• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

10.11.2016

09:49

PROMENE! Vlada Srbije usvojila tri pravosudna zakona!

Društvo

PROMENE! Vlada Srbije usvojila tri pravosudna zakona!

Podeli vest

Vlada Srbije usvojila je predloge izmena i dopuna Krivičnog zakonika, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i Zakona o oduzimanja imovine stečene krivičnim delom, koji će se sledeće sedmice naći pred Skupštinom Srbije

Državni sekretar u ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao je danas Tanjugu da je Ministarstvo pravde preložilo izmene i dopune Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na privredni kriminal i na zloupotrebe službene dužnosti.

- Ovo su najveće promene KZ kada je u pitanju antikorupcijska borba u poslednjih 15 godina - istakao je Ilić.

Predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika predviđa preciziranje postojećih i uvođenje osam novih krivičnih dela protiv privrede tako da će ih, ukoliko se predviđena rešenja usvoje, ukupno biti 33.

Nova krivična dela predviđena Nacrtom zakonika su: prevara u obavljanju privredne delatnosti, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba zastupanja u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba poslova upravljanja i nadzora u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje mita u obavljanju privredne delatnosti, davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Tu spada i krivično delo prevara u osiguranju, koje je uvedeno izmenama i dopunama Krivičnog zakonika iz 2009. godine, ali je novim Nacrtom sasvim drugačije postavljeno, odnosno onako kako je to uobičajeno u stranom zakonodavstvu.

Takođe, za neka krivicna dela kao što je poreska utaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, Nacrtom se predviđa drugačiji zakonski opis prilagođeniji realim privrednim kretanjima u državi.

Postojeća krivična dela njih 25, su poreska utaja, neuplaćivanje poreza po odbitku, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba položaja odgovornog lica, zlopotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba monopolističkog položaja, prouzrokovanje stečaja, prouzrokovanje lažnog stečaja, oštećenje poverilaca, izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića.

Tu su i krivična dela nedozvoljena proizvodnja, nedozvoljena trgovina, krijumčarenje, onemogućavanje vršenja kontrole, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga, narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, obmanjivanje kupaca, odavanje poslovne tajne, falsifikovanje novca, falsifikovanje hartija od vrednosti, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, falsifikovanje znakova za vrednost, falsifikovanje znakova, odnosno državnih žigova za obeležavanje robe, merila i predmeta od dragocenih materijala, pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje i pranje novca.

Pored ovih izmena i dopuna, promene Krivičnog zakonika obuhvataju još dva velika segmenta. To je uvođenje novih krivčnih dela koja se tiču borbe protiv porodičnog nasilja i poštravanja sankcija za krivčna dela protiv polnih sloboda.

Nova krivična dela biće proganjanje, polno uzmemiravanje i sankcionisanje prinudnih brakova, dok se povećava minimalna kazna za silovanje i za obljubu nad nemoćnim licem. Minimalna kazna za ova dela će ubuduće biti od pet godina zatvora dok maksimuim ostaje 12 godina zatvora.

Vlada je takođe usvojila i Predlog novog zakona o organizacij i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog krimnala i korupcije, koji predviđa i mofgućnost osnivanja "udarnih timova" pod rukovodstvom tužioca koji će se baviti posebno komplikovanim finansijskim istragama.

Tim zakonom biće regulisano i pitanje rada finansijskih forenzičara koji će biti zaduženi da pomažu tužiocima u istragama finansijskog kriminala. 

Ilić je napomenuo da će se pred poslanicima zajedno naći zakon koji definiše šta je to korupcija u našoj zemlji, kao i zakon o posebnoj organizaciji koja treba da unapredi rad državnih organa.

- Zakoni će omogućiti da imamo apsolutnu specijalizaciju drzavnih organa za borbu protiv korupcije, da imamo unapređenju saradnju između državnih organa, da nam krivični postupak za korupciju bude brz, efikasan i da javni tužioci podnose kvalitetne optužnice sudu koje su lako odranjive - naglasio je Ilić.

Treći zakon koji je prošao Vladu, jesu izmene i dopune Zakona kojim se reguliše oduzimanje imovine stečene krivičnim delom u skladu sa evropskim standardima.

- Ovo je veliki i moćan antikoruptivni set zakona koji predstavlja ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24, kao i jačanje naših represivnih insitucija u borbi protiv organizovanog kriminala. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
majka

pre 7 godina

Upravo je jedan beogradski bogataš potkupio Sud koji je naložio da se oduzme uknjiženo vlasništvo mojoj kćerki, bez ikakvog pravnog osnova.Toliko o borbi protiv korupcije. Samo u našoj lepoj Srbiji , privatno vlasništvo nije svetinja.n

MAMA CECA

pre 7 godina

Dali to znaci da je donet i zakon o zloupotrebi sluzbenog polozaja i da ce se sankcionisati svaka zloupotreba koja se vrsi u drzavnim instancama....sve ovo sto ovde citam se nespominju drzavne institucije i ljudi koji svoje polozaje koriste za svoje interese...

majka

pre 7 godina

U Srbiji zakoni za bahate bogatase ne vaze.Osetili smo na svojoj kozi kako kako Sudovi stite bogatase i donose skandalozne presude u njihovu korist. Mi obicni i posteni gradani moramo svoju pravdu traziti u Strasburgu. Zastrasujuce je koliko smo nezasticeni.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija