• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - M. M. D.

19.10.2016

19:53

VOZAČI OPREZ, ZIMSKE GUME OBAVEZNE OD 1. NOVEMBRA! Kazne od 5.000 do 600.000 dinara!

Društvo

VOZAČI OPREZ, ZIMSKE GUME OBAVEZNE OD 1. NOVEMBRA! Kazne od 5.000 do 600.000 dinara!

Podeli vest

Svi vozači u Srbiji su obavezni da od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske gume samo ako su na kolovozu sneg, led ili poledica, jer će u suprotnom biti kažnjeni sa 5.000 dinara, kaže za Informer zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković

On navodi da je za vozače zaposlene u firmama predviđena drastičnija kazna od 60.000, pa do čak 600.000 dinara.

Međutim, Milinković pojašnjava da, ukoliko tokom ovih meseci ne bude snega i leda na putevima, vozači bez zimskih guma neće biti kažnjeni. Takođe, pre i posle ovog perioda, ako na putu bude snega, vozači neće biti kažnjavani ukoliko voze sa letnjim gumama.

- Vozači su obavezni da u periodu od prvog novembra do prvog aprila imaju zimske gume, čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra, samo ako su na kolovozu sneg, led ili poledica. U slučaju da nema snega, leda ili poledice, vozači nisu obavezni da imaju zimske gume i neće biti kažnjeni ako voze bez njih. Pored toga, ukoliko sneg padne pre ili posle ovog perioda, vozač nije obavezan da ima zimske gume i ne možete da mu naplatite kaznu. Bez obzira na to mi apelujemo na sve vozače da ipak imaju zimske gume od 1. novembra, pa do 1. aprila - objašnjava Milinković.

Public

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović tvrdi da vozači ipak zbog svoje bezbednosti treba da imaju zimske gume bez obzira na vremenske uslove.

- Nadam se da su vozači dovoljno odgovorni da shvataju da su im zimske gume neophodne uvek kada su sneg, led i poledica, čak i ako je 20. oktobar ili 10. april. Razlog za to je što pri temperaturama nižim od sedam stepeni letnje gume gube svoja svojstva i lako dolazi do proklizavanja i sudara u kojima se začas izgubi život. Uz to, ako se dogodi sudar, a vozač nema zimske gume, onda on plaća svu štetu - jasan je Okanović.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević upozorava da je važno da se kupe nove zimske gume jer su polovne često "mačka u džaku".

- Pneumatik posle tri godine gubi osnovna svojstva, čak i da je stajao u garaži. A da ne pričamo šta se dešava ako su kola puno vožena sa istim gumama. Zbog svega toga kupovinom polovnih guma vozači mnogo rizikuju. Bezbednije je da se kupi nova guma lošije marke nego bilo koja polovna - smatra Miloševićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija