• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

23.02.2017

10:16

HIT PRIČA! ON JE TEHNIČAR ZA SISE! Njegov posao je da ženama masira grudi!

Društvo

HIT PRIČA! ON JE TEHNIČAR ZA SISE! Njegov posao je da ženama masira grudi!

Podeli vest

Marko Obradović (27) jedini je muški pedijatrijski tehničar koji porodiljama pomaže da doje i neguju grudi! Radio sam sa hiljadama žena i naučio ih kako se masiraju dojke. Bude im neprijatno, ali se naviknu, kaže Marko

Marko Obradović (27) iz Beograda jedini je muški pedijatrijski tehničar koji se specijalizovao isključivo za ženske grudi! Njegov posao je da nauči žene kako da doje i da masiraju dojke, a kroz njegove ruke je prošlo nekoliko desetina hiljada ženskih grudi!

Šta je tu nekulturno?
Nema tu ničeg ružnog i nekulturnog kad ženama demonstriram kako se masiraju grudi
Marko Obradović

Marko, koji radi na odeljenju neonatologije KBC "Dragiša Mišović", kaže da porodiljama obično u početku bude neprijatno kad shvate da će ih muškarac učiti kako da doje i da će im dirati grudi, ali se brzo naviknu i prepuste mu se.

Lepo i korisno

Ovaj posao radi već šest godina i, kako sam kaže, iz dana u dan je sve sigurniji da je izabrao pravi put.

- Moj posao je da posle porođaja naučim ženu kako da doji, kako da drži grudi prilikom dojenja i kako da oseti da joj nadolazi mleko. Smatram da dojenje nije samo hranjenje bebe već i najbolji način da se pomogne detetu da se adaptira na okolinu i poveže sa majkom. Zato se trudim da porodiljama najbolje što umem pokažem kako da drže dojke prilikom dojenja, jer to nije ništa ludo, ružno, niti nekulturno. Bude im neprijatno samo u nekoliko prvih minuta kad im priđem, posle sve ide svojim tokom. Bitno je da mi sve žene, pa čak i one koje rode i treće i četvrto dete, slepo veruju i slede moje savete - priča ovaj pedijatrijski tehničar.

Nisam babica

Informer

Marko kaže da njegov posao ne treba mešati da obavezama koje prilikom porođaja imaju babice.

- Ja nisam babica, kako neki mešaju, jer je njihov posao da prisustvuju porođaju, porađaju ženu, brinu o rani, stanju... Ja nastupam posle intervencije, kad se žena porodi i dođe vreme da se stvori simbioza između nje i deteta - kaže Marko.

Prema Markovim rečima, tehnike dojenja i masiranja dojki naučio je u srednjoj medicinskoj školi, gde je i odlučio da se specijalizuje za ovaj posao.

- Siguran sam da sam jedini pedijatrijski tehničar u Beogradu, možda i u celoj Srbiji, koji radi sa majkama i bebama posle porođaja i pomaže ženama da nauče da doje. I pored toga, posebno se trudim da u očima pacijentkinja ne budem samo muškarac koji radi "ženski posao". Često se šalim sa kolegama da sam možda jedini muškarac kroz čije ruke je prošlo toliko ženskih grudi, ali sam ujedno i ponosan jer su sve te žene naučile šta je dojenje i jače i sigurnije otišle kući. I sutra da se rodim, opet bih izabrao ovaj poziv - ističe naš sagovornik.

Prljava uniforma

On otkriva da rad sa bebama i mamama nije problematičan, ali mu najteže pada to što mu se uniforma uvek isprlja.

- Najteže je bilo otići sa posla sa čistom uniformom, jer su bebe usled promene temperature podložne mokrenju, pa me isprljaju. Sve ostalo je lako. Rad sa bebama je lep, jer je njima podrška najbitnija, a kod porodilja je najvažnija komunikacija. Nijednu od te dve stvari mi nije teško da ostvarim - objašnjava na kraju Marko.

I rođena sestra krenula njegovim stopama

U razgovoru za Informer Marko nam je otkrio da je njegovim stopama krenula i njegova rođena sestra! Ona trenutno volontira na njegovom odeljenju u želji da bar malo nasledi umeće i znanje svog brata.

- Ona je na putu da postane pedijatrijska sestra isto kao i ja, pa se nadamo dugoj porodičnoj tradiciji u radu sa bebama. Bitna je ljubav prema svom pozivu, ali i želja da se svakodnevno edukujemo i učimo - kaže Obradović.

Informer

Zahvalan čitavom kolegijumu bolnice

Prema Markovim rečima, i pored želje i volje da nauči svoj posao, ništa od ovoga ne bi bilo tako jako i uspešno da nije učio od najboljih kolega i koleginica u KBC "Dragiša Mišović".

- Jako sam zahvalan svima koji su me podržali, pre svih, Svetlani Kuzmanović, Snežani i Dragomiru Brankoviću, Veri Zogović i celokupnoj upravi KBC-a zato što su rizikovali i imali poverenja u mene iako sam muškarac, pritom i veoma mlad. Takođe sam zahvalan svim sestrama koje su mi pomogle, a i dalje mi pomažu da budem što bolji - navodi on.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vesna

pre 7 godina

Divan momak.Porodila sam se u Dragisa Misovic.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija