• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. S. - A. C.

31.01.2017

13:35

UDAR NA VOZAČE! Gorivo svake nedelje skuplje za dinar - NAFTA IDE NA 160 DINARA!

Društvo

UDAR NA VOZAČE! Gorivo svake nedelje skuplje za dinar - NAFTA IDE NA 160 DINARA!

Podeli vest

Naftaši upozoravaju da bi cene goriva za nedelju ili dve mogle da budu veće i od onih koje su važile 2014, kada je litar bezolovnog koštao 154, a evrodizela 157 dinara po litru

Cena barela nafte na svetskom tržištu raste i mi moramo to da pratimo. Mogu već sada da kažem da će za mesec dana gorivo koštati 160 dinara
Srđan Knežević, vlasnik "Knez petrola"

Cena nafte na srpskim pumpama za manje od mesec dana skočila je za gotovo 10 dinara. Za pet-šest dinara skuplji je i benzin, a prema rečima "pumpadžija", evrodizel bi za nedelju ili dve mogao da dostigne cenu od čak 160 dinara za litar!

Naftaši upozoravaju da su cene barela nafte sve bliže onima koje su važile tokom 2014. godine, kada je litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama koštao 154, a evrodizela 157 dinara.

Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević potvrdio je za Informer da bi cena nafte u narednih mesec dana mogla da dostigne i 160 dinara.

- Cena barela nafte na svetskom tržištu raste i mi moramo to da pratimo. Cena nafte će i dalje rasti i mogu već sada da kažem da će već za mesec dana gorivo koštati 160 dinara - tvrdi Knežević.

Informer

Dolar diktira cenu

Naši sagovornici ističu i da cena goriva zavisi od vrednosti američkog dolara, koji je znatno poskupeo.
- On je u junu 2014. bio oko 85 dinara, a sada vredi 116 dinara - objašnjavaju naši sagovornici.
Podsetimo, u našoj zemlji od cene litra benzina država na ime akciza uzima oko 56 odsto, a od litra dizel-goriva 55 odsto. Najmanje su akcize za tečni naftni gas, koje iznose 48 odsto.

On napominje i da "pumpadžijama" problem zadaju zaleđene reke, jer se dobar deo nafte doprema rečnim putem.

- Dunav se zaledio, pa sada naftu dovozimo kamionima i železnicom, što je i sporije i skuplje. Ipak, zbog toga nismo podigli cene, već smo sami preuzeli taj trošak. Imamo dovoljno rezervi nafte i neće biti nestašice - jasan je Knežević.

Gorivo u Srbiji, podsetimo, drastično je počelo da poskupljuje posle Nove godine, i to u proseku za po dinar svake nedelje.

Juče se litar dizela na pumpama prodavao za 149,9 dinara, a evropremijum od 95 oktana po ceni od 141,9. Pre samo dvadesetak dana dizel je bio (zavisno od pumpe) jeftiniji za četiri-šest dinara, a super od dva do četiri dinara. Razlika je još veća u poređenju s cenama goriva s početka decembra, kada su vozači plaćali dizel i po osam-deset dinara manje.

Cene se razlikuju od pumpe do pumpe. Najujednačenije i relativno najniže su na autoputu, dok "pumpadžije" u manjim mestima uredno "deru" vozače jer nemaju konkurenciju.

Sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je za rast cena goriva kriv porast cene nafte na svetskom tržištu.

500 hiljada tona dizela godišnje uveze se u Srbiju i dopremi rečnim putem

 

- Poslednja dva meseca imamo konstantan rast cene nafte u svetu, a to se direktno odražava i na veće cene benzina na pumpama u Srbiji - kaže Mićović.

On, međutim, tvrdi da nisu tačne priče da je gorivo poskupelo zbog toga što su Dunav i Sava nedeljama okovani ledom, zbog čega se nafta ne prevozi rekom.

- Istina je da najviše goriva u Srbiju stiže baržama. Najmanje 500.000 tona dizela godišnje se uveze u Srbiju i dopremi rečnim putem - navodi Mićović.

On, međutim, tvrdi da to što trenutno nema rečne plovidbe naftnim kompanijama ne predstavlja problem.

- Kompanije imaju zalihe sasvim dovoljne da pokriju domaće tržište. Pored toga, mnogi kupuju gorivo od NIS i na taj način se snabdevaju - dodaje Mićović.

Da će cena goriva rasti potvrdio je pre nekoliko dana i predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Milan Rakić. On je naveo da je to neminovno zbog rasta cene sirove nafte.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Veliki JA

pre 7 godina

A kad je drastično pala cena barela, kad je dostigla istorijski minimum, kod nas je cena goriva pala za 5 dinara.Da nije tužno bilo bi smešno. Pa dokle više?

KoleM

pre 7 godina

Deru nas Rusi. U Srbiji vade naftu besplatno pa nam onda prodaju tu naftu po svetskim cenama.

Marko

pre 7 godina

Zato se ima za Mig-ove tenkiće i ostalu željezariju!!

Bbs

pre 7 godina

Pa da nek ide i na 260 din po litri. Kod nas sve moze. A u Bosni litar ispod 100 din. Sramota za Srbiju

Mile

pre 7 godina

I treba da bude tako , neka , kad imaju za kola , moraju da imaju i za gorivo ... Treba da bude i vise , jer su sve to gospoda...

CICKA

pre 7 godina

Сличан коментар Милетовом сам хтела да напишем али у обрнутом смислу , него када би возачи само знали колико је лепше отићи у град градским превозом неко колима, прво нема стреса, нема трошка за паркирање, нема губљења времена око тражења паркинга , господа су они који то схватају а примитивци они који још увек иду у центар града колима .

Ivan

pre 7 godina

Zivela republika Makedonija u kojoj Ekto evro dizel kosta 105 dinara, dok je kod nas 153,4! Pa svi od Vranja do Preseva idu u Makedoniju po naftu, pa ostavljamo pare makednocima, a ne svojoj zemlji, koja ne zna sta ce sa suficitom.

Budjoni

pre 7 godina

Treba jahati konja a ne, da konj jase Vas ! Od goriva 5 dinara za kampanju, slede izbori i opet ce nas jahati !

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija