• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

28.03.2017

11:09

SPORAZUM O DONACIJI: Švajcarska daje 8,89 miliona franaka za energetsku efikasnost u Srbiji

Društvo

SPORAZUM O DONACIJI: Švajcarska daje 8,89 miliona franaka za energetsku efikasnost u Srbiji

Podeli vest

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas s ambasadorom Švajcarske Filipom Geom (Philippe Guex) i predsednicima lokalnih samouprava sporazum o donaciji Švajcarske od 8,89 miliona franaka za projekte energetske efikasnosti i upravljanja energijom u četiri grada i opštine u Srbiji

Novac za radove na 26 javnih ustanova koji će doprineti uštedi energije i do 50 odsto dobili su Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas.

Cilj projekta koji pomaže švajcarska vlada je upravljanje energijom na lokalnom nivou kroz uvodjenje sertifikata Evropske nagrade za energiju i poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata. Taj model je do sada primenjen u 1.300 gradova i opština u Evropi.

Ukupan budžet projekta u Srbiji je 10 miliona švajcarskih franaka jer pored donacije Švajcarske lokalne samouprave za projekte koji su odabrani na konkursu izdvajaju ukupno oko 1,2 miliona franaka.

Antić je posle potpisivanja sporazuma o donaciji Švajcarske, novinarima rekao da će donacija Švajcarske biti iskorišćena za poboljšanje energestke efikasnosti u 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove. U tim ustanovama će biti zamenjene stolarije, obnovljene fasade i unapredjeni sistemi grejanja.

Tanjug

On je istakao da je značajna pomoć koju Švajcarska daje Srbiji za podizanje energetske efikasnosti i razvoj energetskog sistema, što doprinosi kvalitetu života u lokalnim samoupravama.

- Svaki dinar uložen u projekte energetske efikasnosti se brzo vraća i predstavlja jednu od najboljih investicija - rekao je Antić i pozvao lokalne samouprave da energetsku efikasnost stave u vrh prioriteta i osposobe ljude da rade dobre projekte kojima će konkurisati za pomoć iz državnog Fonda za energetsku efikasnost ali i za druge donacije.

Ambasador Švajcarske Filipom Geom je rekao da je država posle Nemačke drugi najveći donator Srbije u pojektima u oblasti energetike.

- Energetska efikasnost je prioritet Švajcarske u podršci lokalnom razvoju - kazao je Geom i potvrdio da će Švajcarska nastaviti da daje donacije za unapredjenje enegetske efikasnosti u gradovima i opštinama u Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija