• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2016

08:12

VUKOSAVLJEVIĆ: Nacrt strategije kulturne politike do 2017.

Društvo

VUKOSAVLJEVIĆ: Nacrt strategije kulturne politike do 2017.

Podeli vest

Strategija kulturne politike je dokument važan za kulturu koliko i ustav za državu, poručio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i najavio izradu nacrta tog dokumenta do kraja godine

On smatra da je strategija prioritet jer, kako je rekao za "Novosti", bez toga nema ni jasnih smernica ni donošenja važnih zakona, kao što je onaj o pozorištu ili o kulturnom nasleđu.

Govoreći o položaju pojedinih medijskih kuća, ministar je istakao da će se truditi da se u narednih šest meseci donese medijsku strategiju.

- Verujem da će to dovesti do seta zakona u oblasti medija. Po opštim uzusima, dominatnim u okvirima EU, kod nas se ohrabruje izlazak države iz vlasništva u medijima. Ranije, kada je država finansirala medije, stvarala je i preduslove za stabilnost i nezavisnost od tržišta. Zato moramo da pokušamo da preuzmemo ili prilagodimo uspešne modele članica EU - rekao je Vukosavljević.

Naglasio je da ni u EU ne postoje jedinstveni standardi, a kao primer je naveo Hrvatsku i Francusku, u kojima država nije sasvim izašla iz medija.

- I Hina, i Frans pres, i AFP, su u potpunom ili većinskom vlasništvu države. Za razliku od Nemačke, na primer. Dakle, ni u Evropi ne postoji standardizovan model - ukazao je Vukosavljavić.

Ministarstvo, naglasio je, može da obeća da će ozbiljno istražiti okolnosti, principe, pravila i praksu u zemljama EU i pronaći rešenja koja su se pokazala kao najuspešnija.

- Imajući u vidu specifičnosti i tradiciju, pokušaćemo da u saradnji s drugim nadležnim organima i institucijama predložimo jedan efikasan i razuman model u toj oblasti - naveo je Vukosavljević.

Na pitanje kako u svetu zahvaćenom globalizacijom zaštititi kulturne specifičnosti Srbije, a biti deo sveta, ministar je odgovorio da se mora definisati kulturni prostor i njegove vrednosti.

- Kultura ne sme da bude zatvorena prema stranim uticajima. Ipak, tradicija treba sistemski i temeljno da bude predmet pažnje i zastite. Verujem i da su Srbiji potrebni njeni kulturni centri u Pekingu, Moskvi, Berlinu, možda i u Briselu, i još ponegde - kaže Vukosavljević.

On je najavio i da će se ozbiljnije pristupiti obnavljanju Paviljona "Cvijeta Zuzorić".

- Sramota me je zbog stanja u koje smo nehatom doveli taj dragulj beogradske i srpske arhitekture. Inače, to je jedini prostor koji je glavni grad izradio za specifične glalerijske namene u poslednjih 90 godina - istakao je Vukosavljević.

Upitan kako postići balans tržišta i kvaliteta kada je u pitanju otkup knjiga za biblioteke, ministar je podsetio da u Ministarstvu postoji komisija za otkup, koja bibliotekama preporučuje naslove.

- Ako će se otkupljivati ono što je tiražno, onda nam nije potrebna komisija. Dovoljno je da se pogleda lista bestselera. Nedopustivo je da se za takve naslove izdvajaju državne pare. Ova i druge komisije moraju aktivnije da utiču na ukus publike. U tome je uloga države i njenih stručnih, kompetentnih i odgovorniih tela - smatra Vukosavljević.

On je dodao i da će u ustanovama u kojima upravni odbori nisu formirani, kao što je slučaj s Narodnim pozorištem, biti osnovani veoma brzo i da se ne radi o nedaljama, već o mesecima.

- Kada je reč o drugim ustanovama, uveren sam da će u razumno kratkom roku konkursi biti raspisani i završeni i da ćemo imati direktore na njima izabrane. Nisam pristalica v.d. stanja, osim u slučajevima krajnje nužde - istakao je Vukosavljavić.

Na pitanje da li će menjati upravne odbore gde već postoje, odgovara da neće ništa "an blok" menjati.

- Ohrabrićemo upravne odbore da se energičnije angažuju, obavljajući poslove koji su im povereni. Videćemo gde za to postoje potencijali, a tamo gde ih nema - doći će do promene - rekao je Vukosavljević.

On je naglasio i da klasičan repertoar mora da postoji u Narodnom pozorištu i da država to mora da finansira, pa makar samo jedan gledalac došao da gleda Steriju, Sofokla...

Srbija, ocenio je ministar, u kulturnom smislu ne sme da bude "hidrocefalus s velikom glavom i nemoćnim telom", odnosno da Beograd bude stecište i sedište svega.

- Ohrabrivaćemo instuitucije kulture u unutrašnjosti. Projektom ''Gradovi u fokusu'', šest gradova u Srbiji dobiće značajna sredstva. Ne sme nam se više desiti da se, praktično, 90 odsto kulturnog života zemlje odvija u glavnom gradu - zaključio je Vukosavljević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija