• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.05.2017

20:47

NAJUZBUDLJIVIJI DAN ZA ŠKOLARCE, ŽESTOK UDAR NA KUĆNI BUDŽET! Matursko veče roditelje košta bar 30.000 dinara!

Društvo

NAJUZBUDLJIVIJI DAN ZA ŠKOLARCE, ŽESTOK UDAR NA KUĆNI BUDŽET! Matursko veče roditelje košta bar 30.000 dinara!

Podeli vest

Maturantima je samo za odeću, frizera i šminku potrebno najmanje 20.000 do 25.000 dinara. Bar 5.000 ode na rezervaciju hotela ili restorana i još toliko za taksi, fotografisanje i provod posle "zvanične" proslave

Predstojeće maturske večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola koštaće njihove roditelje najmanje 30.000 dinara, pokazalo je istraživanje Informera.

Najveći deo tih para, između 20.000 i 25.000 dinara, ode na odela i toalete, ali i na frizera i šminku, dok se ostatak potroši na rezervaciju mesta u restoranu i uobičajeni provod posle zvanične proslave. Kako saznajemo, neki roditelji prinuđeni su čak i da podignu kredit kako bi što bolje opremili svog maturanta.

Mame i tate gunđaju kada vide kolike su cene odela, haljina i cipela, ali na kraju ispunjavaju sve želje maturantima
Gorica Petrović, iz beogradskog "Butika 13"

Paprena proslava

Prvi trošak predstavlja rezervacija mesta u restoranu ili hotelu, koja se plaća unapred. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da u luksuznim beogradskim hotelima, gde veliki maturanti proslavljaju završetak školovanja, proslava košta najmanje 60 evra.

- Matursko veče, recimo, u "Hajatu" košta 7.300 dinara, u "Kraun plazi" cena je 6.900, a u "Metropolu" 6.500 dinara. Nešto je jeftiniji hotel "Jugoslavija", gde veče košta 5.800 dinara, dok je najpovoljnija cena u restoranu "Jezero" na Adi, za koji je potrebno izdvojiti 4.500 dinara. Za tu cenu maturanti imaju večeru, koktel dobrodošlice i muzički program, koji može da bude i skuplji ako peva neka poznata zvezda ili ako program vodi neki popularni voditelj. Većini roditelja nije lako da izdvoje toliko novca, jer im pravi trošak tek sledi kada dođe kupovina odeće za tu priliku. Zato se mnogi zadužuju i podižu kredite - kaže nam Antić.

MATURANTI SLAVE! Poslednji dan u školi za učenike osmog razreda!

Rojters

Najpaprenija stavka u maturskom troškovniku je ipak kupovina odela i haljina. U buticima za haljine treba izdvojiti od 6.000 do čak 20.000 dinara, a muška odela koštaju od 7.000 do 15.000 dinara. Cena muške i ženske obuće kreće se između 5.000 i 15.000 dinara.

Matura u gradovima Srbije

Jagodina

Maturske haljine u jagodinskim buticima koštaju od 2.000 do 20.000 dinara, a najskuplje su duge haljine. Kombinacija pantalona, košulje i sakoa za dečake može da se nađe po ceni od 4.000 do 10.000 dinara. Ženske cipele staju od 2.500 do 10.000, pa i više. Proslava mature u ovom gradu u Hotelu "Hil" košta 2.200 dinara po osobi sa pićem u neograničenim količinama.

Užice

Užički maturanti svoje veče proslavljaće u nekoliko restorana u gradu. Na primer, u "Hedoniji" roditelji su izdvojili po 4.000 dinara za svečanu večeru, muziku i gratis prevoz do restorana. I u užičkom hotelu "Zlatibor", zavisno od menija, cena je, kako neki učenici navode, od 3.000 do 4.000 dinara.

Zrenjanin

Škole u Zrenjaninu odlučuju se uglavnom za hotel "Vojvodinu" u centru grada, gde je standardna cena 2.900 dinara sa kompletnom večerom i neograničenim pićem.

- Devojke i mladići uglavnom dolaze sa roditeljima, koji ih savetuju šta da kupe, a uglavnom imaju negativne komentare zbog visokih cena. Na kraju, mame i tate popuštaju i ispunjavaju sve želje svoje dece. U našem butiku haljine se mogu kupiti za 6.900 dinara, pa naviše. Najpopularnije su one duge sa šljokicama, štrasom i cirkonima - kaže Gorica Petrović iz beogradskog "Butika 13".

SVI BI U LEKARE I IT STRUČNJAKE! Maturante u Srbiji zanimaju ISKLJUČIVO ISPLATIVE DIPLOME!

Tanjug

Dečacima lakše

Muškarci najčešće kombinuju sakoe sa farmerkama i belom košuljom, a cela kombinacija u Beogradu košta od 7.000 do 15.000 dinara. Kravate i leptir-mašne, ako ih žele, mogu se kupiti po ceni od 2.000 do 5.000 dinara.

Informer

- Mladići se najčešće odlučuju za sportsko-elegantne kombinacije, ali ima i onih koji vole ozbiljniji izgled, pa biraju klasična odela. Košulje, uglavnom bele, kod nas koštaju 3.000 dinara, sakoi su 7.000, a pantalone 4.000 dinara - kaže Igor Cvetković, prodavac u "Ledžendu".

Osnovci uglavnom slave u školi

Direktori osnovnih škola proslave malih matura uglavnom upriliče u holu ili sportskoj sali, ali nije zabranjeno da proslava bude organizovana u nekom restoranu, uz dozvolu saveta roditelja. Za proslavu uglavnom angažuju agencije koje brinu o svemu, od dekoracije, hrane i zabavnog programa. Cene su od 1.400 do 2.400 dinara po đaku.
Dragoljub Gačić, iz Osnovne škole "Nikola Tesla" u Vinči, kaže da roditelji mogu i sami da organizuju proslavu povodom završetka školske godine u kafani ili restoranu, ali da škola ne učestvuje u toj organizaciji.
- Dobili smo preporuku od ministarstva da se mala matura proslavlja u holu ili sali škole - kaže Gačić.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija