• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.12.2016

21:08

PAŽNJA! UPOZORENJE POTROŠAČIMA PRED PRAZNIKE: Lampioni za jelke OPASNI PO ŽIVOT!

Društvo

PAŽNJA! UPOZORENJE POTROŠAČIMA PRED PRAZNIKE: Lampioni za jelke OPASNI PO ŽIVOT!

Podeli vest

Električni lampioni kojima se kite jelke ove godine su lošijeg kvaliteta nego ikada i bukvalno su opasni po život, upozoravaju agencije za zaštitu potrošača

Prema tvrdnjama stručnjaka, ti ukrasi su toliko loše proizvodnje da bez problema mogu da izazovu požar ili strujni udar.

Većina ovih ukrasa može se naći na tezgama i u kineskim radnjama, a svaki treći je neispravan i može izazvati tragične posledice.

Informer

Pijace i buvljaci

Vatrogasci: Sklonite lampione od zavesa

Mileta Jovičić, komandir Vatrogasne brigade, kaže da je najopasnije lampionima ukrašavati prozore, jer su zavese uglavnom napravljene od sintetičkih materijala koji se lako zapale.
- Imali smo slučajeve da ljudi odu od kuće na nekoliko dana i ostave lampione priključene na struju, zbog čega dolazi do pucanja usled pregrevanja, a zatim i požara. Opasno je i "pretrpavati" produžni kabl sa mnogo utičnica, jer to može da izazove požar pri visokom naponu. Savetujem da se lampice ne ostavljaju upaljene bez nadzora - kaže Jovičić.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže za Informer da lampioni mogu začas da zapale kuću ukoliko u neposrednoj blizini ukrasnih sijalica viri makar jedna žičica iz kabla.

- Kupci najčešće pazare najjeftinije ukrase na pijaci i buvljacima, a ne razmišljaju koliko je to opasno. Neispravni kablovi mogu lako da dovedu do kratkog spoja i da naprave pravu havariju, koja može biti fatalna - upozorava Papović.

On naglašava da svaka kutija sa lampionima u prodavnici mora imati atest u pakovanju kojim se garantuje da su bezbedni za korišćenje.

- Inspektori takođe moraju češće da obavljaju kontrole, pogotovo u kineskim radnjama, koje ne bi smele da imaju u ponudi tu robu bez deklaracije, kao ni produžne kablove i slične proizvode. Takođe, moraju postojati tačni propisi ko sme da prodaje ovakvu robu, da lampice budu kvalitetne i bezbedne - kaže Papović.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da građani moraju obavezno detaljno da pregledaju lampione pri kupovini i da prijave inspekciji sve neispravnosti.

Informer

- Ovakva roba mora da ima deklaraciju, datum proizvodnje, poreklo sijalica, mere bezbednosti i upozorenja na pakovanju, jer je reč o proizvodima na struju. Poželjno je da se čuva fiskalni račun, jer je to jedini način da vrati neispravna roba i da se dokaže kupovina - kaže Bogosavljević.

Kontrola u toku

Republički tržišni inspektori pre mesec dana su krenuli u kontrolu novogodišnjih lampiona, u okviru sezonske akcije bezbednosti niskonaponske opreme. Slaviša Petković, načelnik Odeljenja za kontrolu usaglašenosti i bezbednosti proizvoda, kaže za Informer da sijalice moraju biti usklađene sa evropskim propisima.

Informer

Kablovi kod neispravnih lampiona često izazivaju kratak spoj, a zatim i havariju u kući
Goran Papović, NOPS

- Proveravaćemo ukrasne sijalice, ali i LED panele i svetlo. Uzeli smo uzorke i očekujemo prve analize. Radimo i bezbednost od strujnog udara, ali i uticaj uređaja na drugu elektroniku - kaže Petković.

On dodaje da ukrasne svetiljke moraju da imaju znak usaglašenosti (CE), što znači da proizvod usaglašen sa bitnim zahtevima i tehničkim propisima. Tu oznaku stavlja proizvođač ili uvoznik.

- Kupci bi trebalo od prodavca da traže da im pokaže sijalice, i ukoliko imaju i najmanju sumnju, da u toj radnji ne kupuju proizvod - kaže on.

Petarde opasne po oči, sluh i prste

Public

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava sve roditelje da budu veoma oprezni ukoliko deci kupuju petarde za praznike, jer te opasne igračke mogu da izazovu opekotine, oštećenja sluha i oka, pa čak i amputiranje dela šake.
- Najopasnije su zelene "dinamitare", koje prave pravu eksploziju. Imali smo slučajeve da deca dolaze sa oštećeni sluhom jer su im drugovi ubacivali petarde u kapuljače. Dečacima je zanimljivo da dugo u ruci drže zapaljenu petardu, pa tako ostaju i bez prstiju. Miris baruta je takođe veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa može da dođe i do blagog gušenja - kaže doktor Milićević.

SAVETI 

Informer

* Sijalice za jelku kupujte samo od renomiranih proizvođača
* Dobro proverite da li su negde oštećene
* Nemojte da preopteretite produžni kabl da ne bi došlo do njegovog pregrejavanja
* Nikada ne ostavljajte lampice uključene kad izlazite iz kuće ili dok spavate
* Napolju koristite isključivo sijalice koje su predviđene za to
* Svi spoljni električni ukrasi moraju biti pravilno priključeni u strujuOvde ubaci tekst

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija