• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.11.2016

13:27

PAUNOVIĆ U POSETI SIGURNOJ KUĆI: Važno je da društvo osuđuje nasilnika, a ne žrtvu!

Društvo

PAUNOVIĆ U POSETI SIGURNOJ KUĆI: Važno je da društvo osuđuje nasilnika, a ne žrtvu!

Podeli vest

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović posetila je Sigurnu kuću u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kao deo projekta "Prevencija i prepoznavanje nasilja u porodici" koji je finansijski podržan od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava

 

Paunović je podsetila da su u 2015. godini Centri za socijalni rad evidentirali oko 19.000 slučajeva nasilja u porodici i partnerskog nasilja, od čega se 45% odnosi na nasilje nad odraslim osobama, 35% nad decom, 12% nad starijima i 8% nad mladima. 

- Za krivično delo nasilje u porodici osuđeno je oko 1.778 osoba u 2015. godini, a od početka 2016. godine u Srbiji je evidentirano oko 5.000 krivičnih dela nasilja u porodici, od čega su samo 6% žene - istakla je Paunović. 

Tokom posete Paunović je ukazala na značaj usvajanja zakona o sprečavanju nasilja u porodici ističući da je primena ovog zakona predviđena od juna sledeće godine. 

- Zakonom je omogućeno privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kažnjavanja i prilaska žrtvi nasilja. Zakon stvara osnovu za koordinaciju i delotvorno postupanje nadležnih organa i predviđa sankcije službenih lica u slučaju nepostupanja - ocenila je Paunović.

Kako navodi Paunović, važno je nastaviti sa radom na promeni svesti javnosti i razvijanju atmosfere u društvu koja osuđuje nasilnika, a ne žrtvu. Slanjem jasnih poruka da nasilje nije privatna stvar i da se ono ne toleriše, pokušavamo da podstaknemo reakciju celog društva. 

Paunović je pozvala sve da prijavljuju nasilnike, jer život bez nasilja je naše osnovno ljudsko pravo i borba protiv nasilja nad ženama je obaveza svih nas. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zorica

pre 7 godina

Licni dozivljaj je bio sledeci: "kad sam dosla u policiju u Nisu i prijavila razbivenu glavu kriglom od piva i krv je curila po licu i imala troje male dece itd, strasno....policajac mi je u tom trenutku tako sarkasticno odgovorio: MA DOBRO SI PROSLA JA BIH TI DODAO JOS K****"! Napominjem da taj policajac niti me poznavao niti ja njega, a ja od bede i jada vracam se kuci bez da saznam kako se zove policajac a i da sam znala ko je taj sto bi mi pomogao jer i sam razvod je tekao kako je gospodjica sudija "prosudila" da je zena ta koja je kriva a jadan je muz"! Strasno nam je i drustvo i kultura i mentalitet, ne VREDI VAM ZAKON KAD JE CELO DRUSTVO, KARAKTER I SVE OSTALO MIMO ZAKONA! Sta vredi da se javis uvpolicijskoj stanici ako se zadesi na radnom mestu isto policajac koji i sam terorise, i mlati suprugu i jos strasnije svoju sopstvenu decu: JA SAM TE RODIO I JA CU DA TI SUDIM, PA UDRI, SILA I SNAGA"! uzas, na svakom koraku! Zakon treba prvo da se sprovede za sluzbena lica pa na dalje....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija