• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Informer.rs

03.11.2016

14:01

AKO NE PLAĆATE REDOVNO RAČUNE NEMA KREDITA Kreditni biro će beležiti sva vaša dugovanja!

Društvo

AKO NE PLAĆATE REDOVNO RAČUNE NEMA KREDITA Kreditni biro će beležiti sva vaša dugovanja!

Podeli vest

Kreditni biro ubuduće će raspolagati sa još više podataka o dugovanjima građana, poput onih za neplaćeni račun za mobilni telefon, dug prema internet provajderima i za komunalne usluge

Trenutno Kreditni biro raspolaže uglavnom podacima o dugovanjima prema bankama po osnovu kredita, kartica, dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, obaveze po osnovu lizinga, kao i obaveze po osnovu aktiviranih jemstava. Rečju, obavezama koje postoje prema finansijskim institucijama – bankama, lizing kompanijama, državnim fondovima i agencijama koje se bave kreditiranjem.

Da bi se još bolje rangirala na listi Svetske banke o lakoći poslovanja (Duing biznis) od Srbije se, između ostalog, traži da postojeći Kreditni biro ubuduće raspolaže sa još više podataka o dugovanjima građana, poput onih za neplaćeni račun za mobilni telefon, dug prema internet provajderima i za komunalne usluge. Motiv za ovako nešto je to što su druge zemlje koje su to uradile napredovale na listi.

SRBIN DOBIO SPOR SA BANKOM: Klijenta varali razlikom u kursu!

Ideja da se podaci o dugovanjima građana u Kreditnom birou upotpune i dugovanjima prema drugim poveriocima i nije tako nova. Svojevremeno je predlagano da poverilac od Kreditnog biroa može da dobije i podatke o neplaćenim računima za komunalne usluge, a postojala je i zamisao da se i Poreska uprava veže na sistem ove institucije. Predlozi do sada nisu zaživeli baš zbog toga što podaci Poreske uprave nisu toliko ažurni.

Sem toga bankari, kojima je problem višak likvidnosti i koji traže kome će da daju kredit, i nisu bili voljni da zajam nekome uskrate zato što ne plaća porez ili komunalije.

 

 

Kako se saznaje, svi aspekti predloga se još razmatraju. I do sada je bilo slučajeva da su mobilni operateri tražili izveštaj Kreditnog biroa, a on se može dobiti samo uz saglasnost klijenta. Njihova logika je jasna – ako neko ne plaća redovno kredit banci, kako će onda plaćati njihove usluge.

Trenutno svi dužnici po kreditima, karticama, tekućim računima, koji svoje obaveze nisu izmirili u roku od 60 dana u Kreditnom birou se vode kao neuredni dužnici. Podaci o nastaloj docnji čuvaju se tri godine nakon poslednje prijave docnje Kreditnom birou, odnosno nakon izmirenja ugovornih obaveza. To praktično znači da su šanse za korišćenje neke od finansijskih usluga u naredne tri godine maksimalno smanjenje, odnosno da u većini slučajeva banka neće hteti da odobri kredit, pozajmici ili karticu.

Izveštaj kreditnog biroa ne daje informaciju koliko ste tačno dužni, već samo da li postoji neko kašnjenje u otplati duga.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Главни "неплатиша" и дужник је ... - држава...Али она не може у "стечај"? Па зато...- зајебава грађане...!!

ekonomista

pre 7 godina

Sve to tačno...Vlada države Srbije, kao "izvršni preduzetnik" uzima kredite da bi - Akcionarskom Društvu zvanom Skupština, obezbedila profit. Vlada se stalno mora zaduživati da bi delila poslove preko državnih fondova i izvodila javne radove da bi upošljavala tajkunske firme koje su finansirale stranačke izbore ( pa im je stranka koja je pobedila - dužnik!). Kredit koji uzme vlada jedne države ne vraćaju tajkuni i firme koje su dobile takve kredite na korišćenje - nego svi građani poreski obveznici... Zato je buržoaska vlada zapravo glavni eksploatator sosptvenog naroda.

Andrea Antonio

pre 5 godina

Свеобухватно кредитирање. Пружамо кредите како бисмо помогли људима, предузећима и компанијама које треба да ажурирају своје финансијско стање широм света, уз минималне годишње каматне стопе од само 2% у року од једне године до 50 година отплате било ког дела света. Дајемо кредите у распону од 5.000 до 100.000.000 евра. Наши кредити су добро осигурани, за максималан тренутак. контакт информације: * инфоцлфундинг@гмаил.цом * андреаприватесецтор@гмаил.цом Вебсите: хттп://цлфундинг.орг/хоме/ Тел: +393512521013 НАПОМЕНА: Одговорите са брзим одговором на следеће детаље Регард.

zrenjaninka

pre 7 godina

ПА КРЕДИТЕ И ДИЖЕМО, ДА БИ РАЧУНЕ ПЛАТИЛИ!!!

Dragomir

pre 7 godina

Ко зна знање пише ДА НЕ ПОСТОЈИ КРЕДИТНИ БИРО!Једна банка ми одговори ДА НЕ МОГУ ДА ПОДИГНЕМ КРЕДИТ ЈЕР ЈЕ ТАКО РЕК'О ,,КРЕДИТНИ БИРО,,?Ја зовем тај биро и неко ми одговори ДА ОНИ СА ТЕМ НЕМАЈУ НИШТА!Одем у другу банку и добијем кредит.Онда ме зове предходна банка и вели да су се за'ебали па под хитно да долетим првим авионом са Авале у Београд.Ће да ми они плате вожњу!Ја велим да сам већ подигао новце и потрошио на швалерке и на џакове цемента а банка ... Долази под хитно да не пошаљемо полицију?Ја зовнем Водовод и канализацију да се жалим на претње а они ми одговоре ДА ЈЕДЕМ ГОВНА! ... И сада ви мислите да стари Драгомир пише глупости?Е,па не пишем.

deda Raša

pre 7 godina

Moje licno misljenje da je to velika glupost. Pa ko ce im onda dizati kredite? Valjda ovi novopeceni kapitalisti sto kupise sve za dinar. E od njih nema vajde. Sirotinja je glavna, ona se moze pljackati i sa njom je moguce lako manipulisati. Ako ovo i zazivi (a nece zbog necijeg interesa), banke mogu zatvoriti saltere. Pored toga, krediti se ne dizu svaki dan nego na vise meseci i godina.

stole sapic

pre 7 godina

dok drzava deli dobit sa bankama koje pljackaju gradjane, i banke ce biti zasticene kod medvedi u nacionalonom parku.razmislite kako tajkuni i politicari dobijaju kredite na telefonskii poziv i bez ogranicenja, a obicna raja mora pod mikroskop kreditnog biroa.to nije slucajno. sve je detaljno organizovana i tako ce ostati unedogled.odnosno, dok bude raje za sisanje i pljackanje...

stefke

pre 7 godina

kreditni biro je deo udruzenja banaka, privatno udruzenje doo, sorry ko su oni da bi imali takvu vrstu ovlascenje. Interesna grupa banaka koja odredjuje pravila na finansijskom trzistu Srbije, zar to ne bi trebalo da radi NBS a ne udruzenje, koje organizuje bankarski sektor kao monopoliste. Zar nema alternative na ovako nesto ni pored usvajanja zakona o Platnim Uslugama i mogucnosti koje sada imaju i doo kao platne institucije, naravno da da, ali je zakon tako i skrojen da monopol ostaje na strani Banaka a da platne institucije mogu da pokupe mrvice koje banke nece. Toliko o ovakvim predlozima banaka, mozda ocekuju i da sami sebe kaznjavamo po sat vremena dnevno sto su skoro svi gladni i u dugovima. Samoorganizovanje narode, nema nam druge, to je prirodni zakon, i vazi oduvek, kada drzava sprovodi represiju, narod nalazi alternativu u sivoj ekonomiji i kriminalu, kada drzava popusta, i narod se vraca u regularne tokove. Problem je sto su Banke obicni posrednici, koji nisu glavni akteri na trzistu kao sto su kupci i prodavci, i namecu svoja pravila kao da su oni glavni, a ne mi.

Eric Donaldson

pre 5 godina

Bok, Ovo je obavijestiti javnost da je gospodin Timothy Jeter privatni zajmodavac koji je otvorio financijske mogućnosti za svakoga tko treba financijsku pomoć. Pružamo 2% kamatnih kredita pojedincima i tvrtkama s jasnim i razumljivim uvjetima i odredbama. Nazovite nas putem e-maila na: infocreditfinance768@gmail.com

mahnecke

pre 5 godina

Samo smo htjeli reći BIG hvala vam gospođi patricia hoffman za sve vaše pomoći sa našeg zajma. Mi smo vlasnici kuće! Aleluja!!! Bilo je sjajno raditi s tobom. Hvala vam što ste se brinuli i za to sve ručno drži. Iskreno to nisam mogao učiniti bez tebe! Cijeli proces bio je toliko lakši, glatkiji i manje zastrašujući jer je bili ste dio nje s nama. Hvala vam od dna naših srdaca! Vrlo smo vam zahvalni. ako trebate zajam za dobivanje kuće, platiti dept e.t.c. nemojte gubiti vrijeme kontaktirati gospođi Patricia (Patriciahoffman.loanfirm@yahoo.com) WhatsApp: +12079493919 Vrlo smo zadovoljni! Preporučit će vam svima.

Andrea Antonio

pre 5 godina

Свеобухватно кредитирање. Пружамо кредите како бисмо помогли људима, предузећима и компанијама које треба да ажурирају своје финансијско стање широм света, уз минималне годишње каматне стопе од само 2% у року од једне године до 50 година отплате било ког дела света. Дајемо кредите у распону од 5.000 до 100.000.000 евра. Наши кредити су добро осигурани, за максималан тренутак. контакт информације: * инфоцлфундинг@гмаил.цом * андреаприватесецтор@гмаил.цом Вебсите: хттп://цлфундинг.орг/хоме/ Тел: +393512521013 НАПОМЕНА: Одговорите са брзим одговором на следеће детаље Регард.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija