• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.06.2017

11:17

AMERI, OSTAVITE SRBIJU NA MIRU, U NIŠU NIJE RUSKO ŠPIJUNSKO GNEZDO! Zaharova tvrdi da su OPTUŽBE SAD APSURDNE!

Društvo

AMERI, OSTAVITE SRBIJU NA MIRU, U NIŠU NIJE RUSKO ŠPIJUNSKO GNEZDO! Zaharova tvrdi da su OPTUŽBE SAD APSURDNE!

Podeli vest

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je, komentarišući izjave američkih diplomata o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, da su to apsurdne optužbe
Tanjug

Prema njenim rečima, američke diplomate su iznele "sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe" u najgorem stilu hladnoratovske retorike, prenosi agencija RIA Novosti.

- Kao da se radi o malte ne nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu - rekla je Zaharova.

Želeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizacije u tim državama, ocenjuju rad rusko-srskog humanitarnog centra pre nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje, naglasila je ona.

Ona je podsetila da je od početka centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovniam zemljama.

Podsetila je da je centar registrovan kao međunarodna organizacija i da je učestvovao u prevladavanju posledica izazvanih prirodnim katastriofama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posećivali i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući UN i OEBS. 

Zabrinutrost zbog tog centra nedavno su izneli zvaničnik Stejt departmenta Braja Hojt Ji i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

- I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da poseti centar u Nišu, ali ni on ni saradnici ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost. To je fina taktika ispobana već na više mesta - svojim očima ne videti, jer ako vidiš svojim očima više ne možes da fantaziraš", konstatovala je ona - preneo je TASS.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt JI nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.

On je na pretresu o situaciji u Jugoistocnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, objasnio da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

- Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU - rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, "blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak". 

- Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je Hojt Ji.

Sličan stav izneo je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 6 godina

Ruska baza je preko potrebna u Srbiji. Ameri imaju jednu od najvecih zasto nebi i Rusi. Jedino Rusi mogu spasiti Srbiju.

DEDA RAKA

pre 6 godina

Uprp'o se NATO - Baćuške su blizu pa ne mogu više da podstiču krizu ! Njima smeta Putin i Srbija jaka, hoće da nas podčine, e, tu leži caka ! Na tvrd orah naleteli - nismo ko DJETIĆI, pa neznaju sada s koje strane prići. Velika je rupa bato što Srbija neće u NATO !

kristalno jasno

pre 6 godina

Citat-" Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je Hojt Ji."Prosto čovjek ne može da povjeruje da neko normelan može da da ovakvu izjavu.Ovo mogu da izjave samo spodobe i sektaši.Pa životinje, uzešte nam Kosovo i Metohiju i Srpke svetinje,uzešte Srpsku dušu.Vratite nam NAŠU TERITORIJU, i ne izmišljajte da je neko tu, ako nije.A za ubijanje naše i tudje djece, SILNICI tog će te da se sjetite kad vam Svevišnji bude vraćao.

milorad

pre 6 godina

треба Русе пустити да направе нај већу војну базу у Србији они су једини гарант нашег физичког опстанка у мору нато ајкула,хијена и шакала

Sasko

pre 6 godina

Ameri, pa vi bre nista pametno ne mozete da kazete, jos uvek vam je krv u ocima, samo bi hteli da ubijate. Izgleda mnogo slusate siptare, bracu po krvi i nozu, valjda ce vam jednom doci kraj. Srecan vam put u pakao. \n

zoran miljkovic

pre 6 godina

КАД ИМ ОНА ЗЕПРЕТИ, ИМА СЕ АМЕРИ ОДСЕКУ ОД СТРАХА,ОВИ РУСИ САМО ЛАПРДАЈУ НЕМА КОНКРЕТНЕ АКЦИЈЕ,ПА ЗНА СЕ КО ЈЕ КО,НАТО ЈЕ БОГ,волели га ми или не,исто нам се хвата.

milos

pre 6 godina

Bar Zaharova sme da im odbrusi kako treba ,posto ovi nasi nece.\n

petar

pre 6 godina

RUSI NASA BRACO NASI SPASITELJI DOBRO DOSLI U NISU \n U SRBIJU  SPASITE NAS OD OVIH OKUPATORA.\n

livia

pre 6 godina

Ja sam za rusku bazu u Nisu!\nLepo, komsijski da se gledaju preko plota Rusi i Ameri!

Nenad

pre 6 godina

Ne znam zbog cega su ameri zabrinutu zbog humanitarnog centra u Nisu, moze li se u bazi amera u Bonsilu uci bez poziva i propusnice, imaju li ameri poseban status u Srbiji, zasto da nemaju i rusi, i nemojmo srbi zaboraviti JADAN JE ONAJ KOGA RUS BRANI A KINEZ HRANI gladajmo svoj posao i interes inace . . .

Vladimir i Borko

pre 6 godina

Vladimir i Borko,, pozdrav redakciji. Kako to da SVETSKIM PATRIOTAMA / AMERIMA i njihovim satelitima / smeta Ruski humanitarni centar u NIŠU, a sami oni neće sebe da proteraju sa " NAŠE TERITORIJE ", iz srca SRBIJE,, Kosova i Metohije koju su na pravdi boga okupirali i zauzeli,, ko zna do kada,, a što je još opasnije žele da se teritorijalno prošire KAO BAZA... Znači oteraj RUSE iz Niša, a mi ćemo poslati " u vidu pomoći SRBIJI vatrogasno vozilo i zauzeti Rusko mesto. To je njihov cilj, jer prisustvo RUSA na teritoriji Balkana,, njima ne odgovara jer ometaju Američke PLANOVE BUDUĆNOSTI, kompletna okupacija ZAPADNE i većim delom EVROPE i AZIJE. TO JE POLITIKA AMERIČKE nazovi DEMOKRATIJE koja je zasnovana na ,, na žalost,, žrtvama, okupaciji teritorije, iskorištavanja, i GUŠENJA NAS SLABIJIH ... Amerikancima ne treba EVROPA, samo je treba držati u šaci.. Za Ameriku ne odgovara EKONOMSKI JAKA EVROPA, i to oni ne dozvoljavaju... Pozdrav.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija