• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

01.06.2017

19:38

(FOTO) HUMANO LICE SRBIJE: U naše škole kreće 3.000 dece migranata!

Društvo

(FOTO) HUMANO LICE SRBIJE: U naše škole kreće 3.000 dece migranata!

Podeli vest

Oko 3.000 dece migranata, od kojih je 1.200 bez pratnje roditelja, školovaće se u našim školama zajedno sa mališanima iz Srbije

Maloletne izbeglice, kojima se u slučaju da su ovde bez roditelja dodeljuje staratelj iz Centra za socijalni rad, raspoređene su u osam beogradskih škola i časove pohađaju u prisustvu prevodilaca.

Miroslav Budimir iz Centra za socijalni rad, koji je ujedno i staratelj velikom broju maloletnih migranata, objasnio nam je kako funkcioniše školovanje dece izbeglica u Srbiji.

- Deca migranti koji su ovde bez roditeljske pratnje idu u Osnovnu školu "Branko Pešić" u Zemunu, dok su oni koji su ovde sa roditeljima raspoređeni u sedam škola u Krnjači i okolini. Sva ta deca prvo dve nedelje u školama rade testove da bi se procenilo koji nivo znanja imaju i nakon toga se raspoređuju u odgovarajući razred. Godine tu nisu bitne, pošto neko može da ima 13 godina, a da ne zna da čita i piše, i to dete onda mora u prvi razred. Deca migranti su raspoređeni u odeljenjima sa našom decom i jedina razlika je što svakom času prisustvuje prevodilac, koji im pomaže da razumeju predavanje - objasnio nam je Budimir.

Aleksandar Jovanović

U Ministarstvu za rad su nam objasnili da se jedan deo dece školuje u školama, dok druga pohađaju privatne časove i radionice u prihvatnim centrima.

- U Srbiji je trenutno oko 3.000 dece migranata, a od toga 1.200 njih je bez pratnje roditelja. Svako maloletno dete bez pratnje je pod privremenom starateljskom zaštitom organa starateljstva: Centra za socijalni rad. To znači da ova deca ostvaruju ista prava kao i svako drugo dete u Republici Srbiji. Njima se pre svega osiguravaju smeštaj, bezbednost, briga o zdravstvenom stanju, egzistencijalni uslovi, zastupanje i psihosocijalna pomoć i podrška - tvrde u ministarstvu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sima

pre 6 godina

Bravo Evropo i još neki, završiće oni škole ovde.n

hamurabi

pre 6 godina

ма ваљда ,родитељима и нашој деци гулите кожу а овима глуматајте хуманост ! да им делите бесплатно информер свако јутро да вежбају азбуку а опционо поподне клик пинк!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija