• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.10.2016

20:01

STARE STANOVE NIKO NEĆE: Velika razlika u potražnji, Srbi kupuju samo novogradnju!

Društvo

STARE STANOVE NIKO NEĆE: Velika razlika u potražnji, Srbi kupuju samo novogradnju!

Podeli vest

Cene starih stanova u konstantnom padu, niko neće da ih kupi jer mora da se ulaže u renoviranje * Srbima je lakše da plate i koju hiljadu evra više samo da uđu u nov i potpuno sređen stan, kažu agenti za nekretnine

Cene starih stanova u Srbiji već mesecima su u konstantnom padu jer se za njih gotovo više niko ne interesuje, tvrde agenti za nekretnine! Prema njihovim rečima, razlog za to leži u činjenici da takvi stanovi moraju da se renoviraju, što oduzima mnogo para, vremena i živaca.


Sa druge strane, cene kvadrata u novogradnji se "drže" pošto je Srbima lakše da daju koju hiljadu evra više samo da uđu u nov i potpuno sređen stan, koji je pritom i kvalitetnije izgrađen! Tako, na primer, cena kvadrata starog stana u beogradskoj opštini Voždovac košta najviše 1.100 evra, dok cene kvadrata novogradnje u istoj opštini dostižu i do 1.700 evra (pogledajte tabelu).

(FOTO) POMAMA ZA LUKSUZNIM NEKRETNINAMA U BG: Oko 1.000 najmodernijih stanova već prodato!

Informer

Neće staro

Aleksandra Kon, pravnica i agent za nekretnine, objašnjava za Informer da se ove godine u Srbiji, posebno u Beogradu, traže samo novi stanovi jer u njih ne mora dodatno da se ulaže.

- Stari stanovi često treba da se sređuju, počev od pločica u kupatilu i kuhinji, do parketa i stolarije. Zato za njih ima veoma malo zainteresovanih kupaca, pa su i cene pale. Sa druge strane, novi stanovi, koji se grade poslednjih godina, izuzetno su kvalitetni, pa ne čudi velika potražnja za njima - kaže Kon.

I cene starih stanova u Novom Sadu sve su niže. Njihov kvadrat košta najviše 800 evra, dok su cene u novogradnji, koje ima sve više, veće u proseku za oko 400 evra.

- Cena više ne zavisi najviše od lokacije. Ima starih stanova u centru koji ne mogu da se prodaju ni za 800 evra po kvadratu, a neki noviji na periferiji dostižu i više od hiljadu evra po kvadratu. I brže se prodaju - kaže za Informer Dragan Rabatić, izvršni direktor "Solis-nekretnina".

Traže se mali stanovi

Vladimir Obradović, direktor agencije "Obradović", kaže da ima sve više kupaca novih stanova, i to se traži manja kvadratura.
- Stanovi u starijoj gradnji nemaju dobru izolaciju, imaju centralno grejanje i zapušteni su, pa gube na vrednosti. Najpoželjniji su manji stanovi od 50 kvadrata u novogradnji, sa liftom, garažom i terasom - kaže Obradović.

U Nišu su takođe najprodavaniji stanovi u novogradnji. I dalje su najskuplji oni u centru grada, dok su nekretnine, naročito starije i one na periferiji, znatno jeftinije. To potvrđuju i u jednoj od najpoznatijih niških agencija za nekretnine "Kuća Petrović".

- Cene novih stanova u centru grada kreću se od 900 do 1.100 evra za kvadrat. Novoizgrađene nekretnine na periferiji imaju znatno povoljniju cenu, pa se prodaju za 750 do 850 evra po kvadratu. Sa druge strane, stariji stanovi mogu se kupiti i za 700 evra po kvadratu a na periferiji za 600 - kaže Sandra Blažić iz ove agencije.

NA PROLEĆE SE GRADI MODERNI KOMPLEKS U BEOGRADU Izraelci od stare ambasade SAD prave luks apartmane

 Lokacija nije presudna

Kaća Lazarević iz agencije za nekretnine kaže da se stan na dobroj lokaciji uvek brže proda, ali da se u Beogradu traže različite lokacije.
- U centru grada u novijoj gradnji stan se prodaje za od 1.500 do 3.000 evra po kvadratu, dok u Borči u novoj zgradi stan košta oko 600 evra po kvadratu - objašnjava Lazarevićeva i dodaje da kupci posebno treba da budu oprezni i provere da li su stanovi i kuće legalizovane.

Rastu cene

U Kragujevcu su cene novih stanova čak i u porastu. Prema rečima Miroslava Brkovića iz agencije "Brković nekretnine", novogradnja je u gradu na Lepenici sve traženija.

Novi stanovi se traže i zbog toga što se u poslednje vreme izuzetno kvalitetno grade
Aleksandra Kon,
pravnica i agent za nekretnine

- Cena kvadrata novoizgrađenog stana u centru pre pola godine iznosila 1.000 do 1.050 evra, dok sada taj isti kvadrat ne može da se kupi ispod 1.100 evra. Taj odnos važi i za druge novograđene stanove, koji su udaljeni od centralne zone grada - kaže Brković.

 

Beograd na vodi: Dižemo 7. sprat, još 6.000 stanova


Direktor "Beograda na vodi" Nikola Nedeljković kaže da je preduzeće "Beograd na vodi" prezadovoljno prodajom stanova u prvoj kuli.
- Prvi stambeni objekat imaće 296 stanova. Prodaja stanova u prvom krilu počela je u oktobru prošle godine, krajem februara 2016. i stanova u drugom krilu. Vrlo smo zadovoljni kako se sve odvija i uskoro se spremamo za još jedan stambeni objekat - rekao je Nedeljković.
On je naglasio da je predviđeno da se izgradi više od 6.000 stanova i preko 120.000 kvadrata kancelarijskog prostora, koji Beogradu treba, a više od 94 odsto tog prostora A klase već je popunjeno.
Nedeljković je podsetio da će u tom projektu biti izgrađeni najveći regionalni tržni centar, stambene kule, hoteli, apartmani.
- Projekat se sprovodi u četiri faze, u toku je prva od njih, u kojoj se gradi i prva stambena kula. Do sada se stiglo do sedmog sprata kule A, odnosno do petog sprata kule B.

 

 

 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
predragm

pre 7 godina

U starom gradu 1000e starogradnja a novogradnja 1550 . Razlika je 550 e za kvadrat. Za stan od 100 kvadrata razlika je 55.000. Pa krecenje stana i da kosta 10.000 e ne pokriva razliku od tih 55.000 e. Za Novi Beograd razlika je cak 100.000.e za krecenje. Vracar i Stari Grad nema nista ispod 1800E starogradnja. Pa Novi Sad novogradjnja 1200 E. Prodas stan u Novom Sadu pa kupis u Starom Gradu u Beogradu 1000e i jos zaradis. Kriminalci su pukli nema sverca samo droga i nekretnine koje hoce da kupe za jeftine pare i posle to prepradaju. Novogradnja pola stanova nisu uknjizeni i izgradjeni su od najlosijih materiala da bi sto vise zaradili.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija