• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

08.03.2017

21:17

UPRAVNICI ZGRADA ĆE PRIJAVLJIVATI PODSTANARE: Evo šta donosi novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada!

Društvo

UPRAVNICI ZGRADA ĆE PRIJAVLJIVATI PODSTANARE: Evo šta donosi novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada!

Podeli vest

Profesionalni upravnici zgrada će od juna praviti popise podstanara koji žive u tuđim stanovima bez ugovora, a zatim ih i prijavljivati lokalnim samoupravama... To će dovesti do zloupotreba, ali i povećanja kirija, kažu stručnjaci

Profesionalni upravnici zgrada će od juna, kada stupe na dužnost, imati pravo da naprave popis podstanara koji žive u tuđim stanovima bez ugovora, a zatim će ih prijavljivati lokalnim vlastima!

Ovo pravilo donosi novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji je donet početkom 2017, a počeće da se primenjuje za tri meseca.

Ministarstvo: Upravnik zastupa stanare

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da je upravnik zgrade obavezan da zastupa i predstavlja stambenu zajednicu, podnosi prijave u Registar, uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima.
- Upravnik je dužan i da organizuje izvođenje radova na zajedničkim delovima zgrade, kao i da održava i kontroliše da li se radovi izvode. On podnosi skupštini stambene zajednice izveštaj o radu i prikaz ukupnih prihoda i rashoda zgrade - kažu u nadležnom ministarstvu.

Prema ovom zakonu, upravnici će imati pravo da od svakog podstanara i vlasnika stana zatraže ugovor o iznajmljivanju i potvrdu o plaćenom porezu. Ako ih nemaju, imaće obavezu da ih prijave lokalnim samoupravama, koje će im kasnije napisati kaznu.

Šansa za muljanje

Stručnjaci tvrde da će nove zakonske odredbe direktno uticati na podstanare, jer će im stanodavci odmah podići kiriju za sumu koja će im biti potrebna da plate porez za izdavanje stana.

Prema rečima Milića Đokovića iz nevladine organizacije "Klaster nekretnine", to će voditi dalje u zloupotrebe.

- Novi zakon obavezuje upravnike zgrada da praktično špijuniraju stanare, da beleže ko se odselio, a ko doselio. Moraće i da otkrivaju ko živi kao podstanar u tuđem stanu. Imaće mogućnost i da ih prijave lokalnim vlastima ako nemaju uredno sklopljen ugovor sa stanodavcem i ako na to nije plaćen porez. To će dovesti do mnogobrojnih negativnih posledica, naročito po ljude koji žive kao podstanari - kaže Đoković i objašnjava na šta konkretno misli:

Brojke

260.000 stanova se trenutno izdaje u Srbiji
75.000 stanova se izdaje u Beogradu
600.000 podstanara ima u Srbiji
*Podaci Udruženja podstanara

- Kada se to desi, stanodavci će momentalno povećati kirije za iznos koji im je potreban da plate porez. Pored toga, sve to otvara prostor za zloupotrebe, jer će stanodavci ili podstanari pokušavati da podmite upravnike zgrada kako ih ne bi prijavili. S obzirom na to da će upravnici zarađivati mesečno tek 300 dinara po stanu, dolaziće u iskušenje da prime taj mito. A da ne govorimo o tome da će upravnici biti nepoželjne osobe u zgradama za koje su zaduženi, jer će ih smatrati špijunima i potkazivačima.

Nejasan zakon

Predsednik Udruženja podstanara "Velegrad" Mirko Mirković uveren je da je ovaj zakon i donet kako bi neko kontrolisao stanodavce koji izdaju svoje nekretnine bez ugovora i za to ne plaćaju porez.

- Prijavljivanje podstanara bitno je i kako bi se privremeni stanari pravno zaštitili ugovorima. Međutim, novi zakon ima puno nejasnoća. Njime je propisano da upravnici moraju da vode evidenciju ko živi u zgradi za koju su zaduženi, ali nije jasno kome treba te podatke da dostavljaju. Takođe, nije propisano ko kontroliše upravnike, jer bi i oni mogli da budu skloni manipulacijama - objasnio je Mirković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
irena

pre 7 godina

Šta da rade oni kojima vlasnici ne izdaju stanove? Živim sa porodicom duže od pet godina u stanu našeg kuma koji se odselio u Kanadu, njemu ne treba stanarina, treba mu neko da plaća račune za stan, što mi radimo, i da ga održava. Koji zakon će mene i moju porodicu će zaštiti?

Lala iz Banata

pre 7 godina

Управници, или ... - "Цинкароши" зграда...? Чини ми се, ...ово друго...!

Mile

pre 7 godina

Ima li i jedana zakon da nije unapred smišljen kako da se korumpira? Kakva smo mi država, ako jesmo, i kakav smo mi narod?

Mara

pre 7 godina

To sve lici na vracanje u komunisticku Titovu Jugoslaviju.Zasto ne preuzmete taj zakon od Austrije,tamo je to savrseno regulisano i funkcionise bez problema.\n

zarije

pre 7 godina

toga nije bilo u titovom komunizmu. to je došlo iz zapadne evrope. pre nego zapljuneš pomeri noge da ne pljunes na njih

pettar

pre 7 godina

A sta je lose u tome da svaki podstanar bude prijavljen a da gazda placa porez. I ja sam bio podstanar 8 godia i bio sam stalno prijavljen sa mojom porodicom. Zasto bi npr. ostali stanari uzgradi placali vodu za mojih 5 clanova porodice. A sta je lose u tome da se zna gde ko zivi a ne prijavljen fiktivno ovde zivi onde, pa zar to nije sakrivanje od necega. Od cega. Zloupotreba I prevara je u ovoj zemlji previse treba jednu po jednu sprecavati.

Drognjic

pre 7 godina

Herr Pettrr, ja se bojim da za Vas nema nade.

lilit

pre 7 godina

Kako Nikolić misli da ostane u vili koja je namenjena za predsednika Srbije, zar on nije podstanar, a još kiriju ne plaća

Djura

pre 7 godina

Srbija ima odlicne zakone,ali je problem sto se ne primenjuju!:) Ili se primenjuju selektivno

zaq

pre 7 godina

Prema rečima Milića Đokovića iz nevladine organizacije "Klaster nekretnine", to će voditi dalje u zloupotrebe. - Novi zakon obavezuje upravnike zgrada da praktično špijuniraju stanare, da beleže ko se odselio, a ko doselio. Znači po njegovim rečima,stanodavci treba i dalje da uzimaju pare a državu za porez ko je*e .

nena

pre 7 godina

Da li profesionalni upravnici imaju ovlascenje, zakonsko da,zastite stanare od buke, sveiranja klavira , da se stan pretvori u teretanu, pa kad vam spuste teg na glavu.... Bracnih svadja, tuca, zapomaganja u pomoc... Bacanja djubreta kroz prozor, susenja vesa po hodnicima zgrade. Veliki stanovi se iznajmljuju da se ne zna koliko i ko sve tu prolazi, boravi koliko se potrosi voda, o ostalim bahatostima da ne pricam. Kome i od koga traziti pomoc, da zastitim sebe i svoje vlasnistvo. Podrzavam donosenje zakona o profesionalnim upravnicima, ako se ima za cilj uvedjenje reda u ovoj gradskoj dzungli koja je zadnjih godina nastala.

Šunka

pre 6 godina

Ma nikakav oni red u zgrade neće uvesti.Plaćaćemo ih bezveze.

sta je bre ovo

pre 7 godina

ovo pod hitno zabraniti! u normalnoj zemlji svako je duzan da se prijavi. ne treba nam stazi! znajuci nas mentalitet, ti mu platis a on te ne prijavi! stop ovome!

Grdan

pre 7 godina

Biće to novo Kosovo, jer tu više niko neće biti svoj na svome. Ti privatni upravnici, izvršitelji, beležnici, veštaci, tumači, žive će nas sahraniti. Pa zar ni u jednom poglavlju ne stoji da i oni moraju plaćati porez!

srpkinja

pre 7 godina

Gde ste bili kad je o tom zakonu vođena široka i demokratska javna rasprava? Sad možete da se žalite samo ustavnom sudu zbog ugrožavanja osnovih ljudskih prava!

Fakir

pre 7 godina

To je mogao da smisli samo neki mali srpski Gebels!

aleksandar

pre 7 godina

Predsednik sam skupstine stanara u jednoj zgradi u Kragujevcu. Preuzeo sam duznost pre godinu i zatekao zgradu sa gomilom problema, jer je investitor koji je nadzidao zgradu prodao stan i pobegao, a ugovorne obaveze nije ispunio. Bilo kako bilo, krenuli smo od nule, zamena oluka koji je duzine 30 i vise metara, uvodjenje ed rasvete ispred i u zgradi , itd. Sta je bitnije od svega, imamo plan sta i kako dalje. Obnavljamo zgradu u koju nije ulozeno nista 40 godina, jednostavno zgrada i stanari u njoj moraju da zive. Dobra rec otvara svaka vrata, pa su se stanari slozili da se izdvaja 500din po stanu kao investicioni fond iz kog se finansiraju ti radovi. Zasto je neposteno da u nekoliko stanova koji se izdaju znate ko zivi i ko ce placati odrzavanje zgrade. Sve je to novim zakonom jasno precizirano samo se treba postovati. Zakon jeste restriktivan, ali nama nesto tako i treba kako bi bili svesni da niko drugi nece doci i okreciti zidove po hodnicima, zameniti sijalice, drzati lift u ispravnom stanju. Nemojte misliti da ce stanodavci uvecati zakupnine za tih 20%, nece jer je puno praznih stanova na trazistu. Polako, jedno po jedno i sredice se svaka zgrada, dok ima sloge i kulture medju stanarima. Veliki pozdrav za citaoce.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija