• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

10.05.2017

21:06

RODITELJI, OPREZ! PREKO FEJSBUKA TERAJU DECU NA SAMOUBISTVO: Opasna igra 'Plavi kit' stigla u Srbiju!

Društvo

RODITELJI, OPREZ! PREKO FEJSBUKA TERAJU DECU NA SAMOUBISTVO: Opasna igra 'Plavi kit' stigla u Srbiju!

Podeli vest

Nepoznate osobe preko društvenih mreža nagovaraju decu da se samopovređuju i ubiju. Igra počinje tako što žrtva treba sebi žiletom da ureže crtež kita na ruku. U Hrvatskoj igra već odnela prvi život, stručnjaci kažu da su i naša deca na meti


Deca u Srbiji na meti su nove opasne igre "plavi kit", koja preko društvenih mreža tera najmlađe na samopovređivanje i samoubistvo!
Žrtve se "vrbuju" putem lažnih profila na Fejsbuku, a onda im se postavlja ukupno 50 bizarnih zadataka. U početku treba sebi žiletom da urežu crtež plavog kita na ruku, a na kraju su dužni da izvrše samoubistvo kako bi "bili slobodni i rešeni svih briga". Ove užasna "igra" odnela je već prvu žrtvu u Hrvatskoj, a stručnjaci kažu da je pitanje dana kada će se to dogoditi i kod nas. 

Stotine žrtava

Ako je pala prva žrtva u Hrvatskoj, to znači da je neko dete u Srbiji već vrbovano i pitanje je dana kada će stradati
Marko Nicović,
kriminolog

"Plavi kit" odneo je već na stotine života širom Evrope, najviše u Rusiji, a ova pošast se širi neverovatno brzo. Među "zadacima" koje je "igrač" dužan da ispuni su i bušenje delova tela, gledanje jezivih video-snimaka, nespavanje, a glavno pravilo je da se nikome ništa ne govori. Policijski ekspert Marko Nicović apeluje na nadležne organe da istraže ovu igricu i deluju pre nego što neko dete u Srbiji padne u kandže internet psihopata.

(VIDEO) SMRTONOSNA IGRICA STIGLA I NA GRANICE SRBIJE: U Rusiji više od 100 tinejdžera počinilo samoubistvo!

Public

 

Kako se igra "plavi kit":

*putem lažnog profila dobije se uputstvo
*svaki dan stiže novi zadatak
*nakon urađenog zadatka šalje se fotografija kao dokaz
*ukoliko se ne izvrši, anonimna osoba preti
*što više zadataka, veća popularnost
*pobednik je onaj koji se ubije

- Najveći problem je što se ova video-igrica veoma brzo širi i što je dostupna svoj deci koja koriste internet. Na udaru su najmlađi, jer su nezreli i labilni, a žele da se istaknu u društvu. Pala je prva žrtva u Hrvatskoj, a praksa pokazuje da se svaka nova pošast tog tipa, kada se pojavi u regionu, lako proširi na sve zemlje u okruženju. To znači da neko dete u Srbiji već igra "plavog kita" i da je pitanje dana kada će doći u situaciju da izvrši samoubistvo. Zato policija mora da reaguje i pronađe onoga ko organizuje ovakve bolesne "igre". Iako se krije iza lažnih naloga i koristi modernu tehnologiju, do kreatora ove pošasti nije nemoguće doći - ističe Nicović.

SEKTE VREBAJU NA INTERNETU! Roditelji, posebnu pažnju obratite na VIDEO IGRICE koje igraju vaša deca!

Public

Na meti ove igre su usamljena deca, koja se osećaju odbačeno od porodice i drugova
Dragana Ćorić,
udruženje "Roditelj"

Psihoterapeut iz savetovališta "Entera" Marko Braković naglašava da bizarna igra "plavi kit" može biti ozbiljan problem za omladinu, pogotovo kada poziva na samoubistvo.
- Ukoliko je ta igrica tako napravljena da u njoj postoji i naredba za samoubistvo ili za samopovređivanje, onda je to veoma opasno. Deca iz radoznalosti lako dospeju u te grupe na društvenim mrežama, a čak i kada shvate u šta su se upustili, teško izlaze iz začaranog kruga. U tu zamku mogu da upadnu i stariji ako su usamljeni ili psihički labilni - ističe Braković.

LEKARI UPOZORAVAJU: Ne dajte deci mobilne pre 5. godine, postaće autistična!

Na meti odbačeni

Predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Ćorić apeluje na roditelje da se upoznaju sa mogućnostima internet tehnologija, posebno društvenih mreža, jer sa njih preti najveća opasnost po njihovu decu.
- Prvo i osnovno jeste da mame i tate moraju pažljivo da pročitaju sva uputstva onlajn igrica koje njihova deca igraju. Posebno je opasno ako klinci ulaze u neke zatvorene grupe, gde ispunjavaju razne "zadatke", kao što je slučaj sa "plavim kitom". Deca to obično rade kada se osećaju zapostavljeno i odbačeno, kada izgube pripadnost grupi. To je onda okidač za dalje probleme, koji mogu da vode i do tragičnih ishoda - smatra Ćorićeva.

"Plavi kit" izmišljen u Rusiji

Video igrica "plavi kit" prvi put se pojavila u Rusiji 2015. godine. O ovoj igrici prvi put su pisale novine "Novaja Gazeta". Novinari su, proučavajući statistiku i uzroke samoubistva među ruskim tinejdžerima, otkrili kako je više od stotinu dece koja su počinila samoubistvo u periodu između novembra 2015. i aprila 2016. bilo povezano s "plavim kitom".
Da stvar bude još strašnija, interesovanje za ovu bizarnu igricu poraslo je preko noći, pa se broj učesnika širi neverovatnom brzinom, uključujući i decu iz zemalja Evrope i regiona.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija