto si branio vojnicku cast i drzavu kojoj si dao zakletvu. Nismo mi morali ni pod turcima da budemo 500 godina ali neko je tako hteo kao i danas sto nartod niko nista ne pita a svi se pozivaju na narod i drzavu a blage veze sa drzavom nemaju. Sami smo mi sebi krivi.

Neko iz mase

pre 7 godina

"Srbija po Ustavu ne može drugoj državi da izruči svog državljanina optuženog za ratni zločin, bez njegovog pristanka, ali to bi se promenilo ulaskom Srbije u Evropsku uniju - naveo je on." Prijatelju ko je tebe slagao da Srbija ne može da izruči državljanin Srbije optužene za ratni zločin? Pa jel su predali Slobodana Miloševića i generale JNA na tacni?

dunja

pre 7 godina

Kad bi Srbija bila država ko sto nije niko se ne bi usudio tražiti njene najbolje sinove i optuživati ih zato sto su branili zemlju kojoj su se zakleli.

Mija

pre 7 godina

Svaka cast. Tako se brani cast i svoja i oficirska. Nadam se da ce drzava Srbija znati zastititi ovakve ljude. Nemojte da nam se ponovi DOS - ovska vlast i da se ono najvrednije izruci belosvetskim protuvama. Ko ce sutra da brani ovu nasu Srbiju i nejac u njoj? Navalili su na Srbiju i sve sto je srpsko ko ekseri na magnet.\n

Vukoje Srbin

pre 7 godina

Mamu im njhovu , tamo sam bio u vojsci 1985

gulag

pre 7 godina

bio si jak kad si bio u jna. Vjerojatno si se osjećao nadmoćno, izdavajući naredbe u stranoj državi. Sad se pati, neka ti je.

marko

pre 7 godina

Izvinite mozda sam pogresno procitao. Ovome coveku sude za neki ratni zlocin nad nekim gorivom. Jer ja dobro procitah ? I ako je jadno gorivo u pitanju sada je bez drzave, tj sfrj. Ej slovenci nije jos stigao prvi april.

ja

pre 7 godina

Cini mi se daje to onaj casni oficir, stoje zapretio konjusarima dace dici u vazduh rezervoare sa gorivom .On i ovaj vodnik su izvukli te klince da ih ne pobiju.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija