• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

20.10.2016

09:37

AKO OVAJ PREDLOG PROĐE... Vozačka će biti jeftinija 20.000 dinara!

Društvo

AKO OVAJ PREDLOG PROĐE... Vozačka će biti jeftinija 20.000 dinara!

Podeli vest

Auto-škole u Srbiji predlažu izmenu načina obuke za vozače i povoljnije cene. Umesto 65.000 dinara, "škola" za B kategoriju mogla bi da košta oko 45.000

Umesto dosadašnjih 65.000 dinara, koliko iznosi najniža cena obuke za sticanje vozačke dozvole za B kategoriju, budući vozači mogli bi da plaćaju znatno manje, a da pri tome dobiju kvalitetnije obrazovanje. Prve računice pokazuju da bi cena obuke bila niža za 15.000 do 20.000 dinara.

- Naš predlog je da se ukinu teorijska nastava i polaganje u auto-školama, a da se sticanje znanja iz ove oblasti preusmeri u redovno školstvo - kaže za Večernje novosti, 

licencirani instruktor vožnje Ostoja Aleksić, koji će precizno razrađen predlog, u ime više auto-škola, inicijatora ove izmene, proslediti nadležnim institucijama Srbije. 

Ideja je jednostavna i, čini se, lako ostvarljiva, s mnogo benefita za sve učesnike u saobraćaju, ali i za celu državu. 

- U srednjim školama, u drugom razredu, trebalo bi uvesti obavezni predmet o saobaraćaju, gde bi deca učila mnogo više i mnogo bolje o svemu u vezi sa učešćem u saobraćaju. Kad završe razred, s navršenih 16 godina mogli bi da upišu obuku za vozača i tako steknu praktična znanja. Polagali bi samo vožnju - objašnjava Aleksić. 

Predlog podržava i generalni sekretar Zajednice auto-škola Srbije Petar Rašeta. 

- Mi smo i ranije ukazivali na to da je obuka kakvu su nam sada nametnuli preskupa i nekvalitetna. Jasno je da vi tokom 40 časova, na jednom kursu, ne možete dovoljno da obučite mlade ljude - kaže Rašeta. 

On pojašnjava da je sadašnji sistem preglomazan, preskup i neefikasan i da godinama upozorava nadležne na to. 

 

Tanjug

Gube se silno vreme i novac. Auto-škole sada moraju da opremaju učionice, uvode sistem kamera za nadzor, što je i zakonski sporno, a očekuje se da složen sistem saobraćaja kandidati savladaju na jednom običnom kursu. Kod nas se pri tome kupuju i doktorske diplome... 

Rašeta kaže i da je neophodno da država, koja za saniranje šteta saobraćajnih udesa, isplatu štete i slično troši tri-pet odsto bruto društvenog dohotka, taj novac bolje utroši. 

- Treba uvesti saobraćajno obrazovanje od prvog razreda osnovne škole, da se deca odmalena nauče ponašanju u saobraćaju. Zar treba reći koliko života gubimo godišnje, a uveren sam da bi se ovako postigli bolji rezultati - tvrdi Rašeta.

- U srednjoj školi bi se deca pripremala za polaganje vozačkog ispita i na drumu bismo imali bolje, odgovornije i pažljivije vozače. 

Od stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije 2009. godine uvedene su mnoge novine u radu auto-škola Srbije. I auto-škole i kandidati za vozače imali su i imaju veliki broj primedaba, što je rezultiralo i gašenjem skoro trećine auto-škola u Srbiji i mnogobrojnim protestima. 

Da problemi ni danas nisu rešeni na najbolji način, najbolje svedoče crne hronike koje svakodnevno pune izveštaji o nesrećama na našim drumovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BR

pre 7 godina

Polaganje za B kategoriju iznosi 80000 din. Prosecan gradjanin sa minimalcem treba na kredit da plati detetu polaganje vozackog ! Prave degenerike od nacije ! Sramota ! Kad vozacka kosta toliko, koliko treba da ko sta automobil ? U Kanadi polaganje vozackog ispita kosta 20 $...

PREDHODNI ZAKON JE ZA SRBIJU B

pre 7 godina

Dok roditelji nemaju cime da prehrane svoju decu...vozacka dozvola koja toliko kosta i obuka koja podrazumeva sto manji broj vozaca TO ZNACI UNISTAVANJE PRIVREDE SRBIJE.

Saša

pre 7 godina

Zivi, bili pa videli i to cudo od predloga... Nazalost! Pojedini klinci ni tada nece skapirati IZREKU za, volanom \"CUVAJ SVOJ I ZIVOT DRUGIH\"... Delili kacige po AUTO - PUTEVIMA R. Srbije... \"SAT\"... Organizovao i stvorio realnu sliku svega  sto ima za temu gore navedena IZREKA u saobracaju, u NAVAK - u. I, sta... Nista! Luk i voda... Ne! Oprosti te molim vas jako sam SUMNJICAV u ovu pricu i predlog... Gde, ces ti \"Strucnjace\"  da objasnis \"Detetu\" od 18 godina da napravi razliku od AUDI Q6 i Paganini zonde, sreca ne razumeju koje je drugo navedeno motorno vozilo!... Performanse, karakteristike, mane, prednosti i vrline na DRUMU... pomenutog vozila... \n

Mile

pre 7 godina

Ovo je čista laž i ovo nije predlog autoškola, nego neke interesne grupe oko Rašete. Rašeta već odavno nema legitimitet da predstavlja auto škole. I sve navedeno su čiste laži. Teorijska obuka košta 11.200,00 dinara, pa kako će onda uštedeti 20.000,00 dinara. I šta u redovnim školama će to neko besplatno da radi i ne trebaju nikakvi materijalni resursi za to, pa to su gluposti. I kakve su to gluposti da je malo 40 časova, pa šta pobogu trebamo da idemo na fakultet da bi položili vozački. Ja sam predavač (i magistar za razliku od ovih što predlažu) i odgovorno tvrdim da je sasvim dovoljno 40 časova. A ti kojima je malo ne drže ni tih 40 časova, konkretno Aleksić, o tome imate podatke u MUP-u koji vrši kontrolu. A veća bezbednost saobraćaja postiće se doslednom primenom propisa, a ne maltretiranjem ljudi!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija