• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

24.10.2016

18:46

SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA: Vazduh nikad nije bio zagađeniji ugljen-dioksidom!

Društvo

SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA: Vazduh nikad nije bio zagađeniji ugljen-dioksidom!

Podeli vest

Vazduh nikad nije bio zagađeniji ugljen-dioksidom (CO2), glavnim gasom s efektom staklene bašte, nego 2015. godine kada je njegov prosečan nivo u atmosferi iznosio 400 ppm (delova na milion) što je simbolična granica, navela je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO) u izveštaju

- Koncentracija ugljen dioksida već je ranije dostizala granicu od 400 ppm na nekim lokacijama i tokom nekih meseci u godini, ali nikad do sada nije to bilo na svetskom nivou i tokom cele godine - saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija u svom godišnjem izveštaju u gasovima sa efektom staklene bašte za 2015. godinu. 

Ta UN agencija smatra da je ugljen dioksid "problem broj jedan" jer se zadržava hiljadama godina u atmosferi i još duže u okeanima. 

Ovaj izveštaj objavljen je pre pregovora o klimatskim promenama koji će se održati u Marakešu u Maroku od 7. do 18. novembra. 

Cilj izveštaja je da pruži onima koji odlučuju naučne elemente na koje mogu da se pozovu. 
 
Kada je reč o ugljen dioksidu, njegov prosečan sadržaj u atmosferi predvidjen za 2015. godinu bio je 399,4 ppm, što je povećanje od 2,2 ppm u odnosu na 2014. godinu, prema izveštaju o stanji klime, u čijoj izradi je učestvovalo 450 naučnika iz celog sveta. 

Ta tendencija rasta će se nastaviti 2016. godine, navela je ova organizacija UN na osnovu informacija iz najstarije stanice za merenje gasova s efektom staklene bašte koja se nalazi na Havajima. Prema nalazima iz te stanice koncentracije ugljen dioksida ostaće iznad 400 ppm tokom cele 2016. godine i neće se spustiti ispod tog nivoa više narednih generacija. 

"Potpisivanje Pariskog sporazuma o klimi 2015. godine obeležava dolazak nove ere u znaku optimizma i akcije za očuvanje klime, ali ona će takodje biti zabeležena kao godina kada su rekordne koncentracije gasa sa efektom staklene bašte najavile novu klimatsku realnost", rekao je generalni sekretar SMO-a, Finac Peteri Talas.

Svetska meteorološka organizacija je, s druge strane, pozdravila nedavno postizanje sporazuma u Kigaliju, u Ruandu o postupnoj eliminaciji drugih gasova sa efektom staklene bašte hidro-fluoro ugljenika.

Nivoi ugljen dioksida uglavnom rastu zbog sagorevanja fosilnih goriva. Njihov nivo se takodje menja,  sezonski je na najvišem nivou u maju i pada u septembru. Prosečan nivo prošlog meseca u ključnoj mernoj stanici na Havajimi bio je 401 deo na milion, što je porast u odnosu na 313 ppm koliko je bilo 1958. godine. Količina metana i drugih gasova sa efektom staklene bašte takodje raste, navodi SMO.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija