• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

03.05.2017

21:33

(FOTO) PODVIG LEKARA URGENTNOG CENTRA: Evo kako su Katarini spojili odsečenu šaku!

Društvo

(FOTO) PODVIG LEKARA URGENTNOG CENTRA: Evo kako su Katarini spojili odsečenu šaku!

Podeli vest

Katarini Geber (27) mašina je otkinula šaku, a lekari su je ponovo povezali sa zglobom... Posle deset dana već pomera prste

Katarina Geber (27) uspešno se oporavlja nakon što su joj lekari iz Urgentnog centra pre desetak dana komplikovanom operacijom spasli šaku koja je bila potpuno odsečena od ruke! Ona danas već može da pomera prste na povređenoj ruci i lekari su zadovoljni kako teče oporavak od teške operacije!

Katarina je doživela nesreću kad joj je prošle subote na poslu mašina uhvatila šaku i odsekla je gotovo ravno, pod pravim uglom.

5 sati
je
trajala
operacija

- Vrištala sam kao nikad u životu. Nije to bio bol, već osećaj koji ne može da se opiše. Strah, šok, saznanje da nemam šaku... Ipak, moje kolege su bile poprilično pribrane. Odmah su reagovale. Jedan kolega je istog sekunda skinuo kaiš sa svojih pantalona, dok je druga koleginica već taj isti kaiš vezala na moju ruku da bi zaustavila krvarenje. A treći kolega je uspeo da nađe led i da u njega stavi šaku. Brzo je došla i Hitna pomoć i odvezli su me na operaciju - pričala je Katarina posle operacije.

Borba za šaku

printscreen RTS

Tim lekara koji je vodio ortoped prof. dr Čedomir Vučetić uradio je replantaciju šake i ponovo ju je spojio sa zglobom ruke. A kako Informer saznaje, Katarina se dobro oporavlja od operacije i već može pomalo da pomera prste na operisanoj ruci!

Operisali tumor budnom pacijentu

Lekari Kliničkog centra Srbije, predvođeni neurohirurgom Draganom Savićem, svoje umeće i svetsko znanje pokazali su i 22. aprila, kad su po prvi put posle 20 godina uradili komplikovanu operaciju mozga koja je trajala duže od četiri sata. Beograđaninu J. N. (41) u potpuno budnom stanju odstranjen je tumor na mozgu veličine pesnice. Pacijent je uprkos tome što mu je u tom trenutku odstranjivan tumor na mozgu na pitanja lekara odgovarao svesno i tačno.

- Više od pet sati trajala je naša borba da spasemo Katarini šaku. Radi se o ekstremno teškoj povredi. Šaka je bila amputirana u nivou ručnog zgloba, tako da je moralo hitno i odmah da se reaguje i uđe u operacionu salu. Kod tako teških povreda veoma je važno da se imobiliše ruka, da se zaustavi krvarenje, a da se amputirani deo održava na temperaturi od plus četiri stepena i na taj način transportuje. Ovde je vreme bilo ključni faktor, a što pre pacijent stigne do operacione sale, veće su šanse da se amputirani deo replantira - objašnjava profesor Vučetić i dodaje:

Česte povrede šake

Prema rečima najstručnijih hirurga u Kliničkom centru Srbije, povrede šake su najčešće povrede, ali većina njih nije ovoliko drastična da zahteva potpunu replantaciju. Godišnje se dogodi negde oko 50 sličnih povreda koje zahtevaju rekonstrukciju vaskularnih kontura, a rade se na Klinici za ortopediju i mikrohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Ovakve povrede su najčešće u poljoprivredi, a u Srbiji ih ima znatno više u odnosu na broj ovakvih povreda u svetu.

- Problem je nastao što je mašina pacijentkinji pritisla ruku na mestu gde se nalaze vene, što je bilo dodatno oštećenje, pa je bilo potrebno da se uradi i rekonstrukcija više vena.

Znanje i veština

Nekoliko dana posle operacije, pacijentkinja je iz Urgentnog centra prebačena na Kliniku za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije, gde je nastavljeno lečenje.

- Ovde se radi o veoma skupoj hirurgiji, koja zahteva specifičnu opremu, posebne uslove za rad, ali zahteva i posebno obučavan kadar. Ovako dobri rezultati koje naši timovi postižu, kao što je i sa slučajem pacijentkinje Katarine Geber, pre svega su posledica velikog znanja i stručnosti lekara i njihovih timova - smatra direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju doc. dr Marko Kadija.
 

printscreen RTS



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar J Vetar

pre 6 godina

БРАВО ЦАРЕВИ! СВАКА ВАМ ЧАСТ! nЕ то волим да чујем о најхуманијем позиву на свету. Тако се бори за част професије.n

Mara

pre 6 godina

A takvi strucnjaci rade u zemlji Srbiji za najbedniju platu na kugli zemaljskoj,sramota od ove drzave gde je smestila takve ljude a obicne olose uzdigla u nebesa.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija