• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2016

13:00

USVOJEN ZAKON, svaka zgrada MORAĆE DA IMA UPRAVNIKA! Ako ga stanari ne izaberu, TO ĆE URADITI DRŽAVA!

Društvo

USVOJEN ZAKON, svaka zgrada MORAĆE DA IMA UPRAVNIKA! Ako ga stanari ne izaberu, TO ĆE URADITI DRŽAVA!

Podeli vest

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da omogući minimum odražavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana, a koje će morati da imaju upravnika

 

Za usvajanje zakona, koji kao obavezne organe predviđa skupštinu stambene zajednice i upravnika, glasala su 134 poslanika, dok je petoro bilo protiv.

Utvrđeno je da skupština stambene zajednice bira i razrešava upravnika, koji je dužan da podnese prijavu za upis stambene zajednice. 

Upravnika bira skupština stambene zajednice iz redova vlasnika stanova, na mandat od četiri godine. 

Skupština stambene zajedice može odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika, a u slučaju prinudne upave bira ga lokalna samouprava. 

To znači da stanari zgrade najpre mogu među sobom da izaberu upravnika, a ako se ne dogovore mogu da se odluče za profesionalnog upravnika.

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, a profesionalni upravnik moraće da prođe obuku i dobije licencu.

U slučaju da stanari ne mogu da se dogovore ko će upravljati održavanjem zgrade, lokalna samouprava će im odrediti licenciranog prinudnog upravnika sa liste koju će sačiniti Privredna komora Srbije.

Kada je reč o troškovima održavanja zgrada, za građane neće biti novih troškova u odnosu na ona sredstva koja su do sada izdvajali za te namene kao stanari. 

Registar stambenih zajednica, kao elektronsku javnu bazu podataka vodiće lokalne samouprave, a jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih regsitara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod. 

Predviđeno da vlada, radi unapređenja i sprovođenja stambene politike, donosi Nacionalnu stambenu politiku i akcioni plan za njeno sprovođenje. 

Zakon uređuje upravljanje zgradom i održivi razvoj stanovanja, koji podrazumeva unapređenje uslova stanovanja građana i očuvanje stambenog fonda, uz unapređenje energetske efikasnosti.

Prvi put detaljno je definisan odnos prema stanovanju, pre svega prema socijalnom stanovanju, kao i korisnici socijalnih stanova, među kojima su i žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja i beskućnici. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nada

pre 7 godina

zasto nam to treba , dosad je bio pred. skup. stanara , znamo mi odlicno sta treba da uradimo , popravimo , sredimo i okrecimo , stanovi su uglavnom privatno vlasnistvo na koje placamo porez a ja bih volela da pitam te poslanike u skupistini kako mi to sve da izdrzimo gde je prosek plata i penzija 20000 hilj din, neka kazu recept sram ih bilo

kolo

pre 7 godina

Tesko da ce i tu naci zajednicki jezik,ipak ce drzava morati u vecini slucajeva da odlucuje .

KoleM

pre 7 godina

Katastrofa, kad će izbori da izaberemo Vučića da on zaustavi ovo.

Andrijana

pre 7 godina

Odavno nedostaje ovakav zakon, po uzoru na mnogo razvijenije zemlje. To samo moze doneti poboljsanje kvaliteta zivota svim stanarima.

Snezana

pre 7 godina

E samo da jos imamo Plate kao i u uniji. Bravo majstori! Samo stezi glupi narod. Al dobro. Sve je po sistemu trazili ste gledajte! Bravo! Sve naplati narodu. Ima para u slamaricama jos... Dovoljno!

zimzelen

pre 7 godina

Sta kaze za gradane nece biti novih troskova,opet lazu,neko mora da placa radnike ako nece stanari placace zemljoradnici uz porez.Mora imat platu,zdravstveno osiguranje,da mu se uplacuje za penziju itd,znaci neko to mora da placa e sad na koga ce natovariti to ce se osjetiti,a sta ce ako je privatnik ima svoje stanove znaci nemoze on odrzavat svoje stanove nema lajsnes nego mora nekoga zaposlit a nesme dignuti stanarinu ko ce njemu nadoknadit troskove,Ovde gdje ja zivim gazda zaposljava radnike ako on ili njegova porodica nemogu da rade a ako su losi stanovi ili skupi stanari odose u bolje I jeftinije nema drzava da nareduje kolika ce biti renta jer je to privatno

mirka

pre 7 godina

Još jedan dobar potez vlade, pored legalizacije, ozakonjenja, i ubrzanja dobijanja građevinskih dozvola...svaka čast!!

Joca

pre 7 godina

Kod mene u zgradi ima nekoliko polomljenih prozora, iako imamo interfon vrata otvara povetarac malo jaci, komsija stavio vrata na kraj hodnika, i tako napravio sebi predsoblje od hodnika u duzini od 5 metara. U potrpunosti podrzavam da neko mora sve da nadgleda i da bude odgovoran, inace svako radi sta zeli. A normalno je da ako nece niko da radi da im bude odredjen.

Elena

pre 7 godina

Konačno će se znati ko je odgovoran i ko će brinuti o održavanju zgrada.

Volim_Srbiju

pre 7 godina

Izađite malo iz Srbije, u razvijenim zemljama je to sve normalno i super funkcioniše.

fikus

pre 7 godina

Osnovna poruka zakona je povećanje bezbednosti stanara zgrada. Potrebno je malo vremena da se stanari uhodaju.

mala

pre 7 godina

Upravnici ce sad jos vise voditi racuna o stanarima i njihovoj sigurnosti.

mica

pre 7 godina

Doneseni zakon o stanovanju će doneti svežinu u ovu neuređenu oblast i nadu u sigurnost hiljadama mališana koji se igraju oko zgreada sa oronulim fasadama.

Bogdan

pre 7 godina

Stanari će ovim zakonom biti zaštićeni u svakom smislu i od nasilja i od krađe, a takođe će se voditi računa i o životnom prostoru i uređenju zgrade!

miki

pre 7 godina

Bezbednost gradjana u zgradama je na prvom mestu.

Srbo

pre 7 godina

Kome se ne dopada 0vaj zakon neka proda stan i kupi ili napravi kucu, problem resen za razmazene gradjane srbije. POZDRAV iz dijaspore.

vlada

pre 7 godina

Zakon je OK, i treba svaka zgrada /stambena jedinica/ da ima svog upravanika, alijas - direktora! Ako je je društveno i organizaciono prisutna na tržištu /kao privatna firma/, a jeste, trebalo bi i da ima rukovodioca /predstavnika/, koji će zastupati interese "firme"! Vlasnici stanova moraju shvatiti, da se njihove obaveze ne završavaju sa njihovim "pragom"! Problem koji je "ispušten" je - ko vodi računa o kućnom redu i miru!? Nemojte mi samo pominjati "komunalnu policiju"! Žali bože, a i provereno je!

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20