• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Šević

14.03.2017

18:14

VIŠE OD 700 POLICAJACA U CIVILU LOVI VOZAČE BEZ POJASA! Dosad neviđena akcija saobraćajne policije!

Društvo

VIŠE OD 700 POLICAJACA U CIVILU LOVI VOZAČE BEZ POJASA! Dosad neviđena akcija saobraćajne policije!

Podeli vest

Saobraćajci u civilu juče na putevima širom zemlje "špijunirali" vozače automobila koji ne vezuju pojaseve, a onda ih prijavljivali uniformisanim policajcima koji su im pisali kazne nekoliko stotina metara dalje. Napisano na stotine prijava

Više od 700 saobraćajaca u civilu lovilo je juče na putevima širom Srbije nesavesne vozače automobila koji ne vezuju pojaseve i pričaju mobilnim telefonima u toku vožnje!
U dosad neviđenoj akciji na putevima Srbije policajci "kamuflirani" u civile, bez vidljivih policijskih obeležja, "špijunirali" su nesavesne vozače, a zatim ih prijavljivali uniformisanim kolegama koji su im pisali kazne nekoliko stotina metara dalje. Kako saznajemo, samo tokom jučerašnjeg dana napisano je na stotine kazni, a akcija će trajati sve do kraja nedelje.

Uspešna akcija

Vozači vezuju pojaseve i sklanjaju telefone tek kad vide patrolu. E sad smo im doskočili "špijunima" u civilu
Informerov sagovornik iz Saobraćajne policije

Akcija je bila toliko uspešna da je za manje od pola sata, koliko je reporter Informera proveo s ekipom saobraćajnih "špijuna", nekoliko desetina vozača uhvaćeno nevezanog pojasa ili s mobilnim telefonom u ruci tokom vožnje.

- Neverovatno je koliko je vozačima u Srbiji teško da vežu pojas ili da nabave blutut uređaj, pa da preko njega pričaju telefonom. Reaguju tek kada vide uniformisanu patrolu policije, onda brzo spuštaju telefone i vezuju pojaseve. E mi smo onda pronašli način kako da im doskočimo s policajcima u civilu, koje ne mogu da uoče - priča naš sagovornik iz Saobraćajne policije i objašnjava kako funkcioniše ovaj sistem sa saobraćajcima "špijunima":

- Duž prometne ulice ili puta postavili smo naše kolege u civilu, u kolima bez policijskih obeležja. Njihov zadatak je da love vozače automobila koji ne vezuju pojas i pričaju mobilnim dok voze. Oni im zapišu broj tablice i podatke "motorolom" dojave svojim uniformisanih kolegama, koji stoje nekoliko stotina metara dalje. Uniformisani saobraćajci potom zaustavljaju "obeleženo" vozilo i momentalno pišu kaznu.

 

Milošević: Nema zloupotreba

Promo

Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže za Informer da angažovanje saobraćajaca u civilu ne može dovesti ni do kakvih zloupotreba.
- Da bi neko mogao da zaustavi vozilo i legitimiše vozača, a da je pritom u civilu, on prethodno mora da pokaže svoju službenu legitimaciju. Ukoliko se neko civilno lice predstavi kao policijski službenik a da prethodno ne pokaže službenu legitimaciju MUP, građani nisu u obavezi da postupaju po njegovim zahtevima ili naređenjima - kaže Jasmina Milošević.



Prema rečima našeg sagovornika, cilj ove akcije je da se vozači upozore da u svakom trenutku mogu biti uočeni u vožnji nevezanog pojasa, a ne samo kada uoče patrolu.

- Nije nam cilj da samo kažnjavamo ljude, već da ih nateramo da pojas vežu odmah, a ne tek kada primete saobraćajnu patrolu. Nema protekcije ni za koga, ne gledamo ni ko šta vozi niti ko je za volanom - naglašava naš sagovornik, i dodaje da poseban problem predstavljaju vozači gradskih autobusa, koji masovno imaju naviku da pričaju mobilnim dok voze.

Crna statistika

281 vozač ili putnik poginuo je u saobraćaju tokom 2016.

Prema rezultatima Agencije za bezbednost saobraćaja, veliki broj poginulih učesnika u saobraćaju tokom 2016. direktno je povezan sa nevezivanjem pojaseva.

- Oko 75 odsto vozača automobila, 72 odsto suvozača i tek svaki deseti putnik na zadnjem sedištu (oko devet odsto) vezuju pojas u automobilu. Poređenja radi, u razvijenim zemljama korišćenje pojasa je čak 98 odsto, što govori da je nivo svesti stanovništva u Srbiji o značaju korišćenje pojasa na veoma niskom nivou. Korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima duplo smanjuje rizik od pogibije u saobraćaju, dok za putnike na zadnjem sedištu taj procenat iznosi i do 75 odsto - kažu u agenciji.

Okanović: Akcija u celoj Evropi

Informer

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije, kaže da se ova akcija sprovodi na putevima u gotovo svim evropskim zemljama.
- U 31 evropskoj državi koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope) policajci će kontrolisati da li vozači vezuju pojas. Korišćenje sigurnosnih pojaseva na svim sedištima značajno smanjuje rizik od stradanja u saobraćajnim nezgodama i trebalo bi apelovati na vozače da to rade svakog dana, a ne samo kada se najavljuje kontrola - objasnio je Okanović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jony

pre 7 godina

Prvo treba Okanovića kazniti! Stalno ga gledam kako vozi i priča na mobilni. Valjda daje intrevuje šta li !? Nije čudo, kad je čovek pravnik, a ne saobraćajni stručnjak, kao se predstavlja!

dejan

pre 7 godina

Kada ce jednom policajci da pocnu da "love" one koji razgovaraju telefonom bez handsfree-ja u voznji???

Mile

pre 7 godina

smesno? dok na ulicama Beograda i Srbije cveta nasilje, nad ljudima i imovinom , policija izvodi holivudske akcije po beogradu ? povecajte bezbednost ljudi i imovine , a pa potom s e igradjte sa pojasevima ?

Zoran

pre 7 godina

Baš su bezobrazni ti čika policajci što špijuniraju aljkave čike vozače i pišu im kazne što ne vezuju sigurnosni pojas. Hajde da se ta kazna ukine, a da se povređenim vozačima bez vezanog pojasa naplate puni troškovi lečenja. Ako im se tako više sviđa, neka tako bude.

Drago

pre 7 godina

Svaka čast na toj akciji ali bi ja predlago još jednu i na isti način, da policajci u civilu stoje na pješačkom prelazu i da vide koliko šofera ne poštuje pješaka na pješačkom prelazu i voze brez, da daju prednost pješaku, a da ne govorim koliko nnih ne daje žmigavac kada mijenja smijer vožnje. Previše je nekulture na cestama. Svaku akciju policije podržavam jer je idiota na sve strane.

lilit

pre 7 godina

Dobra akcija, ali to treba da sprovedu i po Senjaku, Dedinju, gde živi "zaštićena" vrsta ......

Litll

pre 7 godina

Bitno je da se veze pojas ko da su nasi automobili njihovi pa oni moraj da vode racuna da li si ti vezao pojas u svom automobilu srbija nikad nece biti bolje ni za 50000god.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija