• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

26.11.2016

22:06

OPASNO! Ptičiji grip preti severu Vojvodine!

Društvo

OPASNO! Ptičiji grip preti severu Vojvodine!

Podeli vest

Virus ptičjeg gripa, koji napada i ljude, izolovan je na graničnom pojasu između Srbije i Mađarske, upozoravaju iz Uprave veterine!

Virus je zabeležen na najmanje deset kilometara od granice, a pod nadzorom su i Severnobački i Zapadnobački okrug. 

Za sada nije izolovan na drugim mestima, ali veterinari upozoravaju da može doći i do epidemije, jer se direktno prenosi sa živine na čoveka.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdilo je da područje oko granice sa Mađarskom proglasilo ugroženim od zarazne bolesti avijarna influence ili ptičjeg gripa.

Ptičji grip je sličan običnom, ali je opasniji jer veoma brzo mutira
Miroslav Stojšić,
bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije

- Pored ove teritorije na granici, i područje Severnobačkog i Zapadnobačkog upravnog okruga proglasili smo zonom nadzora. Zato smo radi prevencija i kontrole bolesti preduzeli sve potrebne mere, među kojima je popis gazdinstava na kojima se drži i uzgaja živina, postavljanje dezinfekcionih barijera na ulazima i izlazima gazdinstava i mnoge druge mere - objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Oni ističu da je obavezno i hitno prijavljivanje veterinarskom inspektoru svakog slučaja povećanja uginuća živine, kao i pada produktivnosti i nosivosti.

Bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić upozorava za Informer da je ptičji virus izuzetno opasan i da se može direktno preneti sa ptice na čoveka.

- To je virus sličan sezonskom gripu, ali je najopasniji kada mutira. Tada vrlo brzo dolazi do zaraze među ljudima i proglašenju epidemije! Virus dolazi do ptica koje iz raznih krajeva donose ovaj virus i prenose ga na našu živinu. Živina izbacuje pljuvačku i kija, pa je dovoljno da gazda domaćinstava ili farmer hrani guske, patke, piliće ili kokoške i da tim kontaktom dođe do zaraze. Zbog nastale situacije treba pooštriti uvoz živine i vršiti rigoroznu kontrolu farma i uzgajivačnica - kaže Stojšić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija