• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2016

12:18

(FOTO) KAO OKTOBRA 1944. Završen svečani defile povodom godišnjice OSLOBOĐENJA BEOGRADA!

Društvo

(FOTO) KAO OKTOBRA 1944. Završen svečani defile povodom godišnjice OSLOBOĐENJA BEOGRADA!

Podeli vest

Povodom 20. oktobra, 72. godišnjice od oslobođenja Beograda, danas je srpskoj prestonici organizovano nekoliko prigodnih manifestacija koje bi trebalo da dočaraju Beograđanima i turistima kako je sve izgledalo davne 1944. godine

Tačno u podne kod Londona startovaće defile, a u pravcu ka Palati "Albanija" kretaće se borci koji su učestvovali u "Beogradskoj operaciji", predstavnici vojske i policije, ali i gradske organizacije SUBNOR-a.

Tenk i topovi su postavljeni kod Palate "Albanija", a na pet punktova duž trase glumci će pokušati posetiocima da dočaraju scene borbi i atmosferu koja je vladala u Beogradu.

 

Izmene u saobraćaju

Zbog obeležavanja 20. oktobra od 9.00 do 16.00 ulice Kolarčeva, Terazije i Kralja Milana biće zatvorene za saobraćaj. Trolejbuske linije 19, 21, 22 i 29 biće skraćene do Slavije, a promene će pretrpeti i autobuske linije 24, 26, 27, 31, 37 i 44.

Oko 15 časova gradski i republički čelnici trebalo bi da otkriju ploče sa imenima ulica sovjetskih komandanata koji su predvodili jedinice Crvene armije u oslobađanju Beograda: dosadašnja Goce Delčeva biće zvanično preimenovana u Bulevar maršala Tobuhina, a Pohorska u Ulicu generala Ždanova. 

Informer

INFORMIŠITE SE NA VREME: Ulice Kralja Milana, Terazije i Kolarčeva će biti zatvorene za saobraćaj!

SATNICA

12.00 Defile od Londona do Palate "Albanija"

15.00 Otkrivanje ploča sa imenima ulica ruskih generala

16.00 Izložba oružja ispred Skupštine grada

20.00 Svečana akademija u Narodnom pozorištu

Sat vremena kasnije, na platou ispred Skupštine grada, biće otvorena izložba na kojoj će se videti mnogobrojno oružje koje je korišćeno u akciji oslobađanja Beograda, kao i fotografije nastale pre 72 godine. Konačno, od 20 časova u Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija.

- Želimo da obeležavanje 20. oktobra postane stalna manifestacija kao što su to Bemus ili Džez festival - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.


72 GODINE POSLE! Danas godišnjica oslobođenja Beograda u II svetskom ratu!
 

Informer
Informer
Informer
Informer

Defileu se priključila i Kristina Jovanović, koja je na tenku ušla u Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Informer

Ispred palate "Albanija" oplelo se kolo. Jedan od veterana je pokazao da je i dalje mladalačkog duha. A ni turisti nisu ravnodušni pa su se u kolo uhvatili i Kinezi.

Pogledajte galeriju:

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da mlade generacije moraju znati da su za slobodu živote dali partizani, "a ne samo Sovjeti", i da se ne sme dozvoliti brisanje iz sećanja te istorijske činjenice.

On je, povodom 72. godisnjice oslobođenja Beograda rekao da je Beograd je jedini glavni grad u Evropi kojeg su u zajedničkoj borbi oslobodili njegovi građani, odnosno borci Narodno oslobodilačke vojeke (NOV).

Srbija ne treba da se stidi osvoje antifasisticke proslosti - svog doprinosa u pobedi nad tim najvecim zlom u 20.veku, rekao je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

- Kao što se sa punim pravom vraćaju nazivi ulicama koje nose imena sovjetskih generala i maršala Ždanova i Zukova, moramo vratiti nazive ulica i onim herojima koji su pripadali partizanima. Moramo danas, više nego ikada, biti ponosni na istinske i stvarne oslobodioce, a to su Titovi partizani - naglasio je on.

Omerović je podvukao da mlade generacije moraju znati da su za slobodu svoje živote dale stotine hiljada boraca i da je u oslobađanju Beograda poginulo 3.000 pripadnika NOV.

- Obaveza svih nas je, ako ne želimo da se iz sećanja izbriše ta istorijska činjenica, da stalno podsećamo ko se u Srbiji od pocetka do kraja Drugov svetskog rata borio protiv fasizma - naglasio je on.
 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Bravo za manifestaciju i sećanje na velike žrtve u oslobadjanju Beograda, od nemaca i domaćih izdajnika! Danas je taj dogadjaj, NA ŽALOST, za mnoge "sramota", a pitanje da li bi i bili rodjeni, da te pobede 1944. god. nije bilo!?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija