• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

15.02.2017

19:38

UŽAS! DRAMATIČNO UPOZORENJE SRPSKIH PEDIJATARA: Za samo 10 godina broj dece OBOLELE OD RAKA porastao za 75%!

Društvo

UŽAS! DRAMATIČNO UPOZORENJE SRPSKIH PEDIJATARA: Za samo 10 godina broj dece OBOLELE OD RAKA porastao za 75%!

Podeli vest

Tokom 2016. čak 334 dece u Srbiji dobilo je karcinom, a pre samo deceniju obolevalo ih je manje od 200 godišnje. Rak pogađa sve mlađu decu, najčešće su to teški oblici leukemije i tumora na mozgu, kažu stručnjaci

Broj dece obolele od raznih oblika karcinoma porastao je u Srbiji za čak 75%, i to samo u poslednjih deset godina, upozoravaju lekari! Krajem prošle decenije rak je godišnje dobijalo manje od 200 mlađih od 19 godina, a u 2016. taj broj je porastao na čak 334, pokazuju najnoviji podaci instituta "Dr Milan Jovanović Batut"!

Broj obolele dece jeste u porastu, ali je ishod njihovog lečenja na svu sreću sve pozitivniji
dr Radan Džodić,
direktor Instituta za onkologiju i radiologiju

Prema rečima stručnjaka, broj dece bolesne od raka dramatično se povećao zbog genetike, mutiranih virusa, ali i zagađenja životne sredine, gde ozbiljno treba uzeti u obzir i uticaj NATO bombardovanja 1999. godine. Ubedljivo najzastupljeniji oblici maligniteta kod najmlađih su leukemija i tumori mozga.

Crna statistika

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Zoran Radojičić ističe za Informer da poslednjih godina beležimo znatan porast broja malignih bolesti u dečjem uzrastu u Srbiji.

Informer

- Tokom 2016. godine, više od 330 dece obolelo je od karcinoma, što je drastično povećanje u odnosu na pre deset godina. Primera radi, krajem prošle decenije, karcinom je godišnje dobijalo manje od 200 osoba mlađih od 19 godina. To je ogromna razlika. Najčešći karcinomi kod dece su razne vrste leukemije, tumori mozga i limfomi, koji zajedno čine više od dve trećine maligniteta kod ove populacije - naglašava dr Radojičić.

Teško je reći šta je tačan uzrok porasta obolele dece, ali svakako na to utiču genetika i zagađenje sredine
dr Zoran Radojičić,
direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj

Prema njegovim rečima, razlog porasta maligniteta kod dece može se tražiti od genetike do uticaja spoljnih faktora, u koje mnogi ubrajaju i zagađenje životne sredine i NATO bombardovanje.

- Veoma je teško reći šta je tačan uzrok ovako dramatičnog porasta karcinoma kod najmlađih, ali svakako da genetika i spoljašnji faktori imaju najveći uticaj. Ipak, to pitanje je veoma složeno - priznaje dr Radojičić.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju dr Radan Džodić objašnjava da, iako je broj dece obolele od najtežih bolesti u porastu, ishod njihovog lečenja je sve pozitivniji.

Danas Međunarodni dan dece obolele od maligniteta

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, danas se obeležava Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti. Ovaj datum je u Srbiji 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.
Današnji dan se obeležava svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.

- Kod nas su deca koja imaju bilo kakav oblik malignog tumora prva na listi lečenja. Njima se pružaju najbolje i najadekvatnije terapije. Ukoliko je njihovo izlečenje iz nekog razloga u našoj zemlji teško izvodljivo ili nemoguće, odmah se konslutujemo sa kolegama iz inostranstva i zajedničkim snagama borimo se protiv bolesti - priča dr Džodić.

Nema preventive

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da preventivna terapija ne postoji, jer se i dalje ne zna tačan uzrok pojave rasprostranjenog maligniteta kod dece.

UŽASNI PODACI! Srbija prva u Evropi po broju dece obolele od raka!

Oboleli dečji pacijenti:
*    leukemija    30%
*    tumor mozga    25%
*    tumor limfoma    15%
*    tumor neuroblastoma    10%
*    tumor nefroblastoma    8%
*    ostali maligniteti    12%

- Od kancera sve više obolevaju mlađa deca, ali i tinejdžeri do 19 godina. Nažalost, mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je uzrok toga preveliko zračenje oko nas, NATO bombradovanje, mutirani virusi koji haraju ili pak genetska predispozicija. Jako je teško odrediti "krivca", a još teže pronaći preventivnu terapiju. Na pedijatrima je da detaljno obavljaju sistematske preglede, da ne zanemaruju ni najmanju zdravstvenu tegobu kod mališana i da uz pomoć svetskih stručnjaka povećamo stopu izlečenja - smatra dr Milićević.

Uskoro specijalna odeljenja u bolnicama

Dr Zoran Radojičić otkriva da će se u Srbiji uskoro osposobiti specijalna odeljenja za lečenje dečjih maligniteta.
- Pratimo svetske standarde kada je kadar i stručnost medicinskog tima u pitanju. Trudimo se da primenjujemo najbolju terapiju i u tome ne zaostajemo za kolegama u velikim svetskim centrima. Međutim, kada je reč o prostorima u kojima se deca leče, tu smo nažalost ispod optimalnih uslova. Ali Vlada, premijer i ministar zdravlja su najavili da ćemo uskoro rekonstruisati mnoge bolnice, a tako i odeljenja za lečenje malignih bolesti kod dece - tvrdi Radojičić.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sargarepac

pre 7 godina

Kaze tesko je reci sta je tacan uzrok?! Svi ga znamo! NATO genocid nad Srbima i njihovom decom! U prah se pretvorili da Bog da svi do jednog!!! Bolesnici!\n

Duško

pre 7 godina

Po selima sve veći broj domaćinstava otpadne vode "pušta" u bunare, da ne bi morali da prazne septičke jame. A skoro svi lokalni vodovodi se snabdevaju vodom iz bunara. Inspekcije ni ne pokušavaju da zaustave ove pojave.

zoran simic

pre 7 godina

Samo na ovaj dan aw setimo dece obolele od ovog zla. Da li je neko pogledao i video ostvo tuge na trecem spratu onkologije. Retko sem za novu godinu kada donesu paketice sa cokoladom , ogledalcem i cesljom. Sramota. Ja sam dete izgubio i SVE HVALE NA POMOCI I SESTRMA I DOKTORIMA SA DECIJEG ODELJENJA KOJI NIGDE NE IDU NA SAVETOVANJA VAN OVE ZEMLJE.  Sta reci?????!!!\n

Dragojlo

pre 7 godina

Naravno uzrok bombardovanje preko hrane iz plastike.Hrana je katastrofalno losa!!!Treba uzimati 2x dnevno a 21 dan 2dcl vode, pola kasicice sode bikarbone i 1 tabletu b17.42 dana ukinuti meso i mleko !!!Mleko u prodavnica nije mleko vec otpad!!!

Nina

pre 7 godina

Depleted uranium u bombama koje su bacali NATO. Kada dodju u Srbiju seti li se iko da ih odvede u bolnice da vide svoje delo. Treba ih voditi i pitati dali su ponosni. Takvoj gamadi treba sve pokazati I kazati da su oni krivi. Imaju obraza jos dolaziti u Srbiju I otvoriti svoju kancelariju da direktno nadgledaju I napadaju sve u Srbiji. Kako Srbi mogu da gledaju tu kancelariju dok svoju decicu vodaju po bolnicama.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija