• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra.co

27.06.2017

15:43

KUSTURICA UOČI VIDOVDANA KOD PATRIJARHA: Sveštenstvo je odigralo ključnu ulogu u PRELOMNIM ISTORIJSKIM TRENUCIMA SRBA

Društvo

KUSTURICA UOČI VIDOVDANA KOD PATRIJARHA: Sveštenstvo je odigralo ključnu ulogu u PRELOMNIM ISTORIJSKIM TRENUCIMA SRBA

Podeli vest

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i režiser Emir Kusturica razgovarali su danas u Patrijaršiji u Beogradu o svetovnoj ulozi sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u odlučnim istorijskim trenucima srpskog naroda, kao i o načinima na koji se danas može obeležavati Vidovdan

- Zadubljen u istoriju i stara i nova saznanja, istraživao sam istoriju Jugoslavije, odnosno srpskog naroda. Tamo sam pronašao da je sveštenstvo u odlučnim i obrtnim trenucima istorije, od 1790. godine do danas, igralo ogromnu ulogu - rekao je Kusturica novinarima nakon sastanka sa patrijarhom.

On je ocenio da se može slobodno reći da ono što je plemstvo bilo u Francuskoj i Engleskoj, to je kod Srba bilo sveštenstvo.

- Kad čovek zaviri u Sremske Karlovce, Požarevac ili negotinski kraj, tamo se, u stvari, sretne sa istorijom našeg naroda, koja je duboko ukorenjena u svetovnu delatnost naših sveštenika - istakao je Kusturica.

On je dodao da je sa patrijarhom razgovarao i o načinima na koji se Vidovdan danas može obeležavati, jer je u sekularnim prostorima, osim Andrićgrada, Vidovdan sveden na ideju svečane akademije.

- Mi pokušavamo da to otelotvorimo kroz sajam knjiga, kao i ono što kod nas nije poznato - sajam muzike. Dovodimo najumnije ljude iz Evrope i svake godine sajam obeležavamo jednom od zemalja sveta - rekao je Kusturica, dodavši da je to ove godine Italija.

On je naveo da se taj koncept uklapa u ideju da se svetovno delovanje sveštenstva kao plemstva prenosi na ideju da se ti sveti zakoni, sveta slova pretvaraju u nešto što i šira publika može da shvati i prihvati.

- Tu ima jedna tajna koju treba otkriti. Zapravo, da male države ne mogu da opstaju na tržištu. One mogu da opstaju na tržištu u malinama ili borovnicama ili u nekim patentima, koje mi individualno dostižemo - rekao je Kusturica.

On je istakao da sistemski, liberalni kapitalizam uništava male prostore.

- Toliko mi je drago da se zapravo taj vidovdanski događaj pretvara u sajam knjiga, u muzički festival, u festival monodrame i sve ono što čini kulturu jedne male države. A kultura jedne države, posebno male, ne može da preživi bez uticaja države. Pa i ovde se pokazalo da je ta stvar delotvorna - rekao je Kusturica.

Sutra će, na Vidovdan, u Andrićgradu biti otvoren Drugi sajam knjiga. 

Da Andrićgrad postane kulturno sedište regiona u periodu trajanja Sajma knjiga, doprineće kvalitetan prateći program - promocije izdavačke delatnosti reprezentativnih izdavača iz Republike Srpske i Srbije, promocije najznačajnijih književnih dela, okrugli stolovi i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umetnost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jure

pre 6 godina

E moj Kusta. Sto nisi procitao dio istorije pod turcima. I to je istorija.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Кустурица је - СРБЕНДА...!!! ... Питајте Путина....Он то понајбоље - зна...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija