• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.04.2017

18:58

ŠOK ZA POTROŠAČE, CENE IDU U NEBO: Sneg i mraz desetkovali rod, EVO KOLIKO ĆE VOĆE POSKUPETI!

Društvo

ŠOK ZA POTROŠAČE, CENE IDU U NEBO: Sneg i mraz desetkovali rod, EVO KOLIKO ĆE VOĆE POSKUPETI!

Podeli vest

Aprilski mraz smanjio prinose voća, a podigao cene... Kilogram maline na pijacama koštaće na leto čak 455 dinara, sto dinara više nego lane... Jagode će, kad rode sredinom maja, "skočiti" sa 170 na 221 dinar po kilogramu

Sneg i niske temperature tokom aprila oštetili su znatno rod maline, jagode, trešnje, višnje, jabuke i šljive, pa će njihova cena, kad rode ove godine, skočiti i do 30 odsto, kažu stručnjaci za Informer!

To praktično znači da će kilogram maline na beogradskim pijacama na leto umesto 350 koštati čak 455 dinara, a kilogram jagoda će, kad rode sredinom maja, "skočiti" sa 170 na 221 dinar u proseku.

 

 

Voćari navode da se tačne razmere štete još ne znaju, ali se procenjuje da je rod malina i jagoda najviše nastradao i da će biti slabiji od 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kajsije preživele

Predsednik Udruženja malinara "Vilamet" Dragan Bogdanović kaže da su voćari prinuđeni da podignu cene.

Krompir će biti lošijeg kvaliteta

Mladen Miladinović iz okoline Jagodine kaže da mu je izmrzao krompir koji je zasadio na 20 ari i svih 10 stabala oraha, sa kojih je ubirao oko 150 kilograma ploda.
- Krompir će ponovo da izbije, ali će rod biti lošiji i stići će 20 dana kasnije. Orah je potpuno izmrzao. Šteta je možda 100 odsto, jer list izgleda kao da je poparen vrućom vodom. To neću moći da nadoknadim, a "kome šteta tome i sramota" - kaže Mladen.

- Prvo smo imali jaku zimu. Posle toga su nas sve iznenadili sneg i mraz usred aprila! Većina voćnjaka nema zaštitu jer nam je to preskupo. Uništeno je između 15 i 20 odsto roda voća, najviše malina i jagoda, ali su ozbiljno nastradale i jabuke, šljive i trešnje. Zbog toga smo prinuđeni da podignemo cenu voća, koja će morati da bude veća od 20 do 30 odsto u odnosu na pre godinu dana - kaže Bogdanović.

Žarko Galetin, direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, kaže za Informer da, čim se smanji rod voća, ubrzo skoče cene na domaćim pijacama.

- Rano je sada reći kolika će biti ukupna šteta za voćarstvo. Jasno je da će rod biti manji i da su najgore prošli seljaci koji gaje maline i jagode u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Izvoz ne bi trebalo da je ugrožen jer imamo i dosta zaliha - kaže Galetin.

Profesor poljoprivrednog fakulteta Đorđe Glamočlija ocenjuje da oni voćari koji su preventivno, mrežama, zaštitili biljke od snega i mraza neće imati veliku štetu.

 

 

- Sve zavisi od područja do područja. Na Fruškoj gori, recimo, kajsije su ove godine uspele da se "izvuku" i lepo su rodile. Međutim, na brdskim područjima, gde se sade maline i kupine, dosta roda je propalo. Štetu će imati i oni koji su sadili jagode na otvorenom jer je mraz ove godine bio nešto jači nego prethodne - kaže Glamočlija.

Veliki troškovi

Baka Vera Bugarčić, koja godinama Ivanjičane na pijaci snabdeva prvoklasnim voćem i povrćem sa svog imanja u Prilikama, kaže da ono što je rodilo od voća i povrća mora da proda i nada se ceni koja može da isplati ulaganja.

Prostran: Povećajte izvozne cene

Agroekonomista Milan Prostran kaže da seljaci treba da razmisle da sada podignu izvozne cene.
- Činjenica je da je u gotovo svim krajevima nastradao poneki rod voća. Voćarima bi se najviše isplatilo da sada povećaju izvozne cene, jer će tako moći brže da naplate gubitke zbog mraza - kaže Prostran

- Što se roda tiče, to smo svesni da neće biti plaćeno. Ove godine sneg i mraz mnogo su oštetili pojedine voćke i malinjake, pa proizvođači mogu podići cenu i do 30 odsto. Činjenica je da ne možemo staviti neke cene koje su nenormalno visoke, jer svi znamo kakva je platežna moć građana - kaže Vera.

Ona tvrdi da je potrebno mnogo ulaganja da bi se dobile zdrave šljive, maline, kajsije ili jagode, kao i povrtarske kulture.

- Tu su preparati, đubrivo, redovna prihrana i nikada niste sigurni kakvi će prinosi biti, jer je to "fabrika pod vedrim nebom". Mnogo tu ima truda i rada, borimo se sa vremenskim prilikama, štetočinama, bolestima... Na kraju ne možeš da naplatiš koliko si uložio - kaže Vera.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sladjan

pre 6 godina

sta lupate kakve cene idu u nebo!!!!!u crnoj gori sto se sve uvozi cene su iste ili jeftinije od nasih!!!!!!!osim hleba sto je skuplji!!!!!!a srbi ne jedu dzem od sljiva vise vole nutelu!!!!!!!!!tako da sljiva netreba!!!!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija