• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.04.2017

15:52

ŠARČEVIĆ: Predlog Zakona o dualnom obrazovanju usklađen sa sindikatima!

Društvo

ŠARČEVIĆ: Predlog Zakona o dualnom obrazovanju usklađen sa sindikatima!

Podeli vest

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da u proces dualnog obrazovanja Srbija ulazi sa zakonodovanim okvirom, i istakao da je zakonski predlog o dualnom obrazovanju pre nekoliko dana usklađen sa predstavnicima sindikata

On je, prilikom posete Tehničkoj školi u Odžacima, istakao da je saradnja te škole i fabrike automobilske opreme "Magna" dokaz da je urodilo plodom ono što ministarstvo čini od jeseni.

- Ideja o zajedničkom radu na planu upisa u srednje škole dala je rezultate - rekao je ministar Šarčević.

Savetnica za dualno obrazovanje u ministarstvu prosvete Gabrijela Grujić naglasila je da će od jeseni u Tehničkoj školi u saradnji sa "Magnom" biti uveden obrazovni profil Modni krojač, a reč je o profilu koji je izmenjen kako bi bolje odgovorio potrebama tržišta rada.

Direktor Magne Miro Vidošević je naglasio da je ta kompanija spremna da i novčano, sa 5.000 dinara mesečno, stipendira učenike koji će od septembra praktične veštine sticati u njihovim proizvodnim pogonima. 

- Naš plan je da u Odžacima ostanemo mnogo godina i da razvijamo poslovanje. Trenutno zapošljavamo 1.150 radnika, ali da bi proširili proizvodnju trebaće nam kontinuiran priliv stručnog kadra - rekao je Vidošević.

Dualno obrazovanje bilo je i tema sastanaka u Vršcu i posete Srednjoj stručnoj školi "4 jul". 

Na sastanku sa predstvanicima kompanija koje se bave drumskim transportom i špedicijom predstavljena je namera škole i kompanija da od naredne školske godine u dualni sistem obrazovanja uđe obrazovni profil Vozač motornih vozila.

Komapnije Jurošević MD i Šarčević DOO spremne su da svoje kapacitete stave na raspolaganje učenicima i već su poslale Izjavu o nameri kompanije Ministarstvu.

Direktorka škole Anica Gračanin istakla je pozitivno iskustvo kada jer reč o obrazovanom profilu Mesar koji je uveden u saradnji sa kompanijom Merkator, a koja je pokazala interesovanje da proširi saradnju i na finansijski deo od naredne školske godine. 

Namera lokalne samouprave je da se vrati nekadašnja industrijska snaga opštine i mislim da smo na dobrom putu, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, i dodao da je za ostavrenje tog cilja obrazovanje neophodna karika.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija