• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.07.2017

13:40

OTKAZANO SUĐENJE za zločin kod Srebrenice

Društvo

OTKAZANO SUĐENJE za zločin kod Srebrenice

Podeli vest

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, otkazano je

 


Apelacioni sud u Beogradu je prošle sedmice odbacio optužnicu protiv njih, jer nije podneta od ovlašćenog tužioca.

Nova optužnica još nije podneta sudu, pa se ne zna kada bi suđenje, koje je ušlo u fazu dokaznog postupka moglo da bude nastavljeno.

Apelacioni sud je prošle sedmice usvojio zahtev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tuzilac za ratne zločine. 

U to vreme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji od 1. januara 2016, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime njime upravljao "rukovodilac". 

Svojom odlukom Apelacioni sud je usvojio žalbu odbrane na rešenje Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je 30. maja ove godine odbijen predlog branioca optuženog Bore Miletića za odbačaj optužnice. 

- Apelacioni sud smatra da su osnovani žalbeni navodi odbrane jer se radi o inokosnom samostalnom državnom organu čiju funkciju upravo obavlja javni tužilac, a što povlači nemogucnost postupanja zamenika javnog tužioca - rekla je za Tanjug portparol tog suda Mirjana Piljić. 

Zbog toga je preinačeno prvostepeno rešenje i optužnica odbačena. 

Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada je stopirano do podnošenja nove optužnice, u skladu sa zakonom. 

Novi tužilac za ratne zločine - Snežana Stanojković, izabran je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po dana rukovodio zamenik tužioca Milan Petrović. 

Odbačenom optužnicom okrivljeni su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinić, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić. 

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. 

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija