• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

21.06.2017

20:08

OSMAKE POSLE MATURE ČEKA JOŠ TEŽA UPISNA GROZNICA! Za najbolje škole biće potreban bod više nego lane!

Društvo

OSMAKE POSLE MATURE ČEKA JOŠ TEŽA UPISNA GROZNICA! Za najbolje škole biće potreban bod više nego lane!

Podeli vest

Zbog dobro urađenog završnog testa, očekuje se da će osmacima za prolaz u najtraženije škole ove godine biti potreban bar jedan bod više nego lane. Najjače gimnazije neće moći da se upišu bez 90 bodova

Osmake u Srbiji posle završenog maturskog ispita narednih dana tek čekaju muke prilikom upisa željene srednje škole, kažu prosvetni stručnjaci.

Prema njihovim rečima, zbog dobro urađenog završnog testa, na kojem su đaci osvojili 0,56 bodova više nego 2016, granice za upis najtraženijih stručnih škola i gimnazija biće povećane u proseku za čitav bod! Što je škola elitnija i traženija, to će se granica za upis više pomerati, pa će ove godine jednu od deset najboljih gimnazija biti nemoguće upisati bez 90 bodova (pogledajte tabelu). Bez obzira na to, stručnjaci savetuju đacima da prilikom sastavljanja liste želja 24. i 25. juna, obavezno na prvo mesto stave škole koje zaista žele da upišu, pa tek onda one u koje bi prema broju bodova zaista mogli da prođu.

BITAN JE BROJ BODOVA, PA TEK ONDA LISTA ŽELJA! Ovo je najbolja taktika za upis maturanata u SREDNJU ŠKOLU!

Teško do škole

Navala na matematičke smerove

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković naglašava da se ove godine prilikom polaganja posebno istakao test iz matematike, koji su učenici za 1,09 poen uradili bolje nego lane.
- Zbog straha od težine zadataka učenici se najviše potrude oko ovog predmeta. Naročito oni koji su želeli da upišu srednju školu u kojoj je matematika primarni predmet, poput prirodno-matematičkih smerova u gimnazijama ili informatičko-matematičkih odeljenja u ETŠ "Nikola Tesla" - rekla je Jankovićeva.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su nam da, prema statistikama iz prethodnih godina, prag potrebnih bodova za upis uvek prati rezultat sa urađenog završnog ispita. Sa ovim je saglasan i profesor matematike i potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić, koji kaže da će se posebno pomeriti granice za upis najelitnijih škola.

Vodite se svojim željama
Đacima savetujem da obavezno na vrh liste želja, bez obzira na bodove, stave onu školu koju najviše žele da upišu
Miodrag Sokić, Forum beogradskih gimnazija

-Ove godine je za 0,56 poena bolje urađen prijemni ispit za osmake u odnosu na lane. To govori da će one škole iz samog vrha želja maturanata podići svoj upisni prag. Da li će to biti pola poena ili dva, zavisi isključivo od konačnih rezultata ispita, ali i škola koje budu najtraženije. Mislim da će to uglavnom biti gimnazije, medicinske i ekonomske škole i očekujem da granica upisa u proseku skoči bar za bod - objašnjava Sokić.

On zbog toga savetuje učenicima da obavezno popune svih 20 škola na listi želja, ali da na prva tri mesta stave one škole koje žele da upišu.

Informer

Raspored upisa

* 23. jun - objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita i broja bodova sa kojima učenik ulazi u raspodelu
* 24-25. jun (od 8 do 15 časova) - popunjavanje i predaja liste želja
* 30. jun (do 12 časova) - objavljivanje zvanične liste želja učenika
* 3. jul (od 8 časova) - konačan raspored učenika po srednjim školama
* 3. jul (do 20 časova) - objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugi krug
* 4-5. jul - upis učenika u srednje škole (prvi upisni krug)
* 7. jul (od 8 do 15 časova) - upis učenika u srednje škole (drugi upisni krug)

- Prve želje treba da budu one škole koje deca zaista žele da pohađaju, bez obzira na ostvareni broj poena, jer konačne rang-liste još uvek ne postoje. Nakon željenih škola, stavljaju se one koje je realno moguće upisati. Kada svi budući srednjoškolci predaju liste sa željama, one se unose u kompjuter, koji dalje raspoređuje đake po školama. Ako učenik nema dovoljan broj bodova za prvu školu na svojoj listi, kompjuter će proveriti da li ispunjava uslove za drugu, treću i tako sve dok ne naiđe na onu za koju ima dovoljno bodova. Onda će taj učenik automatski biti upisan u tu školu - objašnjava Sokić.

Želje i mogućnosti

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ističe da će ove godine upis biti malo teži, jer će se bodovni prag sigurno povećati u odnosu na prethodnu školsku godinu.

- Ova generacija se očigledno bolje spremila nego prethodna, što potvrđuju i preliminarni rezultati mature. To će verovatno uticati na bodovnu skalu, jer se upravo zbog toga i čekaju konačni rezultati prijemnog i liste želja, da bi se napravio upisni prag. S obzirom na to da su ove godine rezultati prijemnog mnogo jači, samim tim to će uticati i na rang-liste. Svakako đaci koji nose dovoljno poena i sa mature i iz škole ne treba da se plaše jer će to biti samo za poen ili dva više - ističe Jankovićeva.
ŠTA SE TO DESILO?! Čak 3.900 đaka 'zaboravilo' na maturu I NIJE POLAGALO ZAVRŠNE TESTOVE!

Informer

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija