• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.07.2017

18:10

(FOTO) NAJVAŽNIJE JE DA FIJAT OPET RADI: Informer sa zaposlenima u kragujevačkoj fabrici posle tronedeljnog štrajka!

Društvo

(FOTO) NAJVAŽNIJE JE DA FIJAT OPET RADI: Informer sa zaposlenima u kragujevačkoj fabrici posle tronedeljnog štrajka!

Podeli vest

Za nas je najbitnije da smo opet u fabričkim halama, ostaje da se naši predstavnici dogovore sa poslodavcima i izbore se za naše zahteve, kažu radnici "Fijata" koji su nastavili rad

Najbitnije je da "Fijat" opet radi, da smo u fabričkim halama i da je proizvodnja konačno krenula! Ovako su u sredu govorili radnici prve i druge smene u kragujevačkoj fabrici automobila, koji su posle 23 dana štrajka nastavili rad.

Radnici se nadaju da će se njihovi predstavnici u pregovorima sa poslodavcima i Vladom izboriti za ispunjenje njihovih zahteva. Međutim, kako napominju, najbitnije im je da su mašine pokrenute i da je neizvesnost oko ostanka "Fijata" u Srbiji sad manja nego prethodnih dana.

Svima laknulo

Proizvodnja je nastavljena juče tačno u šest časova ujutru, a Informerovi reporteri razgovarali su sa radnicima osam sati kasnije, kada je prva smena završavala, a druga započinjala rad. Iako zbog pravila kompanije nisu smeli da se slikaju i javno govore, na radnicima se vidi da im je laknulo.

- Nama je najbitnije da opet radimo, da je proizvodnja krenula i da smo u halama, ali važno nam je i da su počeli pregovori o našim zahtevima. Očekujemo da se naši predstavnici u Beogradu dogovore sa poslodavcima i Vladom oko četiri tačke za koje smo se zalagali. Najbitnija nam je ona o smanjenju obima posla - kaže jedan od radnika koji izlazi iz fabrike.

Sa druge strane, zaposleni u administraciji kompanije smatraju da su iza štrajka u "Fijatu" stajale igre sindikalnih lidera, a ne iskrena borba za prava radnika.

- Nisam hteo da štrajkujem, ali zbog svega što se dešavalo bio sam onemogućen da radim svoj posao. Mislim da je došlo do sukoba među sindikatima jer je manjinski počeo da preuzima članove većinskog i tada je odlučeno da radnici krenu u štrajk. Po svemu sudeći, to su bile igre sindikalnih lidera, a radnici su njihove žrtve - tvrdi jedan od radnika "belih kragni", kako nazivaju one iz administracije kompanije.

Informer

I ekonomski stručnjaci su saglasni da je najvažnije da je proizvodnja u "Fijatu" krenula. Ljubomir Madžar kaže da je to bitan uslov za uspeh pregovora radnika i poslodavaca.

- Uveren sam da je naša vlada dala sve od sebe da se prekine štrajk u kragujevačkoj fabrici. Jer ako bi "Fijat" zaista otišao iz Srbije, to bi poplašilo i druge strane kompanije. One bi se verovatno odlučile da više ne žele da investiraju kod nas - navodi Madžar.

On kaže da "Fijat" ima alternativu, dok bi naši radnici teško došli do novog posla.

- Odlazak "Fijata" bi delovao nepovoljno na raspoloženje i spremnost stranaca da nastave da investiraju ovde. Generalno gledano, u sukobu između 'Fijata' i radnika mnogo je jači "Fijat". On može da izmesti proizvodnju u Poljsku vrlo lako, pošto su tamo oberučke spremni da rade s njima. Dakle, "Fijat" bez ikakvih smetnji može da pokupi prnje i ode iz Srbije, a naši štrajkači bi godinama tražili novi posao - upozorava Madžar.

Informer

Prema njegovom mišljenju, "Fijat" će verovatno sada pristati da ispuni neke od zahteva radnika, ali teško da će ih sve uvažiti.

- Moja očekivanja su da će "Fijat" sada malo da popusti. Međutim, ne verujem da će radnicima potpuno izaći u susret i ispuniti im sve zahteve - zaključuje Madžar.

Bitan je kompromis

Ekonomista Saša Đogović kaže da se dugo čekalo na vest da se štrajk u "Fijatu" reši.

- Štrajkovi se svuda dešavaju i oni su legitimno pravo svih radnika. Dobro je da je zasad nađen kompromis i volja da se sedne za sto i pregovara. "Fijat" će sada odmeravati šta može da ispuni od štrajkačkih zahteva, a mislim da su i štrajkači svesni da im verovatno neće biti ispunjeno baš sve. Najvažnije je ipak da dođu do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane - kaže Đogović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan

pre 6 godina

Sada ce im fiat i drzava smanjiti plate i bicev srecniji. pa gledajte kako nas reklamira drzava na snn dodjite u srbiju imate najeftiniju radnu snagu jedino vijetnam i kambodza su jeftiniji. oni rade za 150e a glupi srbi za 180eura. \n

Igor

pre 6 godina

Otici ce vam Fijat pa cete da da obijate pragove po zavodu za zaposljavanje a onda ce vam opet neko drugi biti kriv. Sam pao sam se ubio

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija