• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.05.2017

23:59

SVE JE SPREMNO ZA NOĆ MUZEJA: Na ekskluzivnim lokacijma, očekuju vas "VELIKE I MALE REVOLUCIJE"

Društvo

SVE JE SPREMNO ZA NOĆ MUZEJA: Na ekskluzivnim lokacijma, očekuju vas "VELIKE I MALE REVOLUCIJE"

Podeli vest

U 44 grada i mesta Srbije, 68 lokacija u Beogradu, sve skupa impresivnih 390 sadržaja spremno je za 14. "Noć muzeja", koja će pod sloganom "Velike i male revolucije" biti održana danas od 17 časova do jedan sat iza ponoći

Uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih lokacija, "Noć muzeja" će predstaviti više od stotinu zanimljvih sadržaja, među kojima i izložbu fotografija iz bogatog istorijskog arhiva novinske agencije Tanjug. 

Tanjug koji je nastao na velikom društvenom i istorijskom preobražaju, svedočio je o velikim i malim događajima, koji su menjali svet i tako ga i sam menjao.

Sedamdesete 20. veka u tadašnjoj Jugoslaviji, a naročito Beogradu, deo su tih velikih preobražaja koje je zabeležio Tanjug i čije fragmente čuva u svojoj bogatoj foto arhivi sa oko 3.5 miliona negativa. 

Tanjug

Fest koji je doneo svetski glamur u Beograd, "Kosa" koja je s Brodveja stigla pravo u Atelje 212, Zastavin "stojadin", računari koji su krenuli da osvajaju svet, samo su neki od velikih društvenih preobražaja koji su zabeleženi kamerom Tanjugovih fotoreportera, a ekskluzivno će biti prikazani u 14. "Noći muzeja".

Kroz više od 60 fotografija iz Tanjugovog arhiva biće prikazano doba koje za mnoge predstavlja vreme novih ideja u kulturi, umetnosti i celokupnom društvu, vreme preobražaja, boljeg standarda i nade. 

Neispričana priča o Beogradskom sajmu biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice. 

Tanjug

Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je "prozor u svet", mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte.

Kuriozitet ovogodišnje manifestacije biće otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde će biti predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć stiže iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima.

U Belom dvoru pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika. 

Tanjug



U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu svi zainteresovani dobiće priliku da vide kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo. 

Biće predstavljen i legat Miše Blama, sa njegovim pismima i fotografijama, uz džez uživo u novootvorenom džez kulturnom centru, a 50 godina od mjuzikla "Kosa", simbola antiratnog bunta šezdesetih godina, biće obeleženo u prvoj diskoteci na Balkanu - "Kod Laze Šećera".

Tanjug



Najčešća tema - vremenske prilike, dobija svoje odgovore na pitanja u "Noći muzeja" - kako je izgledao razvoj meteorologije i hidrologije u Srbiji, a kako dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, saznaće svi posetioci Prve srpske opservatorije u kojoj će biti izloženi originalni dokumenati i kopije iz 19. veka.

U Vespa muzeju će biti organizovana šetnja kroz istoriju vespe i predstavljena posebno napravljena "vespa Nol", posvećena našem teniseru.

Za ljubitelje aviona i letenja Muzej vazduhoplovstva pripremio je izložbu "Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918", a ispraćanje Šabata sa rabinom Isakom Asielom kao i upoznavanje sa blagoslovom svetlosti zvanim Avdala, samo su delići onoga što očekuje posetioce beogradske Sinagoge.

Tanjug



Zemlja partner 14. "Noći muzeja", Republika Koreja, premijerno će predstaviti u UK "Parobrod" izložbu "Tajno nasleđe" koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu - Luvru, a koja obuhvata dela korejske umetnica He Sun Li, modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom.

Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u Ruskom domu je postavljena izložba "Rukopisi ne gore" o ovom "romanu nad romanima" i njegovom piscu, koju upotpunjuju fotografije Jelene Martinjuk inspirisane tim romanom.

Tanjug


Ljubitelji psihologije u Doktorovoj kuli dobiće priliku da upoznaju hronologiju života i revolucionarna učenja Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga.

"Noć muzeja" će obeležiti i stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara - od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo. 

Jedna od najlepših žena svog vremena i po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji - velika glumica Olivera Marković biće predstavljena izbliza u Jugoslovenskoj kinoteci. 

Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa, jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej "Kovačnica GSP", dok će se na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu plesati u stilu ranih šezdesetih u prisustvu sportskih asova.

Tanjug

U Muzeju srpskog lekarskog društva biće predstavljena izložba "Veliki bum vibrato terapije", a vođene ture kroz "krivi toranj beogradski" čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog u "Noći muzeja". 

Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja, a sve avanture velikog Samija, simbola Beogradskog zoološkog vrta ispričane ove majske noći.

Od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći sutra će, pored Srbije, šetati posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja širom Evrope.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59