• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2017

14:30

TREBA GA SAMO ISKOPATI: Čukaru Pek leži na zlatu i bakru!

Društvo

TREBA GA SAMO ISKOPATI: Čukaru Pek leži na zlatu i bakru!

Podeli vest

Eeksploatacija i prerada rude bakra i zlata u gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki trebalo bi da počne 2021. godine godine, saopštila je kompanija Rakita

Istovremeno, nastavljeno je i istraživanje donje zone ovog nalazišta, koja je nižeg sadržaja rude, ali većeg obima, navode iz ovog srpsko preduzeća, koje je u zajedničkom vlasništvu kanadske rudarske kompanije Nevsun Resources i kompanije Freeport-McMoRan Exploration Corporation. 

Predviđena izgradnja postrojenja za preradu rude iz gornje zone očekuje se da bude kompletirana najkasnije 2021. godine, dok bi rudnik postao operativan nešto kasnije iste godine.

Tim kompanije "Rakita" pronašao je ležište Čukaru Peki u julu 2012. godine

Period eksploatacije i prerade procenjen je približno na 12 do 15 godina

Rudno ležište Čukaru Peki u Timočkoj Krajini, blizu Bora, podeljeno je na gonju I donju zonu. Nevsun drži 100 odsto udela u gornjoj zoni i izvođač je projekta.

Što se donje zone tiče Nevsun će imati 46 odsto udela, a Friport preostalih 54 procenta, nakon što bude izrađena Stuidija o izvodljivosti za gornju zonu. 

Period eksploatacije i prerade procenjen je približno na 12 do 15 godina, s tim što će tačan vremenski okvir predviđen za ove aktivnosti biti temeljnije razjašnjen u Studijama opravdanosti za gornju zonu.

Trenutne studije ukazuju na mogućnost otvaranja podzemnog rudnika u gornjoj zoni na dubini od 450 do 850 metara, koji bi postao operativan do kraja 2021. 

Tim kompanije "Rakita" pronašao je ležište Čukaru Peki u julu 2012. godine, za šta su dobili međunarodno priznanje "Thayer Lindsey" 2016. u Torontu, na konferenciji Kanadske asocijacije za rudarstvo i razvojna istraživanja (PDAC), navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija