• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

03.08.2017

08:11

KAZNE VEĆ ZA VOŽNJU 121 km/h! Od 1. septembra na autoputevima kreće RIGOROZNA KONTROLA I KAŽNJAVANJE!

Društvo

KAZNE VEĆ ZA VOŽNJU 121 km/h! Od 1. septembra na autoputevima kreće RIGOROZNA KONTROLA I KAŽNJAVANJE!

Podeli vest

Specijalni uređaji meriće prosečnu brzinu vozila između dve naplatne rampe na autoputu, na osnovu vremena za koje su prešli tu deonicu. Ukoliko je brzina prekoračena makar i 1 km/h, vozači će dobijati kazne na kućnu adresu

Potpuna pokrivenost
Cilj je da se vrlo brzo ovim sistemima opremi svaka od 42 naplatne rampe u Srbiji
Uprava saobraćajne policije

Vozači koji na autoputevima budu prekoračili dozvoljenu brzinu makar i za 1 km/h biće kažnjavani minimalno 3.000 dinara već od 1. septembra. Tada, naime, počinje primena novog sistema koji izračunava prosečnu brzinu kola između dve naplatne rampe, na osnovu vremena za koje je pređena ta deonica.

Svako ko bude vozio u proseku makar i 121 km/h, što je kilometar više od dozvoljene brzine na autoputevima, na izlaznoj naplatnoj rampi dobiće priznanicu da je prekoračio brzinu, a kazna će mu stići na kućnu adresu. Proba ovog sistema, bez naplaćivanja kazni, uspešno je obavljena proteklih nedelja na nekoliko deonica, a plan je da sve naplatne rampe na autoputevima vremenom budu opremljene ovim uređajima.

Kazne za prekoračenje brzine na autoputu:

Tanjug

1. od 121 km/h do 140km/h - za vožnju brzinom koja je do 20 km/h veća od dozvoljene:
- Novčana kazna od 3.000 dinara
2. od 141 km/h do 160km/h - za vožnju brzinom koja je od 21 km/h do 40 km/h veća od dozvoljene:
- Novčana kazna od 5.000 dinara
3. od 161 km/h do 180 km/h - za vožnju brzinom koja je od 41 km/h do 60 km/h veća od dozvoljene
- Novčana kazna od 6.000 do  20.000 dinara, 3 kaznena poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 30 dana
4. od 181 km/h do 200 km/h - za vožnju brzinom koja je od 61 km/h do 80 km/h veća od dozvoljene
- Novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, 6 kaznenih poena i kumulativna primena mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 3 meseca.
5. više od 201 km/h - za vožnju brzinom koja je preko 80 km/h veća od dozvoljene
- Novčana kazna u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara ili kazna zatvora od najmanje 15 dana i 14 kaznenih poena uz kumulativnu primenu mere zabrane upravljanja vozilom od najmanje 8 meseci.

Efikasna metoda
Ovo je veoma efikasna metoda da se smanji broj tragičnih udesa na autoputevima
Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćaja

Kako je Informeru rečeno u Upravi saobraćajne policije, primenom ovog sistema uvodi se nulta tolerancija za one koji voze prebrzo.

- Prethodnih dana vozače na našim autoputevima samo smo upozoravali na prekoračenje brzine, ali za nekoliko nedelja počinjemo sa naplatom kazni. Sve naplatne rampe u Srbiji pokrivene su sistemom za merenje srednje brzine i već smo utanačili proceduru za kažnjavanje naših državljana. Ostaje samo da sve rampe opremimo i softverom "Puteva Srbije", koji osim registrovanja brzine, ujedno slika svako vozilo koje ulazi i izlazi sa naplatne stanice. Svi koji prekorače brzinu, na kućnu adresu će, uz uplatnicu, dobiti i slike sa tačnim vremenom kad su stigli do prve rampe, kao i kad su prešli sledeću. Niko neće moći da ospori satnicu jer "Putevi Srbije" na naplatnim rampama preuzimaju vreme od Direkcije za mere i dragocene metale i na svim stanicama sat je usklađen u milisekund - kažu u Upravi saobraćajne policije.

Već osam godina u zakonu
Još je zakon iz 2009. regulisao ovu metodu, ali ona je tek sad u primeni
Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da se ova mera već dugi niz godina primenjuje u nekim evropskim zemljama i da je dala odlične rezultate.

- Recimo, Austrijanci su ovakav vid kontrole pre nekoliko godina uveli na jednu deonicu tamošnjeg autoputa upravo zato što je primećeno da su na tom delu zbog suludih vožnji česte saobraćajne nesreće. I zaista, uspeli su da broj nezgoda na toj deonici smanje za 50 odsto. Uveren sam da je ova mera izuzetno delotvorna i da će uz već postojeće radare i presretače značajno uticati da i vozači na našim autoputevima "skinu nogu sa gasa" i pridržavaju se propisa, a sve u cilju i svoje i tuđe bezbednosti - kaže Okanović.

I profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da podržava svaku meru koja za cilj ima smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, a ponajviše stradalih u saobraćaju.

- Ovakva kontrola vozača predviđena je još Zakonom o bezbednosti u saobraćaju, čiji sam jedan od autora, a koji je usvojen još 2009. godine. Samo mi nije jasno što se toliko odugovlačilo sa njenom primenom, a još mi je čudnije što se tolika fama digla oko nje, kao da se od vozača traži da ne znam koliko voze sporo. Lično smatram da neko ugrožava i sebe i druge ako 240 km od Beograda do Niša pređe za dva sata. Zašto? Zato što to znači da je na nekoj deonici sigurno vozio i 150 na sat - kaže Vujanić za Informer.

U planu i kažnjavanje stranaca

Tanjug

Kada su u pitanju vozila sa stranim tablama, kako ističu u Saobraćajnoj policiji, za sada se razmatraju tri solucije za sankcionisanje njihovih vozača.
- Jedna od mogućnosti je da im se kazna naplati na granici, prema drugoj bi je plaćali na samoj rampi uz pomoć patrole saobraćajne policije, a treća je da pokušamo da putem bilateralnih sporazuma odnosno razmene podataka sa državama u kojoj je vozilo registrovano sankcionišemo prekršioca. Taj problem moramo da rešimo u narednom periodu, ali priznajemo da nam on nije prioritet, kao što ni cilj uvođenja ove mere nije naplata kazni. Cilj nam je da našim vozačima pokažemo i upozorimo ih da postavljeno ograničenje od 120 km/h nije nečiji hir, već da ono spašava živote - kažu u Upravi.

 

 

 

 


 


 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija