• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.11.2016

13:05

(VIDEO) OBRADOVIĆ PORUČILA: NULTA TOLERANCIJA, Srbija želi da isključi nasilje nad ženama!

Društvo

(VIDEO) OBRADOVIĆ PORUČILA: NULTA TOLERANCIJA, Srbija želi da isključi nasilje nad ženama!

Podeli vest

Usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici snažan je iskorak države u sprečavanju nasilja nad ženama, poručila je danas potpredsednica SNS Marija Obradović i istakla da će u narednih šest meseci, do početka primene zakona, predstavnici policije i pravosuđa proći obuku za njegovu efikasnu primenu

 

Obradović je u razgovoru sa građanima Beograda, u okviru akcije "Isključi nasilje", navela da je zakonski okvir za borbu protiv nasilja u porodici "snažniji nego ikad", ali da je sada potrebna i efikasna primena i sprovođenje zakona, koordinacija svih insitutucija, ali i izgradnja "nulte tolerancije na nasilje" u celom društvu.

Ona je navela da bi bilo neozbiljno očekivati da nasilja bude zaustavljeno dan nakon usvajanja zakona, navodeći da će zato u narednih šest meseci nadležni u policiji, tužilaštvu i centrima za socijalni rad biti edukovani u Pravosudnoj i Kriminalističkoj akademiji, kako bi bili pripremljeni za što efikasniju primenu zakona i kako bi se izbegle zloupotrebe.

Objasnila je da zakon predviđa da policija udalji nasilnika iz doma na 48 sati, obavesti sud i javnog tužioca, te da od njih može da zatraži da nasilnik bude zadržan u pritvoru još 30 dana kako bi se prikupili podaci za početak sudskog procesa.

Nadležni u policiji, tužilaštvu i centrima za socijalni rad pripremaće poseban plan za svaku žrtvu, jer je svaki slučaj poseban, rekla je Obradović ističući da će biti osnovana posebna grupa za koordinaciju između policije, tužilaštva i socijalnih radnika koja će razmatrati slučajeve nasilja u porodici.

- Vrlo je važno da se uspostavi pravilna koordinacija, da se ubrza rad državnih ustanova, jer je to do sada bila tačka spoticanja, žrtve su ostajale sa strane, izgubile se između institucija, a to sada menjamo - rekla je Obradović, koja je i poslanica Skupštine Srbije.

Posebno je istakla značaj organizacija civilnog društva.

- Nulta tolerancija, to je ono čemu stremimo, Srbija želi da isključi nasilje - rekla je Obradović, navodeći da su za to potrebne godine, ali da se od tog cilja neće odsutati.

Navodeći da zakon predviđa mere i protiv građana koji nisu prijavili nasilje u porodici, iako su znali da se dešava, Obradović je rekla da se često dešava da građani kontaktiraju policiju zbog preglasne muzike, ali da ostanu nemi na činjenicu da se u stanu pored njih dešava nasilje.

GOSTOVANJE MARIJE OBRADOVIĆ NA TV PINK SA TEMOM SPREČAVANJA NASILJA NAD ŽENAMA:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gedža

pre 7 godina

Nulta tolerancija na kriminal u svim olicima,na zloupotrebe službenog položaja,na nepotizam,na više od jednog mesta ili piližaja na državnoj funkciji kao i na primanja i prinadležnosti iz državnog budžeta,itd,itd. Gospodo političari stoglave aždaje vi ste i najveće srpsko zlo i vi ste ti koji silujeze zakone i sprovodite nasilje u državi,na najvišim nivoima. To vi rešite i više nasilja nigde i ni u jednoj sferi života i segmentu društva..

Mitat

pre 7 godina

A sta je sa svakojakim vrstama nasilja nad muškarcima! !!??? Je li mislite da su samo žene žrtve nasilja.....??? Ja tvrdim da je mnogo više nasilja nad muškarcima koje žene provode na razne podmukle načine i kao rezultat dolazi onda do reakcije. I.... ??????!!!!! Bolje se pozabavite same sobom i običajima i kulturi naroda iz koga potičete pa počnite to i poštovati i neće biti problema. Dok god želite da budete deo srpskog naroda i kulture a da živite po zakonima đavola---e sve dotle ćete imati problem!!!!

goca

pre 7 godina

Mozda ste u pravu da ni zene nisu cvecke ali one nikad nisu premlatili muskarce tako kako vi to uradite zenama. SHVATITE ONE SU NEZNIJI POL i upamtite i vas je majka rodila ali neverujem da vas naucila da tucete zene. Moramo zajednickim snagama da stanemo i suprostavimo se svim vrstama terora.

Dera

pre 7 godina

Ko ostavlja novorodjencad po kontejnerima , ko likvidira tek rodjene bebe , ko abortira na desetine hiljada puta godisnje u Srbiji , .....................Ko se botoksuje , silikonizira , maze , farba , .......i tako krece prevarom u zivot ? Vase rengenske oci savrseno skeniraju novcanike i nepogresivo raspoznaju kljuceve besnih kola od onih drugih , gologuze horde haraju po ulicama , splavovima , estradi , televiziji , itd da ne nabrajam , sve vi to znate ! Zato pamet u glavu, kondom u dzep , i nema zenidbe . Srecan vam put ako u opste znate gde idete ! (Cast onom jako malom broju pravih zena ) !!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija