• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

04.10.2016

11:39

UBIĆE NAS OVO LUDO VREME! Zima do vikenda, a onda se VRAĆA LETO!

Društvo

UBIĆE NAS OVO LUDO VREME! Zima do vikenda, a onda se VRAĆA LETO!

Podeli vest

Najhladnije će biti u četvrtak, kada se u južnoj Srbiji očekuju sneg, mraz i temperature ispod nule * Od vikenda se vraća miholjsko leto, koje će trajati do sredine oktobra

U četvrtak nigde u Srbiji neće biti više od deset stepeni
Đorđe Đurić, "Weather2Umbrella"

Srbiju u narednih sedam dana očekuju dramatične promene vremena, tvrde meteorolozi! Sve do vikenda vladaće prava zima, temperature će se u južnim krajevima zemlje spustiti do nule, a već početkom sledeće nedelje vraćaju se miholjsko leto i prijatnih 20 stepeni.

Najhladniji dan biće četvrtak, kada su na planinama, ali i većim gradovima poput Niša mogući mraz i sneg. Tog dana nigde u Srbiji temperatura neće biti iznad deset stepeni.

Klima načisto poludela

Šef Odseka za klimatske prognoze u RHMZ Jasminka Smailagić ističe da uzrok naglih temperaturnih oscilacija leži u promeni klimatskih uslova u našoj zemlji.
- Klimatske promene zabeležene od 1984. godine do danas uslovljene su sve češćim smenama izuzetno toplih i izuzetno hladnih perioda u trajanju od deset do 15 dana. Takođe, zabeleženi su i nagli prelazi iz zime u leto i iz leta u zimu, pa zbog toga proleće i jesen često nisu izraženi - kaže Smailagićeva.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da će se širom zemlje raširiti hladni talas, a prvi sneg na najvišim planinama očekuje se već sutra!

- Do kraja nedelje imaćemo hladno vreme, temperatura će se postepeno spustiti i za 15 stepeni. Zbog hladne vazdušne mase prvi put ove godine zabeleće se i najviši vrhovi poput Kopaonika, Zlatibora i Stare planine. Nakon toga i u nižim predelima očekuje se drastičan pad temperature. U četvrtak u jutarnjim satima na jugu Srbije prognozira se mraz sa temperaturom na nultom podeoku, dok u ostalim krajevima dnevna neće prelaziti deset stepeni. To će ujedno biti i najhladniji dan ove sedmice - ističe Đurić.

Prema njegovim rečima, stabilizacija vremena stiže početkom sledeće nedelje, kada će u celoj Srbiji biti kratak period miholjskog leta.

U drugoj polovini oktobra stiže veoma hladan talas, koji će sa prekidima trajati do kraja godine
Nedeljko Todorović, RHMZ

- Sredinom oktobra očekuje se serija sunčanih i suvih dana, pa ćemo ponovo moći u kratke rukave. Jutra će biti svežija, ali će zato preko dana živa ići i 22. podeoka. Međutim, taj period neće dugo trajati - dodaje naš sagovornik.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović prognozira da će od druge polovine oktobra u Srbiju stići prava jesen.

- Ovonedeljno zahlađenje je uobičajeno za oktobar, ali nije ni blizu onoga što nas očekuje krajem meseca. Tada stiže mnogo "oštriji" talas, koji će pogoditi celu Srbiju. Očekuje se da se, osim najviših vrhova, zabele i niži predeli naše zemlje. Takvo vreme zadržaće se sve do zime, što znači da ćemo ove godine imati još veoma malo lepih i toplih dana - naglašava Todorović.

Preti sezonski grip

Shutterstock

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević upozorava da nagle promene vremena nepovoljno tiču na zdravlje ljudi.
- U roku od nedelju dana promene se sva godišnja doba, što nikako nije dobro za nas organizam! Nagli prelazak iz veoma toplih dana u znatno hladnije prouzrokuju širenje respiratornih infekcija i sezonskih gripova. U danima koji su pred nama treba uzimati vitamine, voće, povrće i toplije se oblačiti. Takođe, važno je i luftirati prostorije u kojima boravimo - kaže dr Dimitrijević.

 

 

 

 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija