• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

31.05.2017

09:40

USRED SRBIJE U ŠKOLI UKINUT SMER NA SRPSKOM JEZIKU! 385 učenika mora u susedni grad na nastavu!

Društvo

USRED SRBIJE U ŠKOLI UKINUT SMER NA SRPSKOM JEZIKU! 385 učenika mora u susedni grad na nastavu!

Podeli vest

U gimnaziji i ekonomskoj školi u Bačkoj Topoli ukinut je smer ekonomski tehničar koji se predaje na srpskom jeziku, tako da su učenici primorani da školovanje nastave u okolnim gradovima poput Subotice, Kule i Sente!

 
Kako prenose Večernje novosti, jedna od tih 385 učenika je i maturantkinja Milica A. čiji su roditelji frapirani odlukom Ministarstva prosvete da i pored preporuke ove opštine, ipak ukine smer na srpskom jeziku.

- Gde da upišem dete? Za gimnaziju nije, a nije ni za veterinarskog tehničara - kaže Miličina majka Zorica.

Za razliku od srpskih predstavnika, Mađarski nacionalni savet uspeo je da se izbori da smer ekonomski tehničar na mađarskom jeziku nastavi da se sprovodi u školama.

- Ne razumemo odluku koja će, nažalost, imati velike posledice i po đake i po nastavni kadar. Ova ekonosmka škola samo je jedna od oko 20 širom Srbije koje su ove godine izgubile po jedno odeljenje, Ministarstvo je smanjilo broj slobodnih mesta u odnosu na broj osmaka, te ove godine 72.232 mala maturanta konkuriše na 76.131 slobodno mesto u srednjim školama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
arsa

pre 6 godina

Pa ovo je zaista moguce samo u ovoj Srbiji.Da smo pod okupacijom ovako nesto ne bi doziveli.Pod hitno odgovornost ministra, smene....Taj mi ne bi ni semenke prodavao u ovoj drzavi

Car

pre 6 godina

Sta e tu cudno,DSVM-Pastorova stranka koalicioni partner je zar ne ?Mora se i njima neki ustupak dati.

Mitat

pre 6 godina

O ovome sam ja pisao pre dve godine u jednom od komentara, samo što se tada radilo o nastavi za smer nešto oko kompjutera!!!! Isto tako su mađari imali svoje odeljenje a srbi su morali da idu u druge gradove...ovo je ravno aparthejdu..... ljudi nezamislivo je da u jednoj državi nacionalna manjina ima više prava nego većinski narod!!!! Gde su srpske škole i gimnazije u mađarskoj!!!??? RECIPROCITET je svetinja u odnosima među drzavama...ali mi očito i nismo država nego kolonija kojom upravljaju svi svetski olosu samo ne srbi...!!! Nikad ovoliko pompe nije bilo oko preuzimanja dužnosti predsednika koji o osnovnim stvarima njegove države ne vodi računa... JAD I BEDA!!!!!!!!@

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija