• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

15.12.2016

14:48

OPASAN TREND U SRPSKIM ŠKOLAMA! Đaci ugovaraju TUČE I DROGIRANJE putem društvene mreže!

Društvo

OPASAN TREND U SRPSKIM ŠKOLAMA! Đaci ugovaraju TUČE I DROGIRANJE putem društvene mreže!

Podeli vest

Na društvenoj mreži "Baz" učenici ugovaraju tuče i drogiranje, vređaju nastavnike i prete im, pozivaju na versku i rasnu mržnju, upozorava Ministarstvo prosvete. Razmatrana i mogućnost da se zabrani upotreba ove mreže

Razmatramo da li u sadržaju poruka sa ove mreže ima elemenata krivičnog dela
Branko Stamenković, tužilac

Učenici srednjih škola u Srbiji putem mobilne aplikacije "Baz" zakazuju tuče i drogiranje, anonimno prete profesorima i pozivaju na versku i nacionalnu mržnju, upozorilo je Ministarstvo prosvete!

Ovo ministarstvo je čak razmatralo mogućnost da se zabrani upotreba ove aplikacije, koja predstavlja neku vrstu društvene mreže namenjene učenicima, jer u sadržaju koji se na njoj razmenjuje ima i elemenata krivičnih dela!

Mreži "Baz" može se pristupiti prostom registracijom preko telefona, a kad se uđe na nju, dobije se uvid u hiljade poruka koje đaci ostavljaju na "zidu". Među njima se može naleteti i na ugovaranje tuča, priče o drogiranju u školskim toaletima, ali i na mnogobrojne vulgarne uvrede na seksualnoj osnovi upućene nastavnicima i ozbiljne pretnje na njihov račun.

printscreen

Sokić: Znamo šta đaci misle

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić smatra da se oko ove društvene mreže podigla prevelika prašina.
- Ovo je još jedna aplikacija za mlade ljude koja je u skladu sa zakonom i dostupna svima. Ono što u njoj pišu učenici nije ništa novo niti alarmantno, jer to na neki način predstavlja njihov privatni život. Svi mi znamo i šta nam misle i šta nam žele učenici, šta govore o nama, koliko nas vređaju i omalovažavaju, znamo da beže sa časova, i tako godinama... Mislim da se digla bespotrebna prašina - kaže Sokić.

Dragana Milovanović, posebni savetnik ministra prosvete, kaže za Informer da su prethodnih nedelja predstavnici većeg broja škola uznemireni zbog zloupotrebe telefonske mreže "Baz".

- U okviru ove aplikacije se razvilo nezvanično učeničko javno mnjenje, u kome su se pojavili sadržaji koji često imaju uznemirujući i uvredljiv sadržaj, kako u odnosu na ličnosti zaposlenih u obrazovanju, tako i u odnosu na ličnosti učenika. Na aplikaciji se pojavljuju pretnje, uvrede, klevete, rasna, verska i rodna diskriminacija. Vođeni ovom informacijom, razmatrali smo mogućnost da se ukine ova mreža, ali smo shvatili da je to pravno neizvodljivo. Ostaje nam samo da savetujemo roditeljima da pojačaju nadzor nad internet aktivnostima svoje maloletne dece - dodaje naša sagovornica.

Branko Stamenković, poseban tužilac za visokotehnološki kriminal, potvrdio je za Informer da tužilaštvo trenutno detaljno analizira sadržaj aplikacije "Baz" kako bi se izdvojile sve sporne poruke u kojima ima elemenata krivičnog dela.

printscreen

- Društvene mreže ne smeju da se zloupotrebljavaju za ugrožavanje sigurnosti, govor mržnje prema profesorima i vršnjacima, versku i rasnu diskriminaciju. Zato, bez obzira na to što je u pitanju aplikacija ili društvena mreža, to počinioce ne oslobađa odgovornosti. Ukoliko se utvrdi da ima elemenata za krivične prijave, svi odgovorni će snositi posledice. Svakako, ovde krivica nije samo na učenicima već i na njihovim roditeljima, koji moraju da proveravaju i da znaju šta njihova deca rade - objašnjava Stamenković.

POGLEDAJTE SAMO NEKE OD ŠOKANTNIH PORUKA SA OVE DRUŠTVENE MREŽE:

printscreen
printscreen
printscreen
printscreen
printscreen


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
totalno nesposobni

pre 7 godina

"Ostaje nam samo da savetujemo roditeljima da pojačaju nadzor nad internet aktivnostima svoje maloletne dece" - jel, samo to? A ne mogu da otkriju ko su autori (broj telefona, IP, bazne stanice, itd.) i kazne roditelje, ako vec ne mogu takvu "decu"?

novicanoca

pre 7 godina

treba im ..bati mame i tate koji su ih tako naucili nemojte mi reci da to huliganstvo ne ide iz kuce, pa da prvo mama pa tata pa o0ni na kraju i za njih kako drugacije nego gedora kako i kraj price.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija